NBA

Estocada mortal

NBA. Durant i Curry teixeixen un 0-11 en els últims 3:09 a Cleveland i els Warriors se situen a un pas del títol. Sols contra el món, LeBron i Irving fan una actuació memorable, però acaben fosos

“Cavs in 7.” És el missatge que JR Smith va escriure a Twitter des dels vestidors, quan la frustració i la tristor havien inundat tots els racons del Quicken Loans Arena. Que ningú se senti encara derrotat és positiu, però el 0-3 requerirà als vigents campions una heroïcitat més gran que la de fa un any, quan van ser capaços d’aixecar un 1-3, també en la final. Primer, perquè no hi ha precedents de remuntades així en play-off (0-126) i segon perquè la dimensió dels Warriors, d’aquests Warriors, fa impensable que puguin perdre quatre partits seguits. Ja serà complicat que en cedeixin algun.

Era el dia i el lloc que els Cavs tenien marcat per fer un gir a la inèrcia de la sèrie, i el que es van trobar va ser una plantofada majúscula, de les que deixen seqüeles. Perquè després de donar-ho tot per contenir tot l’arsenal ofensiu californià i veure llum al final del túnel (113-107, a 3:09 del final), la victòria se’ls va esmunyir. Ni el cap ni les cames –en especial, de LeBron i Irving, espremuts a la força– estaven frescos com en l’arrencada i aquest rival no perdona ni el mínim símptoma de fragilitat. Curry i sobretot Durant van cuinar un 0-11 de parcial que va convertir el bullici en un silenci sepulcral.

Un no parar

Des que la pilota va posar-se en joc, el partit va adquirir un ritme trepidant, tan difícil de seguir pels mateixos protagonistes –no s’havia arribat a mitjans de quart i ja hi havia qui esbufegava– com fins i tot pels que l’estaven veient. LeBron s’havia posat la disfressa de superhome i Klay Thompson –a més de perseguir Irving per fi va anotar i n’havia fet 16 ja al primer quart– li replicava des del triple, la principal font de producció dels Warriors en la primera meitat (32-29, 10’). L’equilibri es va esquinçar quan LeBron va descansar per agafar aire a les acaballes del primer quart. Tan sols van ser dos minuts, però suficients perquè la situació se’ls ennegrís, als Cavs (0-10 i 32-39).

Tyronn Lue ja va veure clar aquí que, per guanyar, no podria prescindir ni un minut més de LeBron i Irving. Literalment, perquè de la segona unitat no arribava res de bo i, una vegada més, Tristan Thompson era innocu, fins i tot en el rebot d’atac, on tant mal va fer en la passada final. Uns transitaven al límit i els altres anaven fent, movent la banqueta i plasmant sobre el parquet el seu joc coral. A l’equador (61-67), 21 de les 23 cistelles dels Warriors havien estat assistides. Una brutalitat.

L’esperit de rebel·lió local va rebre un impuls en la segona part. Va mossegar, minimitzant la transició visitant, i el talent indomable d’Irving en 1x1 (18, en el tercer quart amb 8/8 a la pintura), a més de l’aparició de Love –poc encertat, però incisiu en rebot i defensa–, va obrir forat. Petit, però un forat al cap i a la fi (94-87, 35’). El combinat californià no es despenjava i, per bé que les forces començaven a flaquejar en els Cavs, semblava que arribarien a l’objectiu (+6 i tres minuts per al final). Però els Warriors tenien la darrera paraula. Sobretot Durant situant els seus al davant amb un triple en transició davant LeBron (113-114 i 45 segons de joc). Un LeBron fos que va acabar perdent l’última pilota, la de l’esperança, a mans d’Iguodala. El quart capítol de la final, aquesta matinada, també a Cleveland (3 h, #0).

[El triple decisiu] He estat entrenant aquest tir tota la vida i veure’l entrar ha estat una alliberació
Kevin Durant
Són potser l’equip amb major arsenal contra el qual he jugat. Ho has de fer de matrícula per poder-los guanyar
LeBron James
12/20
triples
dels Warriors a la mitja part (60%), sostre històric d’un equip en un partit de la final de l’NBA. En la segona part, 4/13 amb un de Durant decisiu.
23
punts
de segona opció han anotat els Cavs en els tres partits de la final. Els Warriors han segellat el rebot i n’han capturat un 76,7% al seu cèrcol.

LES DADES

2:23
Temps
que va asseure’s LeBron a la banqueta en tot el partit. Sense ell, els Cavs van rebre un -12. En canvi, amb ell a pista, el parcial va ser positiu (+7).
Mai ens ha afectat la pressió del rival, del marcador i de l’ambient. Però sabem que no hem fet res; en falta una
Steve Kerr
15-0
balanç
dels Warriors en aquests ‘play-offs’. No ho havia aconseguit mai ningú en la història en els esports professionals als Estats Units.

Durant, desencadenat i amb flaire d’MVP

No és només el què, sinó sobretot com ho està fent. La seva decisió d’afegir-se al projecte dels Warriors l’estiu passat tenia com a única missió el títol i no només ja ho palpa amb els dits, sinó que Kevin Durant està sent el gran factor de desequilibri de la final. Els últims minuts del tercer partit van ser un passatge més d’una sèrie en la qual l’aler està actuant a un nivell monstruós. Fins ara, acredita 34 punts (56,1% tirs de camp, tirant-ne 22 de mitjana), 10 rebots, 6 assistències i 2 taps en 40 minuts. I el més remarcable és la seva efectivitat en els finals de partit i situacions de clutch time. En els últims quarts dels tres partits disputats, acumula 31 punts amb un brutal 10/15 en tirs, un fet que contrasta amb els 11 i 4/11 de LeBron, fruit de la fatiga i la necessitat del seu equip que estigui permanentment en pista.

KD també ha superat el repte del cos a cos amb James. L’ha contingut prou bé quan li ha tocat defensar-lo i l’ha castigat molt a l’altre costat de pista perquè, tal com s’ha demostrat en aquesta sèrie, és l’únic capaç de frenar-lo. I encara.