Espanyol

Patir fins al final

Rècord. Des del descens del 94, els dos cops que hi ha hagut un ‘gol average' tan dolent l'equip es va salvar en l'última jornada

Les estadístiques són una referència, una manera de detectar tendències. I si es fa cas dels precedents, l'Espanyol està condemnat a patir fins al final. Els 21 gols marcats són la tercera pitjor marca en 22 anys, i els 48 rebuts, un registre sense precedents. Si ho ajuntem, el -17 del balanç del gol average ens comporta la seguretat que tocarà suar de valent per escapar d'una zona de descens que s'ha situat a només un punt.

“Tenim clar que hem de sumar. Dissabte sortirem amb aquesta mentalitat. L'equip està compromès, cada cop més, i això és clau. Treballem bé i estem compromesos amb el cos tècnic.” Óscar Duarte ha estat un dels últims a arribar al vestidor i s'ha trobat un equip immers en problemes. El central arriba per mirar de tallar la sagnia defensiva, ja que els 48 gols encaixats fins a la jornada 24 no tenen precedents en més de dues dècades. Només cal anar uns mesos enrere per veure que en l'últim exercici n'eren 51 al final del campionat. Des del descens de l'any 1994, el -17 entre gols a favor i en contra té casos previs, tots preocupants. En la temporada 2005/06 (-19), l'onze entrenat per Miguel Ángel Lotina va tocar el cel amb el títol de copa del Rei, però es va distreure massa en la lliga fins al punt de vorejar el drama. El gol de Coro en el temps afegit contra la Real va evitar el descens. Dos anys abans, la dinàmica era molt pitjor, perquè no hi havia l'excusa del torneig del KO. Luis Fernandez va rellevar Javier Clemente i, en aquest punt de la lliga, el -21 derivava en veure els blanc-i-blaus en la penúltima posició de la classificació. També caldria esperar fins a la darrera jornada, amb el triomf contra el Múrcia i el tècnic francès fent de torero damunt la gespa de l'estadi Lluís Companys.

Ball d'entrenadors

Un balanç nefast de gols a favor i en contra acostuma a ser sinònim també de canvis a la banqueta. Lotina n'és l'excepció, perquè si enguany Galca ha rellevat Sergio González, en la temporada 2008/09 en la jornada 24 hi havia un -16, l'equip era penúltim i Mauricio Pochettino seia en una banqueta per la qual ja havien passat abans de manera força breu Tintín Márquez i José Manuel Esnal, Mané. Sense oblidar Luis Fernandez.

Els mals de l'Espanyol són en atac i en defensa. Si els 48 gols encaixats només ofereixen xifres similars amb els 43 de la 2003/04 i els 39 de la 2005/06, totes dues amb salvació a l'última jornada, les dades de l'atac són encara pitjors. S'està pagant la pèrdua del gran referent atacant, Sergio García. No només feia gols, sinó que apareixia per tot arreu. Un rol que hauria de tenir Asensio, però, per la joventut o perquè no hi està preparat, no se'n surt. Tampoc hi és el segon màxim golejador, Cristhian Stuani, i Felipe Caicedo manté la mitjana del campionat anterior. Fallen els acompanyants. “El que ens falta és marcar. A València vam tenir força ocasions i el futbol és així, si marques guanyes més. És el que mirem de corregir en els entrenaments, a veure si es nota en el pròxim partit”, deia ahir Duarte, que assenyalava la part ofensiva com la pota que més falla d'una estructura incapaç de trobar uns mínims d'estabilitat. Per trobar un registre més pobre cal anar a la 2009/10 amb Mauricio Pochettino a la banqueta. Se n'havien fet tan sols 18 en la jornada 24. Aleshores en el mercat d'hivern es va optar per buscar ajuda amb l'arribada d'Iván Alonso. El punta uruguaià va ser clau en la salvació, perquè, a més d'aportar cinc dianes va aportar molta capacitat de lideratge i experiència al vestidor. I, en l'últim any de Lotina, amb permanència lligada amb una victòria en l'últim duel, tan sols s'havien recollit 20 alegries amb Tamudo i Luis García de puntes de llança. De nou es va recórrer al mercat de gener i es va signar Walter Pandiani. En la 2003/04 tampoc tenien l'olfacte fi, si bé n'havien marcat 22, un més que ara.

Així, els nefastos registres de gols a favor i en contra pronostiquen patiment garantit fins al final. Aquest cop s'ha optat per reforçar la defensa i la porteria al gener, oblidant-se de l'atac.

PROTAGONISTA

El que ens falta és marcar. A València vam tenir força ocasions i el futbol és així: si marques guanyes més
Óscar Duarte

INDEFENSOS

48
gols encaixats
en la jornada 24 de lliga és un nou rècord en les dues últimes dècades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)