Eurocopa

Un equip huracanat

L’Spar Citylift Girona repassa de dalt a baix el Landes, molt condicionat per la baixa de Dumerc, i fa flaire de classificat

A més de les virtuts defensives intrínseques, l’Uni ataca amb equilibri i amb un encert molt superior

Dues victòries, dues pallisses, dos basket average enllestits i la perspectiva de la visita del Ceglèd dijous vinent per acabar d’apuntalar el pas a la segona fase. Aquest és l’historial contundent de l’Spar Citylift Girona, que ahir va triturar el que havia de ser el seu màxim rival del grup, el Landes. En el 78-47 hi van fer aportacions a parts iguals els dos equips: l’Uni amb el seu ritme irresistible i el Landes, abaixant els braços probablement per la baixa de la seva guia esportiva i espiritual, Célina Dumerc, que en la sessió de tir del matí es va fer una contractura lumbar.

L’Uni va enllestir molt la feina en la primera meitat. Ajudat per la baixa de Dumerc –que no havia fet ni la roda d’escalfament–, va saber llegir bé la inexperiència de les bases franceses (9 pèrdues en l’intermedi) i la superioritat de Colhado al pal baix (12 punts amb 6/8). La defensa del Landes canviava sense manies i quan la brasilera es quedava amb una petita –que no rebia cap ajuda– el bàsquet era segur.

Passen per sobre

El Landes va començar reivindicant-se –triple de Bravard i dos rebots d’atac (2-5)–, però quan van entrar en joc les rotacions la seva capacitat de sumar va decaure. A més, la base Plagnard va fer dues faltes ràpides i Bravard ja en tenia tres en la mitja part. Afegim-hi els dos punts entre Skoric i Ayim i tindrem una pàtina molt fosca per al conjunt francès, que només veia una mica de llum quan aconseguia lligar defenses amb activitat, fins i tot alternant alguna zona, potser també buscant apoderar-se del ritme i portar el partit al cinc contra cinc. Això, però, va passar només a final del primer quart i –menys– a partir del moment que l’Uni va fer un estrip dels seus en el segon parcial (de 16-2 en 4:15 i 31-15 en el marcador), amb errors i pèrdues enllaçades del rival. En els últims minuts de la primera meitat, massa intercanvi de bàsquets, però tot sota control.

Sempre queda fam

L’esparracada definitiva va arribar en el tercer període, sobretot a partir de la quarta falta de Bravard –forçada per Mendy en una transició–. En els últims sis minuts del quart, el Landes només va anotar 4 punts (60-39), amb Mendy fent el seu recital de cada partit al darrere, corrent, ajudant al rebot, defensant i anotant safates per elevació sobre jugadores interiors. Ni l’últim quart, que Surís va destinar a reequilibrar els minuts, va alterar el pla i, de fet, a mitjan últim període va arribar la màxima diferència (75-42).

Van tornar a sobrar molts minuts –i això no és mai dolent– perquè el Landes ja feia molta estona que anava a solucions individuals, que ho poden ser per a una acció, però no per a un partit. Millor, que avui toca autocar cap a Vitòria i demà, partit.

Dumerc és una gran jugadora i el seu cervell, però nosaltres anem a la nostra: hem jugat bé, dur i amb concentració
Nádia Colhado
La baixa de Dumerc les ha afectat, però nosaltres hem ajustat bé en defensa, no les hem deixat córrer i hem controlat les peces clau en el 5x5
Èric Surís
M’ha semblat que els faríem mal si apujàvem el ritme del partit. Ens hem obsessionat a apujar el llistó de l’exigència i ha anat bé
Èric Surís
Ens hem refet d’un inici estrany per la fredor i els silencis, l’equip ha estat endollat 40 minuts i hem aconseguit un gran avantatge
Èric Surís
Hem començat molt bé un grup difícil, però queden quatre partits i amb dues victòries no ens classificarem
Èric Surís
No hi ha hagut partit: massa enrere, poc juntes. Dumerc no hauria canviat gaire res. Col·lectivament, no hi ha hagut res
Cathy Melain

El valor del ‘basket average’

El +55 que acredita l’Spar en el basket average general, si bé no li garanteix la classificació –per això calen victòries–, sí que li assegura un desempat favorable amb el Gernika i el Landes. Però sobretot –i aquest és un factor molt important– és fonamental per ajudar a evitar l’eliminatòria prèvia del desembre. En quedaran exempts els millors vuit de la primera fase i, entre els empatats a victòries l’ordre s’establirà per l’average general.