Més bàsquet

BÀSQUET / NBA

Una nit perfecta

Sublim Pau Gasol, que es guanya l'ovació de l'Staples amb el seu partit contra els Warriors

És el cinquè de la història dels Lakers capaç d'acabar un partit sense fallar cap dels deu tirs

«És un honor unir el meu nom al de grans jugadors. És un elogi per a mi i l'equip, que m'ha donat bones assistències», va dir

Una pilota perduda quan només s'havia jugat 2:11 del partit va ser l'única taca de Pau Gasol contra els Warriors. Una nit per al record, que ni el pivot de Sant Boi ni els 18.997 espectadors de l'Stapes oblidaran. I no precisament per la pallissa dels Lakers –el +28 (117-89) significa la victòria més concloent del present curs–, sinó per l'excel·lència exhibida pel català. En 30 minuts pelats i descansant en l'últim quart, va acabar amb 28 punts (10/10 de dos i 8/8 tirs lliures), 9 rebots i 5 assistències, aprofitant la baixa del lesionat David Lee i que el letó Biedrins sempre es va veure superat. «En Pau ha estat tremend», va dir Kobe, que no va dubtar ni un segon a aixecar-se per ovacionar el seu company, com va fer de manera unànime tot l'Staples.

En la història.

Extrapolat, és clar que la de Pau no és una actuació qualsevol. De fet, passa a ser el tercer jugador de sempre que acaba un partit havent fet 20+5+5, sense errar ni un tir. Abans, només ho havien assolit Charles Barkley i Matt Barnes. Es dóna la circumstància que l'últim, ara company de Pau als Lakers, ho va assolir a Minnesota dos dies abans: 24, amb 7/7 tirs i 5/5 tirs lliures, 7 rebots i 6 assistències. «És clar que no he fet això per la marca que va fer en Matt», va dir rient el de Sant Boi.

No s'acaba aquí, però, la dimensió de la seva gesta. La història dels Lakers també li ha fet un lloc, ja que, fins ahir, només quatre jugadors havien acabat un partit sense errar cap tir, havent-ne intentat, com a mínim, deu. Es tracta, ni més ni menys, que Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain, Mitch Kupchak –actual general manager– i Byron Scott, l'últim a assolir-ho, el 1986, ja fa 24 anys.

Després d'obtenir dos anells i ser tres vegades all-star, queda clar que la voracitat i l'ambició de Pau no estan saciades. Sense competició a l'estiu i obligat a jugar molts minuts per les lesions en el joc interior (Bynum i Ratliff), ja no només es postula per estrenar-se com a titular en l'All-Star, sinó per a fites encara més altes. De fet, és líder en eficiència de l'NBA, amb 31,7 –en el valor, no s'hi comptabilitzen les faltes rebudes–, amb marge substancial respecte al segon, que és Chris Paul (26,4).

I el partit.

Més enllà de Pau, en la victòria contra els Warriors va lluir Kobe (20 amb 7/14 tirs en 27 minuts) i Shannon Brown va aprofitar els seus minuts des de la banqueta (17 en 20). Per part del rival, decebedor partit de Monta Ellis. El segon màxim anotador de la competició (27 la peça), va firmar 5 punts, amb 1/10 en tirs, amb 23 minuts abans de marxar a la banda per un cop a la maluc. L'altre referent, Stephen Curry, va acabar amb 13 punts.