Espanyol

ÓSCAR DUARTE

DEFENSA DE L'ESPANYOL

“És una oportunitat per reivindicar-nos”

“No ens hem de capficar en aspectes individuals del Madrid, sinó en el que poden fer com a equip. Si ens fem forts, tindrem possibilitats de guanyar”

Enguany es nota més la pressió per obtenir resultats per tots els canvis i per la inversió que el club ha fet. Això et compromet a esforçar-te més
S'està fent un equip més competitiu i ambiciós, però aquest és un projecte nou i no funcionarà de la nit al dia com tots volem
El gol en pròpia porteria al Bernabéu? Són coses del passat i em va donar un impuls per millorar. Ara no juguem allà, sinó al nostre estadi

Óscar Duarte (Catarina, Nicaragua, 1989) va ser el primer fitxatge de l'era Chen Yansheng. L'internacional per Costa Rica va arribar el gener passat com a punta de llança del canvi que està experimentat l'equip amb el nou accionariat xinès. El defensa ja és el central més veterà de la plantilla després de la remodelació de l'eix defensiu d'aquest estiu. En aquesta entrevista, explica les seves sensacions abans del partit contra el Real Madrid i les expectatives de futur del conjunt blanc-i-blau en la lliga.

És el torn de la visita del Madrid. És la mena de partits que es marquen en el calendari?
És un partit, des de tots els punts de vista, molt bonic, tant per a l'afició com per a nosaltres. És un duel que crida l'atenció, i ens estem preparant bé al llarg de la setmana per arribar-hi en les millors condicions.
Hi ha més a guanyar que a perdre. Li dic perquè és d'aquells partits en què perdre entra dins del guió, en què no hi ha la pressió d'altres duels i, en canvi, un resultat positiu pot donar un impuls majúscul.
Hem de seguir la línia que estem traçant. L'equip ha millorat moltíssim, hem canviat i estem creixent. El que busquem és una victòria, i tant de bo la trobem per motius personals i de grup i, és clar, per regalar el primer triomf a l'afició.
Com va demostrar el Celta i en la Champions l'Sporting de Portugal, contra el Madrid pots acabar perdent malgrat signar un bon partit.
No és cap secret que el Madrid és un dels millors equips del món i que té jugadors de gran qualitat. Nosaltres hem de seguir la nostra línia ascendent. Si ens fem forts, tindrem possibilitats de guanyar.
Ha parlat aquests dies amb Keylor Navas? No el tindrà al davant perquè està lesionat...
És un bon amic. No crec que arribi a temps per al partit, perquè encara arrossega molèsties.
Recordo el seu debut amb l'Espanyol al Bernabéu. Es va fer un gol en pròpia porteria. Ara seria maco que marqués a l'altra porteria. Gol seu i triomf de l'Espanyol...
[Riu] Per mi l'ideal és que guanyem, més enllà del que un faci de manera personal. El grup
està al davant de la persona. Aquell gol ja està oblidat. No et pots quedar amb aquestes coses, formen part del passat. Em va donar un impuls per millorar. Ara no jugarem al Bernabéu, sinó al nostre estadi.
L'any passat van encaixar un doble 0-6 amb el Madrid, tant
a casa com a fora. Com se'ls atura?
Hem treballat durant la setmana diverses maneres de poder aturar el seu joc i encara queden dies per poder veure què més podem fer. Però una de les claus és estar units, junts, atents a les ajudes. No deixar espais, ens
facilitarà la feina.
La clau pot ser aturar el seu mig del camp?
No ens hem de capficar en aspectes individuals del seu joc,
sinó en el que podem fer com a equip i contrarestar això. Hem d'estar concentrats i atents, perquè la seva qualitat és molt gran i, no cal dir-ho, hem d'estar encertats.
Va deixar la lliga belga per jugar partits d'aquesta dimensió?
Sí. A qualsevol jugador li agrada jugar partits contra equips importants; ara tenim una oportunitat per reivindicar-nos.
És millor agafar el Madrid a principi de temporada, ara que no està tan rodat o, pel seu potencial, això no importa?
Han demostrat que per la qualitat dels seus jugadors no et pots confiar gens. En qualsevol situació et poden crear perill.
Si pogués esborrar algun jugador del Madrid, quin seria?
No en trauria cap. Més que fixar-me en individualitats, com li deia abans, ens hem de fixar en la nostra feina i a fer-la bé.
La defensa està en el punt de mira. Ho estava l'any passat i
ho segueix estant ara. Com ho viu un central com vostè?
El problemes del passat han de quedar enrere. Ens hem de centrar en el present i en el que arribarà. Del passat no podem viure. Això ens ha deixat experiències de les quals hem d'aprendre. Ara hem de seguir endavant i no abaixar els braços.
Amb l'arribada de Demichelis i Diego Reyes té més competència que l'any passat?
No només al lloc de central, sinó en general, s'ha canviat molt l'equip en totes les línies. La competència no s'ha de mirar com un problema, sinó com un avantatge, perquè t'ajuda a créixer.
Vostè és el central que fa més temps que és a l'Espanyol. Es veu com el líder de la defensa?
He de seguir treballant, he d'aportar el meu futbol a l'equip i si el tècnic segueix tenint confiança en mi intentaré respondre al terreny de joc amb responsabilitat i lideratge.
Com li prova això que hi hagi tants moviments en defensa. A Anoeta, amb dos migcampistes a la defensa: David López al seu costat i Víctor Sánchez al lateral esquerre. Costa adaptar-s'hi?
Per a l'equip és molt profitós, perquè són jugadors polivalents. Si el tècnic ho fa és perquè veu que ho pot fer.
Va ser el primer fitxatge de l'era Chen. Aquest curs nota més pressió per aconseguir resultats?
Sí, perquè quan vaig arribar, quedaven sis mesos per acabar la lliga, però ara tots els canvis i la inversió que han et compromet a fer les coses millor i a esforçar-t'hi més. La gent de dalt està fent la seva feina i nosaltres hem de respondre, i l'única manera que tenim de retribuir-ho és jugant bé i guanyant.
Quan el van fitxar li van explicar que s'estava fent un projecte nou. S'estan complint els passos que li van dir?
Sí, des que vaig arribar he vist molts canvis al club i això em fa feliç, perquè sé que he arribat en un moment molt important per a l'Espanyol, i em vull convertir en algú que puguin recordar, primer com a bona persona, i després com a un bon jugador que va deixar petjada.
Quins canvis ha vist?
El més important és el canvi que ha experimentat l'equip. Començant pel cos tècnic i seguint pels jugadors que han arribat. S'ha fet un equip més competitiu, que ha d'aconseguir objectius més ambiciosos. Però aquest és un projecte nou i no funcionarà de la nit al dia, que és el que tots voldríem.
Quan es veurà un Espanyol en plenitud aquesta temporada?
La cara de l'equip està canviant, però hi ha jugadors que no fa ni tres setmanes que estan entre nosaltres. Tot requereix el seu temps, i tant de bo li pogués dir que demà o en una setmana estarem en òptimes condicions, però no és així. El temps ho dirà. Estem treballant perquè sigui de la manera més immediata possible.
Però la gent té ganes d'il·lusionar-se i de veure resultats.
Ho sé! Sóc el primer que està il·lusionat amb el projecte i amb tot el que estem vivint. I la gent encara més. Ja m'agradaria que tot fos més ràpid i que guanyéssim cada cap de setmana per golejada. Però ha d'arribar el moment en què l'equip estigui ben compenetrat i doni alegries.
Quin és l'objectiu per a aquesta temporada?
Més que posar-nos un objectiu de posicions hem d'anar a partit a partit. No podem anar més enllà, però hem de tenir clar que hem d'estar tan amunt com sigui possible.
En disset anys només s'han superat els 50 punts una vegada, i es va tenir plaça per a Europa. Es pot trencar aquest sostre?
La idea que ens estan transmeten des de la directiva és que ens hem d'assentar en la part alta de la taula i tenir possibilitats d'anar a Europa. Jugar competicions europees és el premi més gran. Ja ho vaig fer amb el Bruges i ho vull repetir aquí. Cal tenir present que un dels objectius és arribar a Europa.
És molt diferent estar amb Quique Sánchez Flores que estar amb Galca?
La idea de joc és diferent a la que hi havia amb Galca. Amb Quique s'està treballant molt bé. És un tècnic molt analític i que està pendent de totes les situacions. Sempre està pendent de fer millores i d'optimitzar l'equip.
En l'últim partit contra la Real, l'equip va fer un pas enrere?
Vam sortir a jugar igual que ho hem estat fent des que hi ha Quique. L'equip va demostrar que s'està preparant bé, ja des de la pretemporada. Potser vam deixar de tenir més la pilota quan anàvem guanyant. Aquestes són les coses que hem de corregir.
Cal tenir més personalitat per portar els partits?
Cal saber llegir millor els moments del partit i defensar-se amb i sense pilota.
Jugarà diumenge?
Amb Quique mai se sap. Ell fa moltes rotacions a totes les posicions, però jo sempre vull jugar i lluito en cada entrenament per estar a l'onze inicial. No sabré si jugo fins hores abans del partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)