NBA

Sospitosos habituals

Els Warriors i els Cavaliers, protagonistes de les últimes tres finals, mantenen les credencials guanyadores, sent els d’Oakland els màxims favorits a regnar malgrat un estiu prolífic en traspassos i significatius canvis d’equip

Els Rockets a l’oest i els Celtics a l’est apunten a grans contendents

Remenar-ho tot perquè no canviï res. Com a tot arreu, com sempre, l’estiu en l’NBA ha estat fèrtil en canvis i traspassos, però la generositat en el moviment no ha alterat la jerarquia de les ciutats que parteixen amb la titularitat de l’èxit a les seves mans.

Els Warriors i els Cavaliers tornen a sortir amb les butxaques plenes de bitllets que donen accés a jugar la final, i entre els californians i els d’Ohio són els de la badia d’Oakland els que governen els pronòstics. Hi ha més bardissa per treure en la seva conferència que no pas a l’est, però tenen plenament interioritzats els ets i uts del que ha d’escorcollar la temporada amb el cartell de favorit en una mà i el de vigent campió a l’altra.

Des de fa tres anys els Warriors es propaguen per la lliga guanyant vuit partits abans no en perden un, un ufanós i imbatible 82% en percentatge de victòries (207-39) precisament coronat amb dos anells. De l’última plantilla campiona, tant els solistes com els membres del cor continuen, i haver incorporat Nick Young i Omri Casspi per repartir-se els minuts de Matt Barnes és una exuberància detallista d’alta escola. Els Warriors no canviaran, perquè guanyen fent el joc que més agrada al jugador i que més omple l’aficionat, i qui els vulgui pujar a collibè que evolucioni o que ho deixi estar.

Els Cavaliers han escollit no defallir malgrat les modificacions que ha sofert la plantilla. Kyrie Irving volia volar sol i deixar-lo anar ha permès aconseguir Isaiah Thomas –lesionat, no se l’espera fins al gener–, Jae Crowder i Ante Zizic. I han arribat Dwyane Wade, Derrick Rose i José Calderón. No es pot dir que no a tot aquest reguitzell de jugadors si del que es tracta és d’acompanyar curosament LeBron James, però la metamorfosi a Cleveland vindrà si definitivament James passa a jugar sempre de quatre i Kevin Love de cinc. Evolucionar o apagar-se.

La concurrència

La cridòria a l’oest l’ha generat l’arribada de Chris Paul a Houston i les de Paul George i Carmelo Anthony a Oklahoma. Els Rockets persistiran en la teoria quàntica dels triples, aquella que n’intenta més de 40 cada nit i que canalitza l’encert entre el 35% i el 40%. Amb Paul tindrà ordre en el concert i una defensa potenciada també amb els fitxatges de Mbah a Moute i PJ Tucker. És una completa incògnita saber què passarà a Oklahoma i com se les empescarà Billy Donovan per lubricar en una mateixa direcció les virtuts de Westbrook, George i Anthony. Són tres paios que individualment han fet molta estadística, però que al final de la jornada no han empatat mai amb ningú, i el temps dirà quins efectes tindrà sobre la lliga la idea concebuda per Sam Presti.

D’aquella manera –és a dir, de la particular manera que fan picor les coses a San Antonio si és que ho fan–, els Spurs encara recorden que en el tercer quart del primer partit de la final de conferència de l’any passat contra els Warriors guanyaven de 21. I que aleshores es va lesionar Kawhi Leonard –per molts, el millor jugador de la lliga-– i que la sèrie va acabar 4-1 per als californians. A San Antonio no ho fan tot bé i també s’equivoquen, però quasi tot té un sentit i per això sempre són a taula en els sopars de gala. A l’oest caldrà també tenir un ull atent al dia a dia dels Clippers, els Nuggets, els Jazz, els Grizzlies i els TWolves.

A la conferència est, l’alternativa als Cavaliers han de ser els Celtics d’Irving, de Gordon Hayward, de Jayson Tatum i d’Al Horford. L’equip de Brad Stevens, la plantilla de Danny Ainge, el sentiment de Boston. Seguir la pista dels Wizards, els Heat i els Raptors, garants de la continuïtat, i sobretot de la quitxalla de Milwaukee, serà també una altra bona manera de mesurar la pressió atmosfèrica de llevant.

2
partits
obren aquesta matinada la fase regular: Cavs-Celtics (02 h, MD1, 55) i Warriors-Rockets (04.30 h, MD1, 55).
3
anys
fa que la final la juguen els Warriors i els Cavs, amb dos títols per als californians (2017 i 2015) i un per als d’Ohio (2016).
4
jugadors
continuen en els Celtics respecte a la temporada passada. Amb 53-29, Boston va fer el millor balanç de l’est.
34,7
milions
de dòlars és el sou de Stephen Curry, el que enguany més cobra. Només LeBron i Millsap també superen els 30.
40
jugadors
cobraran 20 o més milions de dòlars bruts per temporada. Entre ells, un de català: Marc Gasol (22,6).
96,7
milions
de contracte sumen entre Westbrook (28,5), Carmelo (26,5), Adams (22,5) i George (19,5) als Thunder.

Samarretes amb patrocinadors

La que avui comença és la primera de tres temporades en què els equips podran portar publicitat a la samarreta, una novetat que serà definitiva després de l’avaluació que en facin els propietaris i els jugadors l’estiu del 2020. De moment, són catorze les franquícies que començaran l’acció lluint un patrocini a la part frontal de l’equipament –un quadrat de 6,35 centímetres de costat–, i són els Warriors, amb Rakuten, els que més ingressen (uns 20 milions de dòlars per temporada). Igualment, després d’uns anys amb Adidas com a fabricant dels equipatges, enguany és Nike qui inicia el periple amb l’NBA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)