Internacional

Àfrica

Mig ídol, mig terrorista

Mohamed Aboutrika, llegenda del futbol egipci i sempre proper al seu poble, ha estat inclòs en una llista de persones considerades terroristes pel govern del seu país

Segons el dictamen d'un tribunal del Caire, se sospita que hauria ajudat a finançar els Germans Musulmans

Hi ha pocs futbolistes amb la càrrega extraesportiva de Mohamed Aboutrika (Gizeh, Egipte, 1978). Si l'Al-Ahly ha estat tradicionalment considerat l'equip del poble, sempre fidel a les classes nobles i un dels símbols de la revolta que va posar fi al règim de Hosni Mubàrak el 2011, Aboutrika pot ser considerat la bandera del club cairota. En els seus braços va morir una de les 72 víctimes de la tragèdia de Port Saïd, massacre propiciada per la permissivitat policial en contra dels aficionats de l'Al-Ahly, ell mateix va visitar una per una les famílies dels caiguts i va liderar el moviment per esclarir els motius de la massacre. Llicenciat en filosofia a la Universitat del Caire, Aboutrika mai ha fet de la seva condició d'estrella del futbol un motiu per aïllar-se de la societat; al contrari, ho ha utilitzat com un altaveu per pronunciar-se a favor de Gaza o del mateix poble egipci. “Durant les revoltes contra Mubàrak també hi va haver una vaga dels treballadors de l'Al-Ahly, protestes contra els salaris, i era el mateix Aboutrika qui els anava a comprar el dinar”, explicava l'any 2013 a L'Esportiu l'argentí Óscar Elizondo, aleshores membre del cos tècnic del conjunt cairota.

“Aboutrika és més que un esportista, té més força que qualsevol altra persona a Egipte”, explica Manuel José, tècnic que el va fitxar per a l'Al-Ahly procedent de la segona divisió. “I la veneració s'escapa de les fronteres del país. Jo he estat amb ell al Marroc i era molt estimat”, hi afegeix Elizondo. Aboutrika, retirat l'any 2014, és una figura de culte per al poble egipci i des d'ahir un terrorista per al govern del seu país. Així ho va dictaminar ahir un jutjat del Caire, que el va incloure en una llista d'organitzacions i persones considerades terroristes, en el seu cas acusat de pertànyer als Germans Musulmans i finançar-los. Malgrat que ho ha negat a través del seu advocat i ha dit que recorrerà contra la decisió del tribunal, Aboutrika va donar suport a Mohamed Mursi, candidat dels Germans Musulmans en els comicis del 2012 i actualment empresonat després del cop d'estat impulsat per Abdel Fatah al-Sisi, que passaria a presidir Egipte després de les eleccions efectuades el 2014. Fundats el 1928, els Germans Musulmans són una organització islamista i partidària d'instaurar una llei islàmica, però a diferència d'altres organitzacions com Hezbol·là al Líban o Hamàs a Palestina, sempre havien estat partidaris d'un tarannà més pacífic i proper a sindicats i organismes d'ajuda als més desprotegits, però van ser pereseguits pel govern d'Egipte des del 2013 i ara han posat al centre de la diana un dels emblemes futbolístics del país, un Mohamed Aboutrika a qui ja van congelar els actius durant l'any 2015 per la seva suposada vinculació amb l'organització i que, en cas que no prosperi la seva apel·lació, veurà coartada la seva llibertat amb una prohibició de viatjar a l'estranger –actualment és al Gabon comentant la copa d'Àfrica– i amb l'obligació d'estar sempre localitzable per declarar.

100
vegades internacional
amb la selecció d'Egipte va ser Aboutrika, amb la qual va proclamar-se campió d'Àfrica en dues ocasions (2006 i 2008).
5
Champions League d'Àfrica
ha guanyat l'elegant mitjapunta defensant els colors de l'Al-Ahly (2005, 2006, 2008, 2012 i 2013).
26
anys
tenia Aboutrika quan va fitxar per l'Al-Ahly. Fins aleshores, era jugador de segona divisió. Va jugar una dècada amb el gegant cairota, fins que es va retirar el 2014.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)