FEB

Defensant bé s’ataca millor

Bàsquet. Lliga Femenina. L’Spar Citylift Girona acredita la millor mitjana anotadora de la seva història coincidint amb les prestacions defensives més completes

Per segona temporada consecutiva, l’Spar Citylift Girona és l’equip amb millor mitjana anotadora de la Lliga Femenina, fins i tot davant del Perfumerías Avenida. Però, a diferència del curs anterior, la construcció de l’atac de l’Uni 2017/18 està molt més lligada amb la defensa.

Mai un atac tan coral i productiu s’havia associat a una defensa amb reputació. Cap peça de l’Uni supera els 28 minuts a pista, un fet insòlit en temporades anteriors. Això permet imprimir un ritme defensiu altíssim i anotar en transició a partir de recuperacions de pilota –9,6, rècord de la història del club a LLF–, sobretot a primera línia, que són les que castiguen més el rival.

Sobre el paper, el joc a camp obert comporta risc en forma de pèrdues, però en aquest cas no es compleix. Les 15,4 de l’Uni són el segon millor registre, rere les 13,5 de l’equip campió de lliga. I la transició ha donat a l’equip un ritme amb la pilota que el fa sentir còmode i l’ajuda a trobar solucions quan ha d’atacar (menys vegades) posicionalment.

Hi ha arguments per defensar que l’Spar Citylift Girona 2017/18 és el que defensa millor de les nou temporades en la Lliga Femenina. L’equip que dirigeix Èric Surís rep 61,8 punts de mitjana per partit. No és el rècord del club, que correspon al curs 2012/13 (59,9). Però aquella lliga era de només 20 jornades (no 26 com ara) i aquella plantilla (15-5 de balanç) era segurament la millor de l’etapa anterior al títol de lliga (Jordana, Feaster, Carbó, Sarr, Monroe, Bravard...). Amb tot, aquell equip perdia més pilotes (16,5) tot i que llançava nou tirs de camp menys per partit (56,2 contra 65,4 d’ara).

La quadratura del cercle

Mai l’equip gironí havia tingut una mitjana anotadora tan alta com la que acredita ara, a vuit jornades del final de la fase regular. S’ha de veure com acaba el curs, però els 78,5 punts superen clarament els 76,1 d’un any enrere, que ja li van permetre ser nítid líder anotador. Però els punts de la temporada passada partien en una proporció molt rellevant del talent, bé físic o tècnic, i d’accions d’un contra un.

En canvi, aquest curs el pes de la transició i de la passada ha crescut de manera palpable. La primera, per voluntat de córrer, ben fonamentada en el rebot (els 27,9 defensius de mitjana són rècord en les nou temporades, també els 11,4 d’atac). La segona, perquè l’equip ha multiplicat els seus registres en atac mentre alhora perdia dependència d’una jugadora concreta. Les 14,7 assistències per partit només queden rere les 15,9 de la temporada anterior.

LES DADES

+9,9
de balanç
entre pèrdues, assistències, recuperacions i pèrdues d’aquest curs. Els següents, +8,1 i +6,2.
+16,7
punts
de diferència entre la mitjana anotadora i la mitjana rebuda. El millor valor històric era +12.6
59,9
punts rebuts
per partit és l’anotació mitjana més baixa de l’Uni en la lliga, Correspon al curs 2012/13.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)