Espanyol

Sortir de la decepció

Tendència. L’actuació del conjunt blanc-i-blau en la copa des del títol del 2006 ha estat una acumulació de desencisos, amb l’única excepció de les semifinals de la temporada 2014/2015

Si en els darrers temps es pregunta a un aficionat periquito què li porta més bons records, gairebé tots tindran la copa del Rei al cap. El pas per l’Europa League en la temporada 2007/2008 també va ser històric, però de nou els penals en la final van acabar amargant una trajectòria increïble. I en tot cas, si no s’hagués guanyat la copa mesos abans no s’hauria viscut el desencís de Glasgow. El segle XXI ha viscut dos títols importants a l’Espanyol i el torneig del KO va ser l’escenari per tocar la glòria. La murrieria de Tamudo va obrir les portes a l’eufòria el 2000 i sis anys més tard l’onze blanc-i-blau hi va tornar al Santiago Bernabéu per robar l’etiqueta de favorit al Saragossa amb un contundent 4-1. El problema? Que des d’aleshores les decepcions també s’imposen amb claredat en la trajectòria del conjunt català en la competició favorita.

L’Espanyol té ganes de tornar a ser-ne protagonista. Un desig que ha de passar de les sales de premsa i els discursos al rendiment damunt la gespa per trencar la dinàmica dels darrers anys. Des de la victòria contra el Saragossa en la quarta copa del Rei de l’entitat blanc-i-blava, les decepcions s’imposen, amb una única excepció. Fa tres temporades, amb Sergio González, la connexió entre l’equip i la graderia es va activar gràcies al torneig del KO. Així, l’onze blanc-i-blau en el curs 2014/2015 va ser capaç d’eliminar dos rivals amb ambicions altes com el València i el Sevilla, i es va topar amb l’Athletic a semifinals. L’enfrontament de San Mamés va deixar un 1-1 molt curt pels mèrits fets, que s’havia d’arrodonir a la tornada. Gran ambient, assistència de rècord (34.831) i Puede ser mi gran noche, de Raphael, de banda sonora..., amb gol matiner d’Aduriz i el 0-2 final per alimentar la frustració. El Barça era l’altre finalista i passar era sinònim de tornar a Europa.

A les portes de l’eufòria per acabar en decepció, company de viatge tradicional als darrers temps. La millor prova, l’endemà de la glòria. L’Espanyol aixecava el títol al 2006 i pocs mesos més tard vivia un dels episodis més decebedors en caure a la primera contra un Rayo aleshores a segona B. 0-1 a Montjuïc després d’empatar a Vallecas. No ha estat l’únic desencís contra un rival de categoria inferior. No cal anar gaire lluny. La temporada passada l’Alcorcón, que a segona A va coquetejar amb el descens, va passar eliminatòria als penals després d’un doble 1-1 en la primera eliminatòria. En el curs 2010/2011 el calendari va somriure als blanc-i-blaus, que van veure com el Madrid i el Barça anaven per l’altre costat, així que hi havia més possibilitats de plantar-se a la final, però contra el Mirandés, de la divisió de bronze, es van salvar els mobles amb prou feines a Cornellà (3-2) a última hora i a la tornada es va dir adeu: 2-1.

Revifar jugadors

Així, la semifinal contra l’Athletic és l’única vegada des del 2006 que l’Espanyol s’ha trobat a un pas de la glòria. El Mirandés va tallar les ales als quarts del curs 2011/2012, mentre que els altres cops que han passat dues eliminatòries els blanc-i-blaus s’han trobat un dels gegants. Així va ser el 2014 amb Javier Aguirre contra el Real Madrid, amb derrota per la mínima en els dos duels, i el 2009 en el debut de Mauricio Pochettino, on la copa sobrava perquè la prioritat era redreçar el rumb en la lliga, si bé es va plantar cara: 0-0 a Montjuïc i 3-2 al Camp Nou.

La copa en els darrers anys també ha servit per revifar jugadors qüestionats i posar la creu a d’altres. Si el gran referent dels darrers temps és l’edició de fa dues temporades, arribar a les semifinals va ser possible en bona part gràcies a l’encert de Caicedo, que rebia moltes crítiques i fins i tot va ser xiulat en la lliga, però que va fer tres gols clau. Abraham també es va fer un lloc a l’onze gràcies a la copa. Enguany Diego López ha demostrat que està del tot recuperat. Falta veure si algú més fa un pas endavant. I, sobretot, si s’acaba per fi la decepció.

DOLORÓS

Dos equips de segona B i l’Alcorcón, de segona A, entre els botxins recents
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)