Una taca de sang enquistada
Futbol. La batalla campal viscuda diumenge a l’estadi Corregidora, i que per ara no ha comportat cap detenció, torna a encendre les alarmes a Mèxic amb un problema d’aficionats radicals que no és nou
Aquesta vegada les imatges de l’estadi Corregidora de Querétaro, convertit en l’escenari d’una enorme batalla campal, han fet la volta al món. Després d’hores d’incerteses, el recompte de danys minimitza el que inicialment es presagiava, un capítol encara més negre en la història del futbol mexicà, en què alguns mitjans de comunicació del país van arribar a donar per segura la presència de morts. Finalment, van ser 26 ferits, tres d’ells greus, encara a l’hospital general de la ciutat, situada a uns 200 quilòmetres al nord-oest de Mèxic D.F.
Passat l’ensurt inicial, després d’una baralla esfereïdora, televisada a les xarxes socials entre els aficionats dels Gallos Blancos, equip local, i els de l’Atlas, club de la localitat de Guadalajara, el recompte de perquès es multiplica a tot el país, així com un crit unànime en contra de la violència. “Avui li toca al futbol, però aquest és el reflex de la nostra societat. Hi ha gent que ha de conviure cada dia amb això”, denunciava a les seves xarxes socials el migcampista de l’Ajax Édson Álvarez, un dels mexicans més reconeguts en el dia d’avui, en un diagnòstic segurament fidedigne amb les problemàtiques socials del seu país, però en cap cas aliè ni puntual dins del futbol. I més encara, amb els aficionats dels Gallos Blancos, club en què va jugar Ronaldinho, pel mig. “És una barra brava que té ja bastanta trajectòria d’incidents. I concretament el partit contra l’Atlas és sempre declarat d’alt risc. És clar que alguna cosa ha fallat en el dispositiu de seguretat”, relata Arturo Martínez, periodista de la localitat de Querétaro i a l’expectativa de com avancen les investigacions per uns incidents que sorprenentment han acabat sense ni un sol detingut malgrat que les imatges que han transcendit d’aficionats colpejant-se els uns als altres són molt evidents. El comitè de disciplina del campionat mexicà està recollint informació a partir del testimoni arbitral, del comissari del partit i de les imatges que ha pogut aconseguir per establir sancions esportives, mentre que la fiscalia de Querétaro paral·lelament també està analitzant tot el que té a disposició amb la possibilitat que pugui acabar intervenint fins i tot per temptativa d’homicidi en contra d’aficionats de dos clubs, els Gallos Blancos i l’Atlas, que ja van viure el 2007 un enfrontament entre els seus aficionats que va obligar a suspendre un partit, també a l’estadi Corregidora, i que és considerat com l’embrió del que es va viure la matinada de diumenge.
En el cas dels barras bravas de l’equip local, a més, és llarga la nòmina d’incidents i especialment recordat el que l’any 2019 van protagonitzar contra els aficionats de l’Atlético San Luis – ara club satèl·lit de l’Atlético de Madrid–, amb agressions amb pals, pedres i ampolles que van obligar molts aficionats a les tribunes a refugiar-se al terreny de joc. “Després d’allò es va arribar a acordar que els aficionats més radicals del club no tinguessin la possibilitat d’accedir als estadis. Però és clar, amb la pandèmia pel mig, és una mesura que es va perdre”, explica Martínez, imaginant que el despropòsit del darrer partit pot fer que les institucions recuperin aquella iniciativa per erradicar uns aficionats radicals que, com succeeix en altres països de Llatinoamèrica, tenen privilegis importants: “No hi ha res comprovat, però és vox populi que tenen benefici en temes com la venda d’entrades i se sospita que molts viuen d’això.”
“Els clubs són responsables de la seva relació amb els radicals i, havent-hi ja precedents, això agreuja la situació”, va dir ahir el president de la lliga mexicana, Mikel Arriola, que avui es reunirà amb els dirigents de tots els clubs del campionat per analitzar les seqüeles dels incidents i que, fins i tot, no descarta l’expulsió dels dos clubs implicats com a acte exemplificant.