Internacional

LEE CASCIARO

FUTBOLISTA INTERNACIONAL AMB GIBRALTAR

“És un somni fet realitat”

Gibraltar, de poc més de 30.000 habitants, va veure diumenge com el seu combinat, amb la majoria de futbolistes no professionals, aconseguia la seva primera victòria a casa i la primera com a selecció de la FIFA

La Gibraltar futbolística és una festa. El combinat del penyal va guanyar diumenge Letònia (1-0) amb un gol de Liam Walker en el minut 88 i va aconseguir el primer triomf en terreny gibraltareny, a l’Estadi Victòria, i també el primer des que forma part de la FIFA (2016). Lee Casciaro, policia de professió i un dels referents de la selecció, va jugar el matx i va viure la històrica gesta.

Com tenen el cos després de la gesta?
Estem molt contents, pel recorregut que estem duent a terme en aquests darrers quatre o cinc anys, des que vam entrar a la UEFA i a la FIFA, tant a nivell de clubs com de selecció. Jo ja tenia clar que amb l’absoluta, quan juguéssim aquí, al nostre camp [les fases de classificació oficials les disputen a Portugal, a l’estadi Algarve de Faro], generaríem més problemes als nostres rivals, perquè no estem acostumats a jugar en gespa natural, sempre juguem en gespa artificial.
El gol va ser gairebé a l’últim minut...
Tot i que vam tenir sort, Liam té un molt bon xut, té molt bona esquerra i tota la seva vida ha fet gols de falta. Quan el va fer... va ser un somni fet realitat, no hi ha altres paraules per descriure-ho. Va ser un dia històric, davant la nostra gent, i una fita molt gran per a nosaltres. Ens feia falta aquest resultat. Va ser una emoció molt gran, un orgull; hi ha la família, tothom donant-se suport..., et sacrifiques per viure un dia així.
Exacte, vostès no són professionals del futbol i han de posar-hi molta dedicació.
Jo m’entreno cada dia amb el meu club i després també tinc la meva feina, la meva família, que em dona suport. Llavors arriba l’estiu i hem de competir amb el nostre club les fases prèvies de la Champions i l’Europa League, que comencen a finals de juny; això implica vacances mínimes.
És sacrificat.
Sí, però ho disfruto. Tots els dies d’entrenament hem d’anar a Espanya perquè aquí no hi ha camps suficients perquè s’entrenin tants clubs. Hem d’anar a La Línea, San Roque, Los Barrios... Tothom ha de llogar camps per anar-se a entrenar perquè és l’única manera de poder-se entrenar en un camp de futbol cada dia.
Cada dia ha de sortir del país per entrenar-se?
Sí. Però no trigo gaire perquè jo m’entreno a La Línea i tardo deu minuts amb la moto. El nostre problema és que treballem, per exemple de vuit a cinc, i a les sis ens anem a entrenar, arribem a casa a les nou i amb prou feines veiem la família. És un sacrifici, però ho fas perquè és el que tu estimes. Jo estimo el futbol i tinc la possibilitat de representar el meu país i és un orgull per a qualsevol persona.
I com viuen una concentració amb la selecció?
Quan anem a Faro som com professionals. Hi anem cinc dies abans del partit i dormim bé, ens entrenem al matí, dinem al restaurant, sopem..., és molt professional. Quan juguem a Gibraltar, com el partit de diumenge, és diferent. Durant la setmana prèvia molts de nosaltres treballem abans dels entrenaments, i quan acabem la sessió anem a casa. Ens concentrem la nit abans del partit a l’hotel, per estar tots junts i parlar del rival, de com jugarem i d’aspectes que ja hem treballat durant la setmana.
I els partits a fora? Ha jugat en grans escenaris i contra grans rivals com Alemanya o Bèlgica.
La veritat és que ja he jugat més de 25 partits com a internacional i ja saps com va. És cert que t’has d’absentar la setmana sencera i que quan vas a estadis mítics a jugar contra rivals importants i a representar el teu país és una il·lusió. Però no hi vas com un fan, com un aficionat, hi vas com a jugador. Saps que t’has de concentrar i que has de jugar 90 minuts contra equips en alguns casos molt potents. Però la il·lusió de jugar en un estadi ple contra jugadors que estàs acostumat a veure per televisió i competir amb ells no es perd.
La UEFA Nations League la deuen veure com una oportunitat.
Ara podrem competir més. Jugarem contra equips, tot i que tenen un nivell més alt que el nostre, però podrem disfrutar més de jugar a futbol. No és el mateix que jugar contra Bèlgica o Alemanya, que estan molts graons per sobre, i mira que hem jugat partits contra seleccions de pes i que hem estat allà. Tot i això, encara estem aprenent, perquè fa pocs anys, del no-res vam passar a jugar contra Alemanya. Abans d’això la lliga de Gibraltar era amateur i el canvi que ha fet en aquests anys ha estat enorme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)