Internacional

Tot un bany de realitat

Futbol internacional. A poc més de dos mesos del mundial, la històrica golejada encaixada contra Espanya va evidenciar les notables mancances d’una Argentina sense identitat ni patró de joc recognoscible

A 78 dies de l’inici del mundial de Rússia, tot són cares llargues a la selecció argentina. Colpejada i encara amb el dolor latent de la històrica golejada encaixada dimecres passat contra Espanya, els dubtes i les incerteses se li amunteguen a Jorge Sampaoli, forçat a una profunda reflexió després d’una derrota que pot deixar empremta. “Ells tenen consolidat tot el que nosaltres busquem i desitgem”, reconeixia el preparador argentí en la prèvia d’un duel en què es va fer més evident que mai la diferència abismal entre la jerarquia d’un combinat i l’altre.

Molt allunyat del ferm desig de Sampaoli d’establir i implementar una “cultura de futbol que sigui respectable”, l’albiceleste va demostrar al Wanda Metropolitano que a hores d’ara no se la pot situar en la llista de favorits a campiona del món. Amb absències destacades com les de Di María, Agüero o Messi –la gran esperança a la qual s’aferra el país sud-americà–, l’Argentina va fer evident una falta d’equilibri desconcertant i, el que és pitjor, no va mostrar un estil de joc recognoscible al qual aferrar-se.

A mercè d’Espanya

Amb una rereguarda incapaç de reaccionar –Otamendi va ser de les poques notes positives de la nit– i de donar oxigen per les bandes davant la verticalitat del rival, i amb un mig del camp –Mascherano, Biglia i Banega– mancat de múscul i dinamisme, i sense un far que guiï el joc de l’equip, l’Argentina es va exposar en excés proposant jugar de tu a tu contra un rival que, a diferència de l’albiceleste, disposa d’una formació i un joc assimilats des de fa una dècada.

Així, tot i la voluntat exhibida per part dels argentins, la presència de nombrosos futbolistes amb una breu experiència a la selecció –casos com el de Tagliafico, Meza o Bustos–, sumada a la dependència que suposa l’absència de Messi, va fer que el combinat de Sampaoli perdés l’ordre amb facilitat i rebés quatre dels sis gols per errades pròpies de concentració. “Hem de modificar conductes que ens facin rebel·lar en l’adversitat. Resoldre factors que tenen a veure amb el dolor que ens serveixin d’aprenentatge. El rival va aprofitar la seva jerarquia i ens va bufetejar. Hem de fer-nos-en càrrec”, va etzibar Sampaoli al final del partit, i va admetre també que la golejada encaixada –la més dolorosa de l’era Messi– pot provocar alguns canvis en la llista per a la cita mundialista. L’Argentina no carbura i el mundial és a tocar.

L’Argentina, durament castigada per la premsa

Amb imatges i titulars contundents, la premsa de l’Argentina es va mostrar durament crítica amb el paper realitzat per la seva selecció en la golejada rebuda contra Espanya. “Sampaliza”, “humiliats a Madrid”, “la selecció va fer un ‘paperot’ a Madrid” o “una golejada que dol i omple de dubtes el futur de la selecció” van ser només alguns dels qualificatius emprats pels mitjans argentins. D’altres, com el diari ‘Olé’, van evocar la figura de Messi com a consol després del 6-1 titulant “falten tres Messis”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)