FEB

L’Uni també juga al Senegal

Fa deu anys que el club porta material a un centre de Dakar i acull joves promeses a Girona

Fa una dècada que l’Uni Girona no només juga a la Lliga Femenina, competició en què ha remat contra vent i marea per aixecar dos títols, sinó que també ho fa en un altre terreny de joc, el de la solidaritat intercontinental, sovint amb una visibilitat mínima tot i l’esforç personal que molta gent vinculada al club hi ha posat durant tot aquest temps.

La relació de l’Uni amb el Senegal, concretament amb la capital (Dakar), va començar a través de dues jugadores del país que van jugar a Fontajau, Astou Traoré i Oumoul Sarr. Els primers enviaments de material, sobretot de vambes, pilotes i samarretes, es van fer gràcies a les seves gestions però el club va entendre que seria molt més efectiu arribar-hi directament amb un acord amb alguna escola de Dakar. I així ho va fer. Des de llavors el Centre Fabrica Basket de la capital africana rep cada any no només material indispensable per mantenir la seva activitat, sovint recollida entre els mateixos aficionats que entren a Fontajau, sinó la visita d’entrenadors del club o del mateix director esportiu, Pere Puig, que col·laboren en la millora en tots els aspectes de tecnificació.

El pas següent, i el més rellevant, ha estat el de portar cada any a Girona algunes de les jugadores d’entre 13 i 17 anys que més destaquen perquè continuïn el seu aprenentatge en les categories de base del club mentre van a un institut també de la ciutat. Lògicament la majoria tornen, quan s’acaba el curs, al seu país havent viscut una experiència inoblidable, però d’altres no renuncien al somni de ser professionals. Els casos més rellevants són els de Thiama Kamara, que ja ha debutat a la Lliga Femenina (Gran Canària i València); Fatou Ndiaye, que juga a la lliga francesa, o Fatou Cissé, que ha pujat a Lliga Femenina amb l’Snatt’s Sant Adrià després de ser subcampiona d’Espanya júnior amb el GEiEG. Portar una jugadora a Girona –totes volen venir– no és senzill. Cal fer un DNI inexistent al Senegal, el passaport i un visat d’estudiant, i fer el salt al professionalisme vol dir més burocràcia encara.

Moltes d’aquestes jugadores han estat acollides per famílies gironines i per persones del club durant aquests anys, com ara el mateix Pere Puig, que en aquests anys ha descobert algunes necessitats inesperades. “El que no tenien, sobretot, eren xarxes perquè les muntaven ells mateixos d’una forma molt rudimentària, o xiulets per a àrbitres, coses com aquestes.” En aquesta dècada Dakar i el Senegal no han deixat d’evolucionar també tecnològicament. “El bàsquet ja és un dels grans esports del país i tothom va amb el mòbil pel carrer”, hi afegeix.

La religió
Un dels fets que han comprovat els ambaixadors del club gironí que s’han desplaçat cada any a Dakar és que les jugadores, sigui quina sigui la seva edat, no tenen cap problema per jugar a bàsquet o anar sense símbols religiosos a l’escola, un fet, en canvi, que genera molts més problemes en algunes zones de Mali, país veí i molt més radicalitzat.
13
anys
és l’edat amb la qual alguna jugadora ja ha vingut a Girona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)