Mundial

Qatar brilla en la negror

La copa del món aplegarà de nou una gran constel·lació d’astres de l’Univers Futbol que lluitaran per lluir amb llum pròpia i aixecar un trofeu que els atorgui una cadira a l’Olimp. Per a Messi, Cristiano i Benzema serà l’última oportunitat. També Lewandowski jugarà el seu últim torneig; Gavi, Pedri i Ansu s’estrenen

El món mira cap a Qatar. Canvi de tendència en els observatoris. Els telescopis no apuntaran cap al cel durant el pròxim mes. Les estrelles estan a Qatar. Messi, Neymar, Lewandowski, Benzema, Mbappé, De Bruyne, Mané, Cristiano, Kane... constel·lació d’astres al país dels petrodòlars. Galileu i la seva bella Itàlia en queden novament al marge. Per segona vegada en quatre anys les estrelles del país transalpí no brillaran en un mundial. Va passar per primer cop l’any 1958, va passar a Rússia 2018 i passarà ara a Qatar 2022. Tornen a la cita, en canvi, seleccions històriques com els Països Baixos, absent fa quatre anys, i hi seran les de sempre, les tres últimes campiones (França 2018, Alemanya 2014 i Espanya 2010), la pentacampiona del món (Brasil 1958, 1962, 1970, 1994 i 2002) i eternes favorites com l’Argentina –no guanya el mundial des de Mèxic 86– i Anglaterra –actual subcampiona de l’Eurocopa; no guanya la copa del món des del 1966, quan va ser amfitriona.

Als seus 31 anys, encara que sembli estrany, aquest serà el primer mundial de Virgil van Dijk i també serà l’estrena per a cossos celestes joves com Gavi, Pedri, Ansu, Vinicius, Foden, Bellingham o Musiala. Nous cometes dels quals s’espera un llarg recorregut futbolístic i que estan cridats a brillar amb llum pròpia ja en aquest mundial de Qatar.

Hi ha estrelles de massa similar a la del Sol que poden arribar a viure fins a deu mil milions d’anys. Igual d’incombustible sembla un futbolista com Luka Modric, que, després de ser subcampió del món a Rússia 2018, torna de nou a estar present en una gran cita mundialista. Als seus 37 anys, el croat sembla haver fet un pacte amb el diable o haver begut aigua de l’eterna joventut. També hi arriba amb 37 anys un Cristiano Ronaldo enemistat amb tot Manchester i amb tibantors entre companys també dins el fortí que sempre ha estat per ell la selecció portuguesa. Molts han començat a veure indicis evidents de decadència en la figura de Cristiano i aquest mundial serà possiblement la seva última passarel·la per lluir a nivell personal. S’apaga una estrella. Portugal va guanyar l’Eurocopa el 2016 i abans de Cristiano només havia jugat tres mundials (1966, 1986 i 2020). Cinc n’ha jugat liderat per Ronaldo.

Serà un mundial històric. Per molts motius. Perquè no es juga a l’estiu i perquè l’organitza un país on alguns drets fonamentals no estan garantits. Però futbolísticament serà històric perquè serà l’adeu de Messi i Cristiano. Els dos futbolistes que han dominat el planeta futbol els últims quinze anys jugaran el seu últim mundial. La seva última oportunitat per ser campió del món. Ho han guanyat tot: Champions, lligues, copes, supercopes, mundials de clubs, la copa Amèrica en el cas de Messi i l’Eurocopa en el cas de Cristiano... però falta un trofeu a la vitrina, el trofeu més daurat, aquell que sí té Maradona. Messi, als seus 35 anys i després d’haver plegat i tornat de la selecció, jugarà la seva última carta. El de Rosario va tenir el somni a tocar el 2014 al Brasil, però Göetze el va allunyar de la glòria eterna. Allà, a l’Olimp, on està assegut Maradona, Messi vol col·locar-hi també la seva cadira. Qatar busca noves divinitats.

Quan una estrella mor, la seva explosió genera una supernova que pot brillar més que una galàxia de cent mil milions d’estrelles. Messi vol brillar eternament i sap que ja té convençuts molts amants de l’Univers Futbol, però també sap que per molts argentins això només serà així si torna a casa amb la copa del món. Serà el seu cinquè mundial i tot just el segon per a Lewandowski. L’actual Bota d’Or no va marcar cap gol en l’anterior cita a Rússia i vol deixar empremta a Qatar.

No hi serà Haaland, però se citen a Qatar grans golejadors com Lewandowski i un Harry Kane que en l’anterior copa del món ja va ser el màxim golejador amb 6 gols. Està a només tres d’igualar el rècord històric de gols fets per Wayne Rooney amb Anglaterra (53). També Lukaku, Suárez, Lautaro, Vlahovic i un Mané que ha pujat a l’avió tot i el seu malmès genoll.

Torna a una copa del món el perdonat i actual Pilota d’Or Karim Benzema, i hi serà també Neymar. Fa dues dècades justes que el Brasil no aixeca el trofeu. Neymar (30 anys) encara podria jugar el mundial del 2026, però també se li acaben les bales. Juga sense pressió el seu company d’equip, un Mbappé que ja va fer la feina a Moscou el 15 de juliol del 2018. Ell ja té la copa del món. El seu repte: repetir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)