NBA

La metamorfosi de Pau

NBA. El tècnic Gregg Popovich ha reconvertit el pivot català en un home revulsiu des de la banqueta, un paper inèdit en les seves setze temporades

Fitxar per San Antonio Spurs implica estimar el bàsquet total i apostar cegament per un sistema de joc altruista, generós i solidari. Però, sobretot, comporta rendir-se sota les regnes d'un dels tècnics més savis del món i que millor interpreta l'esport de la pilota, Gregg Popovich. La filosofia de l'entrenador texà descansa sobre la base dels intangibles, en què cap moviment, passada o tir és atzarós, i tothom és imprescindible acceptant rols que els milloren tant a ells com als companys. El darrer as de Popovich ha estat moure el peó del fixatge estel·lar d'aquest estiu: Pau Gasol. El pivot català, doble campió de l'NBA, ha vist com la seva titularitat ha minvat durant la seva lesió, en què s'ha vist reciclat com a sisè home, un jugador revulsiu i referent des del banc.

Reciclar-se

En les seves setze temporades en la millor lliga de bàsquet del món, Pau Gasol ha disputat fins a 1.114 partits. De tots aquests partits, 1.081 els ha iniciat com a titular. Enguany, fins al 17 de gener, era un fix en la llista del cinc inicial dels Spurs, formant parella d'interiors amb l'excels LaMarcus Aldridge. Els números del català fins aleshores estaven lluny en relació amb el nivell imposat als Grizzlies, Lakers o Bulls. Però, tot i un inici desconcertant en què tractava d'encabir-se en la nova filosofia, Pau va anar adaptant-se a l'exquisida fluïdesa del joc dels texans. Quan el seu nivell competitiu s'acostava per fi a la consistència, el pivot es va fracturar un dit de la mà esquerra que el va allunyar abruptament del parquet un mes. A la tornada, però, el seu tècnic tenia planejada una nova jugada mestra per al català: ser un sisè home.

El de Sant Boi mai s'havia perdut més de set enfrontaments en una temporada com a titular des del curs 2012/2013 amb els Lakers, quan a mitja temporada Mike D'Antoni li va donar descans després d'una lesió i va apostar per Earl Clark durant una quinzena. En la vigent campanya, des del 24 de febrer, quan va reaparèixer després de la lesió, Gasol ha encadenat 20 enfrontaments en què ha començat el partit atònitament des de la banqueta. Un paper, però, que ha interpretat a la perfecció acreditant 14,7 punts, 9,4 rebots i 2 assistències per partit i liderant en atac la segona unitat texana.

L'enèsima filigrana de Popovich ha refermat tant defensivament els titulars amb l'ingrés del novell pivot Dewayne Demon com ofensivament els suplents amb el lideratge de Gasol, que, juntament amb Manu Ginobili i Patty Mills, comanda l'inexhaurible bressol de talent jove en els suplents.

No és per l'atzar que Gregg Popovich sigui l'entrenador amb més victòries en l'NBA amb un mateix conjunt. Tampoc ho és que els Spurs mantinguin l'aura d'equip total i candidat sempitern a l'anell. L'astúcia de Pops i la il·limitada fe dels seus adeptes, com Duncan, Parker, Ginobili, Leonard i ara Pau, eixamplen anualment la història d'una dinastia de llegenda capaç de convertir, jugada a jugada, el bàsquet en poesia.

El millor triplista des de l'All-Star

Pau Gasol és el millor tirador de tres punts després dels 20 partits des de l'aturada pel cap de setmana de l'All-Star de Nova Orleans al febrer. El de Sant Boi arrossega un extraordinari rendiment des de més enllà del 7,25 amb un 62,5% d'encert (30 de 48 intents) que el converteix en el jugador més eficaç en un aspecte ofensiu en què ja s'ha infiltrat com el sisè millor (53,8%) des de l'inici del curs (50 de 93). En les quinze temporades anteriors, només havia anotat 74 triples; enguany, ja n'acumula 50.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)