Espanyol

L’espanyolisme toca fons

La derrota contra el Barça es veu agreujada per la invasió de camp de centenars de radicals de l’Espanyol

El club confia que el tancament de l’estadi no es faci efectiu aquesta temporada

En el derbi més transcendent dels últims anys pel que es jugaven els dos equips, es va produir una imatge que ha fet la volta al món: la invasió al camp d’un grup de seguidors radicals de l’Espanyol mentre l’equip blaugrana celebrava sobre la gespa de l’RCDE Stadium la conquesta del vint-i-setè títol de lliga de la seva història. Els futbolistes i el cos tècnic del Barça van haver de sortir corrents de la gespa i les forces de seguretat es van veure obligades a intervenir perquè els invasors de camp no poguessin accedir al túnel de vestidors. Una imatge intolerable i per oblidar, i que fa que l’entitat blanc-i-blava s’exposi a sancions econòmiques i a un possible tancament total o parcial del camp.

Amb un partit a l’horitzó d’aquestes característiques, declarat d’alt risc, des de l’inici de la setmana passada els dos clubs van mantenir converses per preveure diversos escenaris. Un era que el Barça guanyés i els jugadors ho celebressin sobre la mateixa gespa de Cornellà. Per evitar el que va acabar succeint, l’Espanyol, el Barça i els Mossos d’Esquadra van arribar a un acord perquè els futbolistes i el cos tècnic no fessin celebracions sobre el terreny de joc, més enllà d’algunes abraçades i felicitacions després que l’àrbitre xiulés el final del matx. El club blanc-i-blau, com s’acostuma a fer en partits com aquests, també va incrementar la seguretat privada, el primer filtre per accedir al camp i que va ser clarament superat pels radicals.

L’eufòria del moment va fer que els jugadors blaugrana celebressin el títol amb una rotllana al mig del camp. Una celebració que no va agradar gens a una part de la grada, que no va dubtar en cap moment a saltar al camp i anar directament pels jugadors. Davant aquests fets lamentables, els Mossos d’Esquadra ja han obert una investigació per tres motius: desordres públics, danys i infracció de la llei de l’esport. A més, amb l’ajuda de les càmeres de seguretat de l’estadi, estan intentant identificar les persones que van baixar al camp. Tanmateix, ahir al matí, LaLiga, mitjançant una piulada, va informar que han analitzat totes les imatges, que estan treballant braç a braç amb l’Espanyol per identificar tots els responsables per impedir-los tornar a l’estadi, i que denunciarà els fets als organismes competents. Ara caldrà esperar a quina sanció s’enfronta l’Espanyol en funció del que reflecteixi l’informe del director de LaLiga i la denúncia que traslladi a la federació espanyola. Si s’apreciés un delicte de desordres públics per alterar greument l’ordre públic en un acte massiu, s’obriria una via penal, de la qual es faria càrrec la conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya i en la qual s’aplicaria la llei mordassa, que preveu multes de 600 a 30.000 euros per sancions greus, i de 30.000 a 600.000 euros per les que es consideren molt greus. Des del club expliquen que es tracta “d’un procés llarg i lent”, i confien que la sanció pel que fa al tancament de l’estadi no es faci efectiva aquesta temporada. Per tant, si fos així, els jugadors blanc-i-blaus encara gaudirien del suport de tota l’afició en els dos partits que queden per disputar-se aquesta temporada a casa.

Mao Ye, el conseller delegat de l’Espanyol, va ser molt clar al final del partit després de veure amb els seus propis ulls els aldarulls. “Volem demanar disculpes al món del futbol per aquests fets. No representen el nostre club i farem tot el possible perquè no es tornin a repetir”, va dir Mao. I hi va afegir: “Sempre hem pres les mesures de seguretat que pertoquen. Som estrictes i revisarem qualsevol mena d’acció que hagi portat a aquesta situació.” Per la seva banda, Joan Laporta va assegurar que no demanarien “responsabilitats”, tot i que va recordar: “Nosaltres ja vam afrontar al seu dia el problema amb els radicals.”

LES REACCIONS

Volem demanar disculpes al món del futbol per aquests fets. No representen el nostre club
Mao Ye
conseller delegat de l’espanyol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)