ACB

L'altre clàssic del torneig

Copa. Rere el Madrid, el Baskonia ha estat el rival més freqüent del Barça en la copa, amb quatre enfrontaments en els últims deu anys. Jugarà la seva onzena semifinal consecutiva

El Barça i el Madrid són els equips amb més títols de copa –22 cadascun–, però l'última dècada l'han protagonitzat els blaugrana i el Baskonia. No només perquè de les deu últimes copes n'han guanyat quatre cadascun –2011, 2010, 2007 i 2003 per als blaugrana, i 2009, 2006, 2004 i 2002 per als bascos–, sinó perquè han protagonitzat duels plens d'espurnes. El de demà serà el cinquè des del 2002 i desfarà l'empat entre els dos equips en aquest tram de la competició.

El potencial modest del Baskonia fins ben entrada la dècada dels vuitanta impedia trobar-lo en les antigues finals a quatre (fins al 1986) i encara menys quan es disputava per eliminatòries. Ara bé, a partir del 1990 només ha estat absent en dues edicions (1996 i 1997). En aquest període s'ha enfrontat set vegades amb el Barça, amb un 5-2 per als blaugrana. I des del 2002 sempre s'ha classificat com a mínim per semifinals.

La rivalitat entre els dos equips en l'última època la personifiquen Juan Carlos Navarro i Dusko Ivanovic. El tècnic montenegrí, que mai no es va enfrontar amb el Baskonia en la copa mentre va dirigir el Barça, ha estat protagonista de tres títols bascos des del 2002 (l'altre, amb Perasovic a la banqueta).

El factor Navarro

Juan Carlos Navarro –que no va tenir una bona sintonia amb Ivanovic quan van coincidir al Palau– encara no ha obtingut cap MVP de la copa (Trias, Fran Vázquez i Alan Anderson han estat els tres últims blaugrana a guanyar-lo), però en els últims partits ha estat la referència blaugrana. Fa un any, en les semifinals, va maltractar el Caja Laboral amb 26 punts (11/16 tirs de camp) i l'any 2009, tot i la derrota també a semifinals, va aportar 19 punts i 6 assistències.

11
Semifinals.
El Baskonia ha superat els quarts sempre des del 2002

En deu anys, una final sense cap dels dos

Que el Barça i el Caja Laboral són els dos equips de moda de la copa es comprova sumant títols –quatre cadascun–, però també presències en les finals. De les últimes deu, només en una (la del 2005, Unicaja-Madrid) no s'han vist els colors catalans o bascos en un dels dos finalistes. Tant el Baskonia com el Barça han jugat cinc de les últimes deu finals, una més que, per exemple, el Madrid, que no n'ha guanyat cap d'aquestes quatre i que per trobar el seu últim títol ha de recular al 1993.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)