Espanyol

espanyol

Què em passa, doctor?

L'Espanyol sembla encallat i encadena quatre partits consecutius sense guanyar

Ha de recuperar les virtuts de la solvència i la intensitat que el van mantenir nou jornades sense perdre en el campionat

Ara mateix, el que havia de ser l'any de la il·lusió no compleix el nivell
Eliminats en la copa, només han sumat 2 punts més que l'any passat

Un Espanyol desconegut i sense esma va fer acte de presència a Mestalla. L'Espanyol de la il·lusió es va encallar i va ser una trista imatge de si mateix. És cert que l'equip té moltes baixes, algunes de decisives, però no és un argument prou solvent per arribar a entendre la desídia amb què es va encarar un partit contra un rival en estat de coma. Aquest nou Espanyol s'ha creat per iniciar una nova trajectòria i no per caure en els errors del passat. Això no significa parlar d'Europa, però si donar la talla en qualsevol estadi i mostrar-se competitiu. Un segell que semblava que tenien clar el tècnic i els seus jugadors, però que a Mestalla es va perdre. “La intensitat ha de ser innegociable”, assegurava Quique Sánchez Flores en la prèvia del partit contra el València. Doncs sembla que els seus futbolistes es van deixar l'orgull competitiu a casa. Ara mateix, aquesta mala actitud és el que més preocupa l'entorn i fa pensar en si estem davant d'un error puntual, una baixada de tensió anecdòtica o bé l'inici d'una crisi de resultats que es pot allargar en el temps. La situació classificatòria no és perillosa si es mira el descens. L'Espanyol està en una situació còmoda en la taula, amb 23 punts i instal·lat en la zona mitjana. No hi ha preocupacions per un possible descens i l'angoixa, en aquest sentit, no existeix. No obstant això, aquest equip ha de començar a pensar i exigir-se cotes majors que la mediocritat classificatòria en què ha viscut en els últims anys. La inversió de prop de 16 milions d'euros en fitxatges, la més importants dels últims anys, obliga a més. El top 10 és el mínim exigit per la direcció del club per aprovar la temporada. Ara mateix, quan falta un partit per arribar a l'equador de la temporada, no s'ha assolit. I pel camí l'equip es va deixar eliminar per l'Alcorcón en el primer tast de la copa. La que havia de ser la temporada de la il·lusió no compleix les expectatives, tot el contrari. Hi ha marge per rectificar, però no es pot anar regalant partits com el de Mestalla. Les estadístiques tampoc ajuden a dulcificar el moment. La inversió ha estat alta i es tenen jugadors d'experiència. Però amb tot això a la motxilla, Quique Sánchez Flores només ha estat capaç de treure, en la dissetena jornada, dos punts més que l'any passat. Quatre jornades consecutives encaixant gols després d'acumular cinc jornades sense rebre'n cap i sumar nou jornades sense perdre expliquen la mutació d'un Espanyol que ha de recuperar les virtuts i l'essència que va mostrar en un llarg tram de la primera volta i que van fer il·lusionar l'afició. I és que els blanc-i-blaus no guanyen des dels 12 de desembre, quan es van imposar 2-1 a l'Sporting. Des de llavors, l'equip transita a ritme decreixent. A tot això s'afegeixen els tres gols encaixats de manera consecutiva a pilota aturada: Alcorcón, en la copa, i contra el Dépor i diumenge a València. Un punt dels últims nou disputats.

El calendari fa pujada

Ara mateix el partit de dissabte contra el Granada s'entreveu decisiu per recuperar les bones sensacions. La primera volta es tancarà contra els andalusos a Cornellà. Un equip que està en zona de descens i amb el qual els blanc-i-blaus han de tenir una reacció immediata per dissipar els dubtes i tancar l'equador de la lliga amb 26 punts i no donar més peixet als equips en estat catatònic. L'exigència futura del calendari encara fa més necessari sumar els tres punts. L'inici de la segona volta serà terrorífic i s'iniciarà a Cornellà amb la visita del Sevilla de Sampaoli. Els andalusos arriben llançats, en plena lluita per la lliga. Després vindrà la visita a La Rosaleda del Màlaga, un equip camaleònic capaç del millor i del pitjor i que viu una situació en la classificació semblant a la l'Espanyol. La cosa no s'atura aquí, ja que la Real Sociedad vindrà per defensar la seva situació de privilegi en la taula i aquest inici de segona volta es recargolarà encara més amb un partit d'alt voltatge al Bernabéu.

Fons d'armari

Quique té un altre problema amb el seu fons d'armari; els suplents no donen la talla. Roberto Jiménez, Álvaro Vázquez, Sevilla, José Reyes i el desaparegut Caicedo i la falta d'un lateral dret, on Víctor Sánchez compleix a còpia d'ofici, però on Diego Reyes sembla perdut lluny de l'eix central com es va veure a Mestalla i en la copa contra l'Alcorcón. La falta de pla estratègic per superar el rival en els últims partits és evident. Circulació de pilota previsible sense el concurs d'homes com Baptistão i Piatti (absent a Mestalla per clàusula contractual) eixamplen els problemes del tècnic madrileny que a Mestalla no va saber llegir el partit ni posar-hi remei sacsejant el partit des de la banqueta, ja que no va esgotar els tres canvis. Molts dubtes, que ara són puntuals, però que no es poden allargar en el temps. Granada ja està assenyalat en vermell en el calendari i l'Espanyol no es pot permetre un nou ensurt.

Leo Bapstistão, la lesió inoportuna d'una jugador clau

“Ens hem d'acostumar a viure sense Leo Baptistão”, reflexionava dissabte Quique Sánchez Flores. El davanter brasiler és un dels futbolistes més importants de l'Espanyol. No tant pels gols que aporta (n'ha fet tres), sinó pel joc que genera i la velocitat que dona a l'ofensiva blanc-i-blava. Curiosament, des de la lesió del davanter, l'Espanyol no ha tornat a guanyar un partit. El brasiler va jugar el seu últim partit el 12 de desembre, contra l'Sporting, el dia de la darrera victòria periquita. Des de llavors, els blanc-i-blaus han perdut al Camp Nou (4-1); van caure eliminats en la copa contra l'Alcorcón en la tanda de penals (1-1), van empatar en la lliga amb el Deportivo a casa (1-1) i van perdre diumenge a Mestalla (2-1). Quique no té ara mateix un recanvi del seu nivell a l'equip, com tampoc el tenia, com es va veure contra el València, per suplir Piatti. El problema és que el brasiler encara estarà de baixa indefinida i sense data de retorn per la talàlgia que arrossega des de fa un mes. Massa temps per a un equip que necessita trobar certeses i no generar dubtes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)