Eurolliga

Eurolliga

Maccabi ‘made in’ USA

L’històric Maccabi Tel Aviv té 11 jugadors nascuts als Estats Units i només dos, a Israel

[El Darüssafaka] Des del 1969 al 2007 va guanyar 37 de les 38 lligues; en l’última dècada, 4

Hi ha un debat en el bàsquet europeu actual: la internacionalització del bàsquet, els passaports, les nacionalitzacions... han fet que cada vegada sigui més difícil d’identificar l’estil de joc que històricament tenien els diferents països. Fa anys Rússia feia un bàsquet amb especialistes en el tir, el iugoslau era talent i caràcter dur, el bàsquet italià era dur... i cada país tenia un joc identificable. Israel havia tingut també les seves llegendes. Però tot està canviant i al Nokia Arena, per exemple, els seus seguidors ja no es poden identificar amb els seus jugadors, una cosa que també està passant en l’ACB però que en l’Eurolliga s’agreuja per la lliure circulació de jugadors de la nacionalitat que tinguin. El domini insultant que havia tingut el Maccabi s’ha acabat. Va guanyar totes les lligues des del 1969/1970 fins al 1991/1992. El curs 1992/1993 el Hapoel va sorprendre però des del19 93 fins al 2007 el Maccabi ho va tornar a guanyar tot. En l’última dècada, però, el Maccabi Tel Aviv només ha guanyat quatre lligues i n’han guanyat el Hapoel Holon, el Hapoel Gilboa Galil, el Maccabi Haifa, el Hapoel Jerusalem i el Maccabi Rishon LeZion. El Maccabi Tel Aviv ja no és el que era...

Miki Berkovich, màxim anotador de la història del Maccabi (3.588 punts), va néixer a Kfar Saba (Israel). Doron Jamchi, el segon millor encistellador (3.262), ho va fer a Pétah Tiqvà, també a Israel. El bàsquet israelià era sinònim de Maccabi Tel Aviv, la icona en aquell país. Entre d’altres mites Doron Sheffer, Guy Pnini, Guy Goodes –tècnic ajudant ara–, Tal Burstein, Gur Shelef, Halperin... i fins i tot el president Shimon Mizrahi. Enguany, però, el Maccabi Tel Aviv és un equip made in Estats Units. Wilbekin (nascut a Florida), Kendrick Ray (Nova York), Jeremy Pargo (Illinois), Johnny O’Bryant (Mississipí), Angelo Caloiaro (Califòrnia), Michael Roll (Califòrnia), Tarik Black (Tennessee), DeAndre Kane (Pennsilvània), Alex Tyus (Missouri), John Dibartolomeo (Connecticut) i Jake Cohen (Pennsilvània). 11 jugadors nascuts als Estats Units. Nascuts a Israel, només dos: Nimrod Levi (Ramat Gan) i Yovel Zoosman (Kfar Saba).

Una dada significativa és que en l’actual selecció d’Israel només n’hi ha dos que juguin en el Maccabi Tel Aviv: Zoosman i Levi. La resta són del Hapoel Jerusalem, el Hapoel Eilat, el Gilboa Galil, el Maccabi Rishon o l’Ironi Nahariya.

1958
Any
en què el Maccabi, que es va fundar el 1932, va disputar la seva primera copa d’Europa de bàsquet. La primera lliga d’Israel s’havia disputat el 1954 i l’havia guanyat amb 8 equips participants
52
títols
de la lliga d’Israel, 44 copes, 1 Lliga Adriàtica i 6 copes d’Europa: 1976/77, 1980/81, 2000/01, 2003/04, 2004/05 i 2013/14.
11.000
espectadors
caben al pavelló Nokia Arena de Tel Aviv. En l’únic partit que han disputat en l’Eurolliga contra el CSKA hi havia 10.600 espectadors.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)