Espanyol

‘Generació Chen’, any I

L’Espanyol va presentar el febrer del 2017 les renovacions de contracte d’Aarón, Marc Navarro i Melendo. 365 dies després, l’evolució de tots ells és diversa

El lateral de Montmeló és l’únic que s’ha assentat a l’onze

“El planter de l’Espanyol, orgull de Catalunya.” Amb aquest lema es van presentar ara fa un any (el 2 de febrer del 2017) les renovacions d’Aarón Martín (2022), Marc Navarro (2021) i Óscar Melendo (2022). Un acte que llavors va servir per homenatjar el prolífic planter blanc-i-blau i per inflar el pit pel talent emergent que treia el cap a primera divisió. Els tres futbolistes havien debutat aquella temporada a l’elit i l’Espanyol s’havia afanyat a lligar-los amb clàusules milionàries per evitar una fuga fàcil. Una llista a la qual cal afegir un quart exponent en la figura de Marc Roca, que havia renovat el seu contracte el novembre del 2016 fins al 2022. El director esportiu, Jordi Lardín, va batejar la lleva com a generació Chen. Un any després de la seva presentació en societat és un bon moment per fer una retrospectiva i veure en quin punt de maduració es troben les joves promeses del planter. L’últim any ha servit per confirmar un axioma clar. Arribar a primera és fàcil, però el que costa més és mantenir-s’hi. Els quatre futbolistes van tenir unes aparicions esperançadores als ulls de l’afició blanc-i-blava, però només un d’ells ha aguantat amb fermesa i constància el pas d’aquests 365 dies.

Aarón Martín

El lateral esquerre va debutar a l’octubre del 2016 com a titular en un partit a Las Palmas. Des d’aquell dia no ha deixat el lateral esquerre i Quique Sánchez Flores només ha prescindit d’ell per fatiga o bé per sanció. El curs passat va acabar la temporada amb 28 titularitats i 2.586 minuts a les espatlles. Enguany la seva progressió segueix a velocitat de creuer. Ja acumula 21 titularitats i només s’ha perdut un partit de lliga per sanció. S’ha fet l’amo i senyor del lateral esquerre i ni la veterania de Dídac Vilà li ha pogut treure un bri de protagonisme. Ara mateix és el futbolista de la generació Chen amb més creixement exponencial, i sempre ha estat en les travesses d’un possible traspàs. Els números parlen per si sols i diumenge, a Vigo, jugarà el seu partit número 50 a primera divisió amb només 20 anys i 16 mesos després del seu debut. Unes xifres només a l’abast d’uns pocs privilegiats.

Marc Navarro

Després d’un debut fulgurant amb dos gols marcats va veure com les lesions li barraven el pas. A l’estiu el club va estudiar diverses ofertes de cessió que no van arribar a bon port. Els últims partits s’ha retrobat amb el seu millor nivell i Quique li ha donat la titularitat contra el Getafe i el Barça. Si té confiança i el físic l’acompanya, pot ser un element clau en aquest segon tram de curs.

Óscar Melendo

És una rara avis en el món del futbol. Petitó però dotat amb una gran habilitat amb la pilota, el sistema tàctic de Quique Sánchez Flores li impossibilita trobar el seu espai. Juga a estones i no té la regularitat necessària per acabar de créixer, tot i que el tècnic confia cegament en les seves capacitats. El gol en la copa contra el Barça va ser el seu moment de glòria mediàtica i li va servir per obtenir la seva primera titularitat en la lliga, contra el Sevilla.

Marc Roca, l’enigma

El mig de la Granada del Penedès estava cridat a ser l’exponent de la generació Chen. Va ser el primer a debutar i durant tota la primera volta de l’any passat era titular habitual. La seva llum es va anar apagant de manera inexplicable i enguany és el futbolista que menys minuts ha jugat del primer equip, 101, fins i tot per sota de Sergio Sánchez –amb l’excepció de Carlos Sánchez, que tot just acaba d’aterrar–. La seva situació marginal el va portar a demanar la cessió en aquest mercat d’hivern, però al final el club la va avortar perquè no li garantien minuts. És el gran enigma a resoldre i, per damunt de tot, un futbolista que l’Espanyol ha de recuperar, perquè ha demostrat tenir talent i qualitat per jugar a primera.

Aarón Martín
1890’
21 partits de titular.
2n Jugador en minuts. 0 gols en la lliga. Evolució: és el membre més destacat de la seva lleva. Amo del lateral esquerre de l’equip, ho ha jugat tot en la lliga tret d’un partit per sanció i continua amb la dinàmica del curs anterior.

AARÓN MARTÍN

Jugarà a Balaídos el seu 50è partit amb l’Espanyol a primera 16 mesos després del debut

NAVARRO I MELENDO

Mantenen la irregularitat dels seus inicis i no s’han fet un lloc a l’onze titular

MARC ROCA

És un cas estrany, ja que és l’únic que ha presentat una involució en el rendiment
Óscar Melendo
176’
1 partit de titular.
19è jugador en minuts.
0 gols en la lliga.
Evolució: és un futbolista peculiar pel seu físic, però diferent a qualsevol jugador de la plantilla. A Quique li agrada el seu perfil, però no li troba l’encaix per fer-lo lluir.
Marc Navarro
389’
3 partits de titular.
16è jugador en minuts. 1 gol en la lliga. Evolució: ha tornat a entrar en els plans de Quique. De fet, dues de les seves tres titularitats corresponen als dos últims partits de lliga. S’ha retrobat amb les bones sensacions dels inicis.
Marc Roca
101’
1 partit de titular.
21è jugador en minuts. 0 gols en la lliga. Evolució: en clar retrocés respecte a la temporada passada. Per aquest motiu va voler marxar en el mercat d’hivern a la recerca dels minuts que no té a l’Espanyol. Al final es va quedar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)