Internacional

El futbol que ve...

Yan Couto (Coritiba)

Estirp inconfusible

En un moment de relleu generacional al lateral dret del Brasil, amb Alves exhaurint els seus dies de futbol, Yan Couto s’ha destapat com un ferm candidat a futur després d’un mundial sub-17 brillant

El Manchester City es va anticipar al Barça pagant 15 milions d’euros per l’ofensiu defensa, que comença a jugar amb el primer equip del Coritiba

Mozart Santos: “Amb Yan hem treballat molt la faceta defensiva, perquè atacant és un jugador té un talent natural, que li surt de dins”

La samarreta pesa i l’escut, carregat amb cinc estrelles, encara més. Observa la història, de noms que se succeeixen però un estil que es manté tatuat en la sang de tot un país. De Carlos Alberto a Cafú i de Cafú a Dani Alves. La mateixa alegria i una manera d’interpretar el carril que no accepta més interpretacions: factor sorpresa, alegria ofensiva i una tècnica impròpia d’un defensa.

Són dies de desert al lateral dret d’una selecció brasilera que esprem les darreres fuetades de Dani Alves i que no acaba de trobar una opció sòlida en Danilo, incapaç de dinamitar tot el que insinuava fa anys ni en opcions més sòbries com la d’Émerson, cedit pel Barça al Betis. En l’horitzó, però, insinua maneres Yan Couto (Curitiba, Brasil, 2002), que tot i ser fill de la capital d’estat més freda de tot el Brasil, fa gala d’una estirp de laterals que de moment ja l’ha dut a coronar-se campió del món sub-17 amb la canarinha. Després d’un torneig sud-americà força decebedor per a la verdeamarelha, en què ni tan sols el madridista Reinier va brillar però en què Yan Couto sí que va evidenciar credencials, el lateral de Curitiba va ser una de les peces notables d’una selecció que va acabar conquerint el seu cinquè títol mundial en la categoria.

Un trofeu, alhora, que va destapar Yan a la llum pública i que, sense haver debutat amb el primer equip del Coritiba, va empènyer el Barça i el Manchester City a una pugna que ha acabat amb el conjunt mancunian pagant 15 milions per un futbolista. “Perquè té un talent natural que es veu a simple vista i una intel·ligència futbolística impressionant”, sosté Mozart Santos, exfutbolista del Coritiba, el Palmeiras i l’Spartak de Moscou, entre d’altres, i que ha format part de la formació de Yan en el seu rol d’entrenador a les categories inferiors del club, on s’ha forjat un lateral dels que es mengen la banda, amb una capacitat natural per desbordar per potència i d’arribar a la línia de fons per pura habilitat. “És molt fort de cames, però a sobre té una mentalitat per defensar que hem anat treballant en els últims anys. Ens hem centrat molt en aquesta faceta sense pilota perquè sabíem que era el que el podia convertir en un jugador diferent. Atacant tot el que té li ve de sèrie, és valent i talentós, amb capacitat per trobar espais i conduir amb molta força”, assevera Mozart.

Nascut en una família de classe mitjana del Brasil, a diferència de moltíssims jugadors del seu país, fills de faveles, i fill de professors, Yan encarna un caràcter sobri, més proper al de Cafú que al de Dani Alves i, havent disputat en les últimes setmanes els seus dos primers partits amb el primer equip del Coritiba, es prepara ja per desembarcar en un equip de primer ordre com el Manchester City, on l’espera Pep Guardiola per acabar de tallar tot el seu potencial. “Quan arribi el moment, crec que estarà preparat. A més, crec que és un futbolista que casa a la perfecció amb l’estil que li poden demanar al Manchester City, ja que pot jugar per fora fent tota la banda però també és hàbil i intel·ligent per anar a jugar a prop del mig centre, una cosa que els laterals del City fan molt”, completa Mozart, avui ajudant del primer entrenador del Coritiba, Eduardo Barroca, i sempre a prop del dia a dia d’un Yan Couto que evoca el sabor d’un país que no sol negociar la vocació ofensiva dels seus laterals.

Gabriel Veron fa de Reinier

Caigut el nou futbolista del Real Madrid, que va quedar fora de la llista de l’últim mundial sub-17 disputat el mes de novembre passat en estar en dinàmica del primer equip del Flamengo, qui va aglutinar el protagonisme en l’atac de la verdeamarelha va ser Gabriel Veron, atacant menys espigat i de gambada més intensa, però que va aglutinar galons en la campiona del món amb una verticalitat notable, fet que el va portar a marcar tres gols i repartir dues assistències per ser nomenat pilota d’or del torneig. “Quan vaig veure aquell menino fent aquelles coses amb la samarreta número 7, em vaig encarregar d’informar-me de qui era. És pur talent”, va proclamar Bebeto sobre el company de Yan a la sub-17 del Brasil.

Dues setmanes més tard, en la segona estona amb el primer equip del Palmeiras en el torneig Brasileirão Veron va doblar l’aposta marcant dos gols i donant una assistència en poc més de mitja hora de joc contra el Goiás per consolidar la seva condició de referent d’una generació en què, a més d’ell, Reinier i Yan, també han destacat Daniel Cabral (Flamengo) o Kaio Jorge (Santos).

180
minuts
ha jugat Yan amb el primer equip del Coritiba, corresponents a l’actual torneig ‘paranaense’.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)