Eurocopa

Primera fita assolida

Amb fermesa granítica, l’Spar Citylift Girona torna a guanyar el Gernika i es classifica per a la segona fase

La defensa zonal i l’esplèndida Shante Evans redrecen un partit que es complicava (del 16-25 al 59-37)

L’Spar Citylift Girona va culminar la primera missió en l’Eurocopa, ja és a les eliminatòries i ara mirarà d’evitar haver de disputar la primera, al desembre. El Gernika va acabar acotant el cap –tercera derrota contra l’Uni en 22 dies– en vista de l’evidència d’un equip que a Europa compta els partits per victòries. Tot això, en una tarda molt difícil, amb tensió que es palpava a la grada, prou buida per ser un partit d’Eurocopa, prou plena pel que s’està jugant el país.

Com diumenge, el Gernika va plantejar molts problemes des de l’inici, tot i que amb protagonista diferent. Anna Gómez –que no va jugar el partit de LLF– va sumar i va generar a partir del bloc directe sense que ningú l’aturés (7 punts i 3 assistències en el primer quart). A l’Uni li faltava energia per atacar i, amb 10-11, Surís va cridar l’equip a capítol. Ho va provar amb totes les rotacions (nou jugadores en el primer quarts) i amb defensa zonal (amb Alminaite), però un triple d’Alston (16-22) va rematar un quart preocupant (5/18 en tirs de camp).

Evans, grandiosa

Tot i el 16-25 inicial, l’Uni va persistir en la defensa zonal i, d’una banda, Anna Gómez va perdre fluïdesa i, de l’altra, el Gernika va extraviar l’encert (1/6 en triples en el quart). Però, sobretot, va fer eclosió Shante Evans. El seu segon quart va ser per emmarcar. Gairebé no hi va haver cap acció, al darrere –rebots, ajudes– o al davant –punts, rebots, assistències, lectures– en què no tingués una intervenció decisiva. Una mostra més del caràcter coral de l’Uni. Evans era, fins ahir, de les jugadores amb menys contribució estadística. En el segon quart, 7 punts, 7 rebots, 3 assistències i 14 de valoració.

Amb el ritme recuperat i alguna transició oxigenadora (Evans i Mendy) l’Uni va transformar aquell 16-25 en un 37-27 (21-2 en 6 minuts). Van sobtar, però, els problemes per controlar el rebot defensiu (5 d’atac del Gernika en el segon quart), tot i la defensa zonal. Al triple de Bas (l’únic del quart) va respondre Colhado amb un 2+1 i a la mitja part tot feia bona pinta (46-34), perquè, a més, la falta de Bas era la tercera.

La zona funcionava, els triples del Gernika no entraven i el blindatge de la pintura era eficient. Per què canviar, doncs? En atac era el quart de Núria Martínez i Rosó Buch. I el forat es va anar eixamplant. Només tres punts (triple de Pina) en sis minuts i 59-37 per aclarir dubtes. A diferència dels altres rivals europeus que han passat per Fontajau, el Gernika no va abaixar els braços i va exigir concentració, però amb Núria Martínez a la pista és difícil perdre el cap. Va tornar a anotar de lluny, però mai no va posar en qüestió la victòria gironina.

Hem passat a zona i les hem col·lapsat. Hi ha hagut 10 o 15 minuts en què no han fet cap bàsquet fàcil. Hem estat més lúcides i serenes
Èric Surís
Ens hem vist nou punts a sota contra un rival amb un cinc inicial excel·lent, i són moments que s’han d’aprendre a jugar justament vivint-los
Èric Surís
Tres triomfs seguits són de molt de mèrit. A mesura que et coneixes mútuament, costa molt sorprendre el rival
Èric Surís
Hem patit a l’inici, però som un equip amb molt de talent i ningú ha de jugar més de 30 minuts. Això és molt útil
Shante Evans
Diumenge vam estar més a prop. El parcial del segon quart ens ha matat, amb la zona, i remar en contra és difícil
Mario López
En el tercer quart no hem controlat les pèrdues ni el rebot. I contra aquest equip has d’estar bé tots els quarts o et fan mal
Anna Gómez
4
partits consecutius
de l’Uni anotant 80 punts o més, dos d’Eurocopa i dos de Lliga Femenina.
22
punts
va anotar l’Spar després de pèrdua del Gernika. L’equip basc no en va sumar ni un.

Fontajau, per la llibertat dels presos polítics

Els temps morts, els descansos entre quarts... qualsevol moment va ser bo perquè Fontajau, més actiu que mai malgrat el poc públic –horari, televisió i les manifestacions d’ahir no hi ajudaven–, reclamés la llibertat dels presos polítics catalans, que ja en són deu després de l’ingrés a presó de més de mig govern, ahir.