Més futbol

FUTBOL CATALÀ

Barça, el model que inspira

Josep Ferré tanca un any com a director tècnic de la FCB Escola a Egipte, on ha coordinat esforços amb les altres escoles per divulgar la filosofia del Barça

550
alumnes
han passat per les mans de Ferrer durant la seva etapa com a director de les dues escoles que el Barça té a Egipte.

Enguany farà 27 anys i després de completar una temporada com a director tècnic de la FCB Escola que el Barça té a Egipte, l'entrenador de Capçanes (Priorat) Josep Ferré ja té per endavant un nou repte: desenvolupar el model del Barça al capdavant del futbol de base del Kitchee FC de Hong Kong. El club asiàtic vol importar el model blaugrana i, alhora, proposa una concepció del futbol amb una estructura organitzativa molt semblant a la que es practica a Barcelona: una escola de futbol –per a nens de 5 a 12 anys– coordinada pel tècnic tortosí Carlos Alòs; un futbol de base –amb xavals de 12 a 18 anys– que prepararà, precisament, Josep Ferré, i el primer equip de la primera divisió de Hong Kong i que entrena l'ampostí Josep Gombau, el Kitchee FC.

A Ferré l'esperen a partir del setembre les terres asiàtiques. En l'any que ha dirigit l'FCB Escola a Egipte, Ferré descriu un país on la religió i el futbol són els eixos principals: «Qualsevol nen dóna puntades de peu a una pilota, el futbol és el primer esport i en la consecució de la copa d'Àfrica el país va quedar paralitzat.» Ha après una mica d'àrab –per sobreviure: demanar un cafè, agafar el taxi...– i ara, al futbol de base del Kitchee de Hong Kong, s'haurà de familiaritzar amb el cantonès, tot i que l'anglès també és oficial. La idea del futbol de base del Kitchee és formar jugadors d'altres equips de la zona per preparar-los, pujar el nivell futbolístic de les seves lligues i descobrir nous talents.

La FCB Escola Internacional, des del 2004.

La idea de crear una escola del Barça en l'àmbit global ja fa temps que corre, ha tingut noms i funcionaments diferents. El projecte de les escoles internacionals va néixer l'any 2004 i, des de llavors, el club ha obert onze delegacions arreu del món: cinc a Mèxic (Monterrey, La Loma San Luis-Potosí, Guadalajara, Puebla i Mèxic DF), les dues d'Egipte (al Caire), una a Dubai, una a Kuwait, una altra a Hong Kong i la darrera al Japó. «És una escola de futbol dedicada a la formació integral del jugador, esportivament i també personalment», conclou Ferré. Als alumnes se'ls ensenya a desenvolupar la tècnica, la tàctica i la psicològica del món del futbol i paral·lelament s'intenta inculcar-los «una sèrie de valors, aptituds i conductes» que creuen que el jugador ha de tenir, i afegeix: «No podem desvincular l'ensenyança pròpia del futbol del que és la persona.» La filosofia del Barça entén que hi ha una sèrie de trets globals com ara el respecte, el fair-play, la cooperació i la col·laboració amb els companys, que transcendeixen qualsevol frontera i constitueixen el nucli de la filosofia que vol exportar.

L'escola blaugrana més nombrosa del món.

Les dues escoles que el Barça té a Egipte tenen 550 alumnes, que la converteixen en la FCB Escola més nombrosa del món. A més, el tècnic de Capçanes ha proposat un full de ruta perquè el curs vinent la quantitat s'elevi als 750. La manera d'ingressar a la FCB Escola pot variar i, mentre a Barcelona i Hong Kong es fan unes proves de selecció, l'accés a la del Caire és lliure. La franja d'edat dels nens que hi prenen part anava dels 6 als 11 anys, però a Egipte, veient la voluntat dels alumnes de continuar –ja que «enlloc del país els ofereixen el que es feia allà», explica Ferré– es va optar per ampliar-ho fins als 15 anys. Ferré parla d'altres escoles de grans clubs europeus al Caire, però afirma que cap té cura com el Barça la seva organització: «El lligam que s'estableix entre el jugador i l'escola és molt estret.»

El moment dolç que viu el Barça, el futbol que practica, la Masia i l'emblema d'Unicef estampat al pit faciliten exportar el model en forma d'aquestes ambaixades blaugrana.

La responsabilitat del director tècnic

Ferré era el responsable de l'organització interna: preparació de competicions amb equips del país i tornejos internacionals. A més, havia de dissenyar i planificar la tasca de tot l'any a l'escola. El treball ha d'estar sincronitzat amb la feina que es fa des de Barcelona. Aquesta sinergia entre la matriu, Barcelona, i les escoles internacionals, assegura Ferré, «garanteix que s'està divulgant el model del Barça i no una altra cosa». Per tant, la missió del director tècnic és «adaptar» la línia metodològica a les necessitats i el context cultural de cada país. «No és el mateix com s'entén el futbol a Egipte, mancat de joc de conjunt o a Hong Kong, més disciplinats, que a Dubai, on es congreguen nens de tot el món».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)