Espanyol

Endeutament controlat

El club blanc-i-blau deixa enrere el maldecap del deute amb Hisenda, el crèdit sindicat i l’UTE amb els diners de Rastar Group, que passa a ser el gran creditor

Chen Yansheng ofereix beneficis per segon any consecutiu

Chen Yansheng mai ha amagat l’ordre de prioritats en el seu projecte. El president de l’Espanyol sempre ha assenyalat la vessant econòmica com la prioritat, ja que no es pot fer un salt en l’esportiva si s’està tot el dia patint i pendent de si es pot pagar o no. La junta d’accionistes d’ahir va deixar clar que la part monetària està encaminada, amb l’eliminació del deute històric amb Hisenda i els altres maldecaps, per quedar en mans de Rastar Group, que en dos anys ha aportat 142 milions. “És una inversió a llarg termini, no una especulació”, va ressaltar el president.

L’aficionat de l’Espanyol està preocupat per la mala ratxa de l’equip. Però fa temps que no pensa en la part econòmica. Obra de l’entrada de Chen Yansheng al capdavant de l’entitat. En els darrers anys hi havia tres branques que eren un calvari en el deute: Hisenda, crèdit sindicat i UTE (constructors de l’estadi). El deute brut encara és de 159,1 milions (115 el net), però la major part correspon als diners que hi ha posat Rastar Group, que passa a ser el principal creditor (67,4 milions). L’històric amb l’erari s’ha solucionat després que s’hagi abonat 50 milions entre el juny del 2015 i aquest desembre, més de 40 des de l’entrada de Chen el gener del 2016.

Així, la piloteta potser no entra, però Chen Yansheng va presumir ahir dels números. Els tres grans deutes encarrilats i un benefici de 6,6 milions en l’últim exercici, amb números positius per segon any, els que porta a l’Espanyol, amb un pressupost de 74,6. Això sí, el deute brut passa de 110 a 115 milions, si bé quan van entrar els nous propietaris era de 171,5. I tot queda a casa. Amb el 99,3% de les accions, les votacions passen a ser un tràmit anecdòtic, així que es va assistir a la fredor dels números. Augment dels ingressos de 68 a 76 milions, si bé les despeses han pujat i es compensa gràcies als drets de televisió, amb una venda centralitzada que ha comportat 13 milions més. La directiva periquita, que va ser renovada per cinc anys més, va ressaltar altres números, com ara la millora en el fons de maniobra, que passa de 43 a 17 milions en un any.

Pas a pas

Així, el discurs de Chen Yansheng que va obrir la junta d’accionistes es va centrar en la part econòmica. Res de prometre la Champions en tres anys com quan va arribar ni parlar gaire de futbol. Manen els diners, que sempre han estat el primer objectiu a resoldre. “Tenim un club sòlid en l’àmbit de tresoreria. No ho valorem prou i hi hem de donar importància perquè, sense solidesa econòmica, és impossible tenir creixement esportiu i competitivitat. La feina en l’àmbit econòmic només ha començat. Hem aconseguit un Espanyol 100% sanejat, que s’autofinanci i generi ingressos per assegurar el creixement del projecte.” L’economia va pel camí correcte i ara només falta que la part esportiva vagi al mateix ritme.

EL PRESIDENT

Tenim un club sòlid en l’àmbit de tresoreria. Crec que no ho valorem prou i hi hem de donar importància
Chen Yansheng

ERARI

50
milions
ha pagat a Hisenda entre el juny del 2015 i el desembre del 2017. I més de 40 des que va entrar Rastar el gener del 2016.

Dosi de crítica dels accionistes

Els números són clars i positius, però en un club de futbol mana la pilota. El torn de precs i preguntes va comportar una dosi de crítiques en aquest aspecte. El pes de les accions va fer minvar les intervencions respecte a juntes d’accionistes anteriors, però es va recordar a Chen Yansheng: “El futbol no té futur, només compta el present, i ja no som el segon equip de Catalunya, sinó el tercer. I serem el quart si només mirem l’economia”, li va etzibar un accionista. Un altre es va presentar amb una xinesa que primer va llegir la intervenció en xinès per assegurar-se que la traducció no n’eliminava cap part. L’APMAE va votar a favor dels comptes, però va criticar la part social i esportiva. “L’estadi fa pena perquè en el dia de partit està pràcticament buit. La graderia mostra la salut del club.”

El ‘ticketing’ segueix creixent malgrat el trist aspecte de la graderia

Ramon Robert va ser l’encarregat de repassar la part comercial. Si l’augment del nombre d’abonats ha estat escarransit i l’Espanyol va tenir el pitjor percentatge d’assistència de primera divisió, el conseller delegat, que va revelar que s’havia presentat una queixa a la LFP pels horaris, va presentar números positius. La venda d’entrades va batre un nou rècord, fins a superar per primer cop els dos milions (2,195), amb un augment del 21%, sobretot via on-line. I si un dels objectius és tenir l’estadi ocupat tots els dies de l’any, es va arribar al centenar, sense comptar els partits. Les vendes a la botiga van créixer un 24%, però encara per sota del que s’ingressava quan es va estrenar l’estadi. “Vam avançar en el procés d’internacionalització de la marca Espanyol, sobretot a la Xina i Àsia, on us puc assegurar que el club ja és molt conegut”, hi va afegir Chen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)