Internacional

Va per tu, Hrvoje

Subasic, l’heroi de Croàcia després d’aturar tres penals contra Dinamarca, va voler recordar la figura del seu amic Custic, mort el 2008 en topar contra un mur durant un partit

Subasic sempre juga amb una samarreta de Custic a sota

Zadar és una ciu­tat pre­ci­osa de la costa dàlmata cro­ata. Més petita –la seva població no arriba als 80.000 habi­tants– i amb un nucli antic molt menys vene­rat que els de Split o Dubrov­nik, però igual­ment pre­ci­osa. I allà va ser on a prin­ci­pis dels anys vui­tanta van néixer Luka Modric, Dani­jel Sub­a­sic i Hrvoje Cus­tic, tres joves talents que no tri­ga­rien a somiar ple­gats un futur de glòria en el món del fut­bol. A tots tres, malau­ra­da­ment, els va tocar viure sent molt petits les penúries de la guerra, però tot i així van con­ti­nuar jugant amb la pilota, ima­gi­nant repe­tir els èxits dels Suker, Boban, Vla­o­vic, Jarni i com­pa­nyia en el mun­dial del 1998, fins a com­par­tir vivències en el juve­nil del NK Zadar i de les cate­go­ries infe­ri­ors de la selecció cro­ata. Modric, el més talentós dels tres, no va tri­gar a ser cap­tat pels obser­va­dors del Dinamo de Zagreb, ence­tant així el seu camí a l’elit, men­tre que Sub­a­sic –que als 15 anys va estar a punt de dei­xar el fut­bol per dedi­car-se als estu­dis– i Cus­tic van aca­bar en el pri­mer equip del NK Zadar, un tram­polí ideal per seguir pro­gres­sant en el fut­bol pro­fes­si­o­nal. Cus­tic, de fet, va pro­var for­tuna un parell de tem­po­ra­des en el NK Zagreb, amb el qual va asso­lir una meritòria 3a posició, però l’estiu del 2007, davant la falta de minuts i amb l’ascens del Zadar a la pri­mera divisió, va deci­dir tor­nar, un canvi de timó en la seva car­rera que li per­me­tria estar més prop dels seus i jugar de nou al cos­tat del seu amic Sub­a­sic, però que, malau­ra­da­ment, aca­ba­ria sent fatal.

La desgràcia es va pro­duir el 29 de març del 2008, al cap de pocs minuts de començar el par­tit entre el Zadar i el Ciba­lia. Sub­a­sic va treure llarga una pilota per a Cus­tic, que després de llui­tar per la posició amb un rival, va xocar amb virulència con­tra un mur de for­migó que hi havia a la banda, un impacte que li va pro­vo­car una frac­tura cra­nial. Va ser tras­lla­dat ràpida­ment a l’hos­pi­tal, on va ser ope­rat d’urgència, i mal­grat que en un pri­mer moment va sem­blar que tot anava bé, qua­tre dies després va tenir una infecció molt forta que va posar fi a la seva vida. Òbvi­a­ment, el cop va ser duríssim per a tot­hom, però qui pit­jor ho va pair va ser Dani­jel Sub­a­sic, el seu millor amic, que aquell mateix estiu va deci­dir can­viar d’aires i mar­xar cedit al Haj­duk Split, que només una tem­po­rada després se’l va que­dar en pro­pi­e­tat. Havia arri­bat l’hora de com­plir el somni que anys abans el por­ter i Cus­tic havien com­par­tit tan­tes vega­des.

Pel camí de les estre­lles

Sub­a­sic va acon­se­guir la titu­la­ri­tat a la por­te­ria del Haj­duk tan bon punt va ater­rar al club, i només una tem­po­rada després ja va gua­nyar el seu pri­mer títol, la copa de Croàcia, i sent molt impor­tant, fet que li va val­dre la seva pri­mera con­vo­catòria amb la selecció abso­luta dels esca­cats. Al davant, però, tenia ni més ni menys que Ple­tikosa, així que durant cinc anys es va haver de con­for­mar amb ser el seu suplent. El que pocs sabien és que ja per aque­lles dates, tot i no jugar, sem­pre que es posava l’equi­pa­ment de Croàcia Suba duia a sota de la samar­reta una altra en record del seu amic Cus­tic.

I després de tanta espera fent feina a Split, la car­rera espor­tiva de Sub­a­sic va fer un gir el Nadal del 2011, coin­ci­dint amb l’arri­bada del mag­nat rus Dimi­tri Ribo­lov­lev al Mònaco, lla­vors a la segona divisió fran­cesa, amb la intenció de retor­nar-lo a l’elit. I és que en aquell mateix mer­cat d’hivern el club del prin­ci­pat ja va fer diver­ses incor­po­ra­ci­ons, i una va ser la de Sub­a­sic, que no va dub­tar a accep­tar l’oferta de sor­tir de Croàcia. En el seu pri­mer curs a Mònaco, Suba es va fer famós perquè va mar­car un gol de falta directa con­tra el Bou­logne, i en el següent, perquè va ser el millor por­ter de la Ligue 2, eri­gint-se en una peça vital en el desit­jat retorn del Mònaco a pri­mera. I des de lla­vors, Sub­a­sic ha estat l’amo i senyor de la por­te­ria del club mone­gasc, mal­grat els temors que li va pro­duir el fit­xatge de Víctor Valdés, fins acu­mu­lar 274 par­tits en cinc tem­po­ra­des i mitja, i amb la lliga 16/17 i el premi a millor por­ter de la com­pe­tició en el pal­marès.

Asso­lit l’èxit en l’àmbit de clubs, al somni d’infan­tesa de Sub­a­sic li fal­tava una part impor­tant: acon­se­guir alguna fita impor­tant amb la seva selecció, i després del duríssim cop que va supo­sar l’eli­mi­nació de l’Euro­copa de França de fa dos anys, en la pròrroga dels quarts de final, con­tra Por­tu­gal, el por­ter va ser cons­ci­ent que, amb 33 anys, el moment hau­ria de ser a Rússia o no seria mai. Com a l’Euro­copa, Croàcia va sig­nar una fase de grups estel·lar, i va que­dar davant de l’Argen­tina, però una altra vegada es va veure entre l’espasa i la paret en la pri­mera eli­mi­natòria, en què la com­ba­tiva Dina­marca va ser capaç d’aguan­tar fins forçar la tanda de penals, i amb un Kas­per Sch­meic­hel molt encer­tat, capaç d’atu­rar tres llançament, un a Modric en el minut 115 i dos en la tanda defi­ni­tiva. Sub­a­sic, però, en va des­viar tres, a Erik­sen, Schöne i Jor­gen­sen, igua­lant la històrica actu­ació del por­tuguès Ricardo en el mun­dial del 2006, con­tra Angla­terra, per man­te­nir ben viu el somni. I per això, com va fer Ini­esta amb Jar­que en la final del 2010, Suba no ho va dub­tar i, amb l’eufòria del moment, es va treure la samar­reta per mos­trar al món la figura del seu enyo­rat Hrvoje Cus­tic, i amb el número 24, per l’edat que tenia quan va morir, la millor manera d’home­nat­jar-lo. “Ell estarà sem­pre amb mi. No només en la samar­reta, sinó en el meu cor”, va afir­mar després del par­tit. “El dia de l’acci­dent vaig per­dre un fill, en Hrvoje, però en vaig gua­nyar un altre, en Dani­jel”, va dir per la seva part Svetko Cus­tic, el pare de Hrvoje. I és que Sub­a­sic s’ha cap­fi­cat a fer rea­li­tat aquell somni que Cus­tic i ell com­par­tien men­tre mira­ven ple­gats el mun­dial del 1998 per la tele­visió, el d’arri­bar a la gran final d’una copa del món. Encara fal­ten 180 minuts per mirar d’acon­se­guir-lo, tot i que els davan­ters rivals ja saben que, quan xutin a la por­te­ria de Sub­a­sic, allà hi haurà qua­tre braços que el mira­ran d’atu­rar.

INICI PLEGATS

Subasic, Custic i Modric van coincidir en el juvenil del NK Zadar

CONSOLIDAT

‘Suba’ encadena cinc cursos i mig en el Mònaco, on va guanyar la lliga 2016/17

FITA HISTÒRICA

El porter va igualar el rècord del portuguès Ricardo, que el 2006 va aturar tres penals

Amb el NK Zadar al cor

El record de Subasic a Custic no és l’única demostració del porter del seu detallisme. I és que Suba mai ha oblidat el NK Zadar, el seu club de formació, i que des de fa dos cursos milita a tercera. Fa un any, per exemple, Subasic va enviar un munt de material esportiu al NK Zadar, i l’any passat no es va estar de participar activament en una campanya per mirar d’augmentar el nombre de socis.

Polèmica pels seus orígens

Tan bon punt Suba es va fer un nom amb la selecció de Croàcia, al país va esclatar la polèmica per l’origen serbi del seu pare, un tema encara molt sensible, fet que va obligar el porter a donar explicacions. “És cert que el meu pare és de fe ortodoxa, però se sent croat. Croàcia és la meva pàtria i Zadar la meva ciutat, allà on vaig néixer. Després de tot, jo vaig ser batejat per l’Església catòlica.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.