Eurocopa

La dimensió desconeguda

Rivals inèdits per a l’Spar Girona en la fase de grups i el desplaçament a Armènia, en la jornada 1, com a major dificultat per a un dels aspirants al títol continental

La cinquena presència de l’Spar Girona en l’Eurocopa té el full de ruta fixat, amb el dimecres 2 d’abril del 2025 com a punt de fuga en l’horitzó de l’Uni, que en la seva desena participació europea ininterrompuda té com a principal repte en la segona competició de l’àmbit continental arribar a la darrera eliminatòria. Com les quatre anteriors, a doble partit amb la tornada a la pista de qui tingui millor rànquing en la fase de grups. Les dues darreres experiències gironines en l’Eurocopa van servir per establir el sostre del bàsquet femení català, les semifinals (2019 i 2024), amb el BLMA i el Besiktas com a botxins i 0-4 de balanç per a l’Uni; que acumula 40-10 en la competició de la qual és un dels principals favorits.

El camí

Fàcil o no, és llarg. Hi haurà 48 equips dels quals tres arribaran com a perdedors de la prèvia de l’Eurolliga –Szekszard (l’Uni l’elimina en la 1a fase l’any passat) - Brno, Casademont-Constanta (Romania) i Landes - Besiktas– i cinc, com a vencedors de la prèvia de l’Eurocopa. Un dels deu aspirants de les sèries a doble partit és el Baxi Ferrol, de la LF, com l’Estudiantes, el Jairis i el Guipúscoa. La bola de l’Spar Girona va ser l’última a sortir del bombo 1 en el sorteig d’ahir a Múnic, determinant l’L com el grup de l’equip gironí; que mai en els nou anys anteriors s’ha vist les cares amb els rivals que li van tocar: l’NKA Universitas Pécs (Hongria) del bombo 2, la Molisana Campobasso (Itàlia) del 3 i l’Erevan Foxes (Armènia) del 4. El format tampoc és difícil però requereix ser recordat: passen els dos millors de cada grup i els vuit tercers amb millor balanç. I s’estableix un rànquing de l’1 al 32 –primer número de victòries i després average general– per encreuar-se a doble partit.

El calendari

La Lliga Femenina comença el primer cap de setmana d’octubre, i dilluns que ve se’n sorteja el calendari. La jornada 1 és 15 dies després del títol nacional (20 i 22 setembre a Vic) i l’Uni tindrà dos partits per setmana fins a la primera finestra FIBA (3-11 novembre). El nivell d’exigència en l’àmbit estatal creix de manera exponencial, i per al debut a la capital Armènia s’han de recórrer més de nou mil quilòmetres, que s’han d’emmarcar en si els rivals en la lliga poden ser de nivell Eurolliga. Com a mínim, i a diferència del que va passar el curs passat (6-0), els desplaçaments no seran en tres setmanes seguides –Hongria (75-77 a Gorzów encarrilat pel 3+1 de Kelsey Mitchell després d’anar 75-70 a 1:07), Eslovàquia i Luxemburg.

LA VALORACIÓ

Sabem poca cosa de l’equip d’Armènia, però el viatge penalitza. El Pécs és un equip jove i el Campobasso podrà competir. Esperem una fase tranquil·la
Laia Palau

LES DADES

0
antecedents
en 9 anys de l’Uni competint al Vell Continent amb el Pécs, el Campobasso i l’Erevan.
Jornada 1
9/10 octubre Erevan - Spar
Jornada 2
10/17 octubre Spar - Campobasso
Jornada 3
23/24 octubre Pécs - Spar
Jornada 4
29/30 octubre Spar - Erevan
Jornada 5
20/21 novembre Campobasso - Spar
Jornada 6
27/28 novembre Spar - Pécs
Eliminatòries (*)
1a fase 12 i 19 desembre
Fase de 16 9 i 16 gener
Quarts de final 20 i 27 febrer
Semifinals 6 i 13 març
Final 27 març i 3 abril (*) anada i tornada
15.500
quilòmetres
acumulats en desplaçaments d’anada i tornada per jugar els tres partits a fora de casa.
14
hores
d’avió per cobrir la distància entre Barcelona i la capital d’Armènia. Per carretera, 48 (4.509 km).
Patrocini

L’altra americana i Berta Ribas tanquen la plantilla

B. S.

L’Spar Girona té deu jugadores confirmades, amb els fitxatges de Lundquist, Touré, Hristova, Guerrero, Bibby, Mack i Jakubcova; la renovació de López i Ygueravide i Canella havent signat dos anys el 2023, com Laura Peña. El passaport montenegrí de la pivot de les Phoenix Mercury –Mack és nascuda a Lufkin, Texas– li permet alliberar la plaça d’extracomunitària que sí que ocupa l’alera pivot australiana del Gorzów el curs passat, Bibby, que va fer 25 punts a Hongria i 19 a Fontajau al seu nou equip. La WNBA no es reprèn fins al 16 d’agost, i l’anunci de la que serà la segona jugadora nascuda als Estats Units del róster de l’Uni es podria fer avui i tot. Berta Ribas (2004) serà qui completi la plantilla de Roberto Íñiguez, amb cinc jugadores de formació. El GEiEG volia recuperar la fins la darrera temporada ara alera del CEEB Tordera, que vinculada de l’Uni va debutar en l’Eurolliga i en la darrera LF 2 va acreditar 6,2 punts i 4,5 rebots (22:35). A més de 19 partits amb el conjunt del Maresme, en va jugar 3 en la LF amb l’Spar. La filla de Sito Ribas (125 partits amb el Valvi a l’ACB) i Nuri Bosch (campiona estatal júnior amb el GEiEG) havien debutat en Lliga Femenina 2 quan les grupistes i l’Uni encara anaven de bracet, el 2020.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)