Espanyol

Una plantilla amb poc gol

Les dades dels jugadors les últimes temporades permeten entendre part dels problemes realitzadors dels blanc-i-blaus

En la campanya anterior, els periquitos van ser dotzens pel que fa a gols i dos dels seus jugadors van batre el seu rècord

L’Espanyol té poc gol. Ho diu tant la classificació –tan sols els tres equips que ocupen la zona de descens n’han fet menys–, com el repartiment, amb tan sols tres golejadors: Gerard Moreno (5), Baptistão (3) i Piatti (1). El problema és que si es miren els registres dels jugadors en les temporades anteriors, res fa pensar que hi pugui haver una gran millora.

L’Espanyol va tancar la lliga la temporada passada des del vuitè lloc de la classificació. La taula no enganya i els sis que van fer més gols van ser els sis primers classificats. Enguany, tan sols el Leganés és l’excepció. El conjunt blanc-i-blau va cloure el primer campionat a les ordres de Quique Sánchez Flores amb 49 dianes i va ocupar la dotzena posició en aquest aspecte, de mitja taula cap avall. I l’aspecte ofensiu va tenir tres protagonistes clars, dos dels quals van fer els millors registres des que són professionals. Gerard Moreno va signar tretze gols i va superar els onze amb el Mallorca i els dotze amb el Vila-real B, mai a primera. Més impactant va ser encara la presència de Piatti, que a les deu rematades al fons de la xarxa hi va afegir deu assistències. Només estrelles del Madrid i el Barça ho van superar. La tercera pota van ser les sis dianes de Baptistão, a una del seu rècord malgrat el calvari habitual de lesions, que el van limitar a setze titularitats.

La regularitat de Gerard

La temporada 2017/18 està resultant més complicada. Un dels factors clau, Piatti, està fent figa. Un únic gol, dues assistències i molta menys presència. L’argentí va arribar sense haver vist porteria en l’última temporada al València, i en la seva carrera sempre que ha estat titular indiscutible s’ha mogut entre els cinc i els vuit gols. L’equip blanc-i-blau el troba a faltar. Gerard, en canvi, està en la línia de repetir, amb cinc dianes en catorze partits i s’ha trobat que tota la responsabilitat recau en ell. Baptistão n’ha signat tres, però sempre se li ha criticat la falta de gol. En el campionat anterior en va fer sis, a un del seu rècord.

L’estiu havia de servir per millorar la plantilla. De dalt van marxar Caicedo (2 gols en 27 partits) i José Antonio Reyes (3 en 21). L’objectiu era Mariano, que n’ha fet dotze en setze duels al Lió. No es va poder afrontar econòmicament. Sergio García ja estava signat. Onze gols al Qatar en 25 partits, setze en l’anterior en 24, però amb 34 anys i dos en una lliga poc competitiva, li calia un temps per posar-se a to i en tot cas Quique el veia com a suplent, no com a titular. El tècnic hi va recórrer en veure que duien dues dianes en sis partits i a la copa ja va veure porteria, però una lesió ja l’ha frenat. Álvaro mai ha tingut gol: 26 en deu temporades.

Així, l’estiu va servir per trobar una manera diferent de jugar, amb un futbolista capaç de moure la pilota. Sergi Darder millora la circulació, però tampoc té arribada. Tres gols en els dos últims exercicis i un rècord de quatre en el 2014/15. I Jurado, ja sigui a la dreta o de mitjapunta, tampoc té gaire olfacte. Tres en l’estrena amb l’Espanyol, cap amb el Watford, tot i que el tres el número que més l’acompanya a la seva carrera, malgrat un rècord de vuit fa cinc anys. Una alternativa seria Melendo, que demana pas. I quin és el punt negre del seu joc? “Sé que em falta gol i és el que tinc entre cella i cella”, explicava en la pretemporada en una entrevista a L’Esportiu. Hernán Pérez, que va fer el seu sostre (7) el curs 2015/16 no entra en els plans de Quique.

Els migcampistes de l’Espanyol no destaquen per l’arribada i en defensa tan sols crida l’atenció Marc Navarro. El badaloní va tenir una aparició impactant amb dos gols en dos partits i té bons registres en les tres últimes temporades: cinc, quatre i cinc, si bé amb el filial exercia d’interior. Les lesions li impedeixen tenir continuïtat i ni Víctor Sánchez ni Javi López destaquen en atac.

L’estratègia és una de les solucions quan costa generar joc ofensiu, però Quique Sánchez Flores s’ha queixat recentment del poc encert dels llançadors. Contra el Getafe es va trencar la mala dinàmica i va repetir a Eibar, si bé en pròpia porteria. Entre uns aspectes i els altres, quarts per la cua en gols i el tercer pitjor en rematades a porteria. Una plantilla amb poc gol que genera poques ocasions.

A MENYS

Piatti està fent figa després de signar deu dianes i deu assistències en el primer any

OLYMPIQUE LIÓ

Darder ofereix una manera diferent de jugar, però ha fet tres gols en dos anys

TRIST BALANÇ

El quart pitjor de la lliga en gols i el tercer per la cua en rematades a porteria

2016/17

La taula no enganya i els sis equips que van fer més gols van anar a Europa

L’escàs marge per solucionar-ho en el mercat d’hivern

No falta ni un mes ja perquè el mercat enceti una nova finestra, la d’hivern, que serveix sobretot per als equips que no han fet prou bé els deures en la planificació de l’estiu. L’Espanyol va optar abans del setembre per fer una plantilla àmplia i ocupar per primer cop en els darrers anys les 25 fitxes. Això deixa un marge més que estret per al mercat d’hivern si es volen buscar maneres de millorar els registres ofensius. Hi ha quatre davanters en nòmina, però només un amb la porta oberta de bat a bat. Álvaro vol veure si les lesions li deixen marge per tenir oportunitats, però en la copa va estar molt lluny de reivindicar-se, més aviat al contrari. D’entrada no té cap interès a marxar i té una fitxa molt alta, així que no seria fàcil trobar-li una sortida. Qui demanarà un canvi d’aires serà Hernán Pérez, que en la tornada contra el Tenerife va tenir clar quin és el seu rol: espectador. El paraguaià, que va renovar fa uns mesos, deixaria una mica de marge, si bé dur un altre punta dificultaria el rol de Sergio García. Es podria optar aleshores per buscar un jugador de banda, posició molt coixa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)