Espanyol

Àrea social

Crònica d'una tensió anunciada

L'intent de tornar a unir els dos grups d'animació enfrontats ha acabat derivant en el fracàs del projecte de La 1900

La crisi es tanca amb acusacions encreuades, un augment de la rivalitat i el retorn al punt de partida

El cap de setmana passat Getafe va assistir a una batalla campal entre ultres. El més curiós, però, és que eren del mateix equip, el Saragossa. No és estrany en el futbol, i l'Espanyol tampoc n'és l'excepció. No arriben a l'extrem dels aragonesos, però les amenaces, baralles i canvis de bàndol estan a l'ordre del dia. Ni en el dia de partit hi ha treva, sovint amb una actitud força infantil. Els aficionats periquitos n'eren testimonis cada quinze dies. Ni un càntic coordinat de punta a punta. Més aviat al contrari, fins al punt de trepitjar-se les cançons els uns als altres. Però la LFP es va treure una normativa de la màniga per a la present temporada que instava els clubs a integrar tots els grups d'animació en una mateixa ubicació, concedint-los a canvi una sèrie de privilegis. Però si la Curva i la Juvenil estaven als dos extrems de l'estadi no era pas per casualitat, i el projecte de La 1900 es tanca amb un fracàs sonor i un augment de la tensió.

Dotze jornades. O quatre partits a casa. El recorregut de La 1900 ha estat ben curt. El club va retirar els privilegis (megàfons, material i l'habitació per guardar-ho tot) abans del duel amb l'Eibar, i la resposta va ser intentar retirar la pancarta de La 1900 que posava el club. La intervenció de la seguretat va derivar en agressions i nous expedients. Un símptoma més que el projecte anava pel pedregar. Ja era el primer duel en què la Juvenil havia reaparegut a l'altra banda de l'estadi i, dies més tard, l'entitat anunciava la suspensió de la grada d'animació. El pegat temporal van ser grups de nens als sectors 109 i 110 contra l'Athletic. Es van anunciar noves reunions, i s'han fet, però ni tan sols n'han pogut fer una de conjunta les tres parts. Un nou episodi violent en el desplaçament a Vitòria n'ha accelerat el tancament, ajudat pel fet que l'incompliment de la norma no comporta sancions de la LFP, tan sols la retirada de privilegis als grups.

Expedients i sancions

La cronologia no deixa cap part lliure de culpa. D'entrada, la pau entre la Curva i la Juvenil sembla missió impossible, perquè hi ha massa tensions, moltes de les quals portades al terreny personal; a més, hi ha subgrups a dins. I l'Espanyol no ha estat gens fi en l'elecció dels interlocutors. Posar-hi d'entrada Nacho Julià, amb el currículum i els enemics que té, era una crida al desastre. Després tot eren vetos d'una banda o de l'altra. A més, era inviable exhibir mà dura i buscar la pau. “Tots som la Curva, volem burofax”, va ser el cant de protesta pels 21 expedientats, llista que no para de créixer amb els incidents de l'Eibar i la investigació ara pels atacats a Vitòria, segon desplaçament amb incidents després d'Anoeta. Els dos grups d'animació van demanar a la directiva que mentre es negociés es congelessin les sancions, però el consell blanc-i-blau vol posar fre els incívics. Així, els burofax no han deixat d'enviar-se, i han començat a caure les primeres sancions i eren les més contundents del reglament disciplinari: cinc anys sense carnet ni entrar al camp. Els dirigents de l'Espanyol mantenen que en els darrers temps hi ha hagut un increment dels violents, amb la reaparició inclosa dels Brigadas, i els temps de mirar cap a una altra banda per poder tenir una vida més tranquil·la queden enrere. Però la figura d'Alberto Ariza com a director de l'àrea social queda molt tocada, perquè tornem on érem: la Curva en una punta i la Juvenil a l'altra. Irreconciliables. I encara més emprenyats amb la directiva. Un fracàs col·lectiu.

4
partits a casa
és el curt recorregut de La 1900. Els incidents en el partit de l'Eibar van dur a suspendre-la ja contra l'Athletic.
5
membres
de La 1900 van ser sancionats amb contundència: 5 anys sense carnet i sense entrar a l'estadi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)