Eurocopa

Bob, fent història

Robert Martínez és el sisè tècnic que arriba a la fase final d’una Eurocopa amb dues seleccions diferents

El català vol aconseguir el seu primer títol com a seleccionador, una fita que se li va resistir amb Bèlgica

Robert Martínez no ha pogut començar millor la seva primera gran cita al capdavant de Portugal. El conjunt lusità ha fet una fase de grups quasi immaculada, amb dues victòries i una derrota contra Geòrgia, en un duel en què no es jugaven res, que li han permès classificar-se per als vuitens de final com a primers del grup F. D’aquesta manera el tècnic català, que va aterrar al combinat portuguès el gener del 2023, disputarà la seva segona fase final d’una Eurocopa després d’haver-ho fet també amb Bèlgica en l’edició anterior. El 2021, els belgues van avançar fins als quarts de final, superant en la fase classificatòria Rússia (3-0), Dinamarca (1-2) i Finlàndia (0-2). En els vuitens, es van veure les cares amb la seva selecció actual, Portugal, a la qual van vèncer per 1-0. En la fase següent, però, van haver de fer les maletes en caure contra Itàlia (1-2), que acabaria sent la vencedora del torneig.

Fins ara només cinc entrenadors havien aconseguit disputar la fase final de la cita europea amb dues seleccions diferents: Guus Hiddink, Dick Advocaat, Lars Lagerbäck, Giovanni Trapattoni i Fernando Santos. El de Balaguer continua fent història. Ara vol aconseguir el seu primer títol com a seleccionador. Una fita que se li va escapar amb la famosa generació daurada de Bèlgica, i que intentarà assolir ara amb una Portugal que compta amb un grup de grans futbolistes que volen sumar la segona Eurocopa en el seu palmarès. Portugal, sota el guiatge de Robert Martínez, de moment va pel bon camí.

Un inici immaculat

Fitxat després del mundial de Qatar per rellevar Fernando Santos, l’inici de Robert Martínez a Portugal ha estat i està sent excepcional. El combinat lusità va ser el primer a classificar-se per a la gran cita del futbol europeu després de guanyar amb patiment Eslovàquia (3-2). Van aconseguir el bitllet a falta de tres jornades per al final, quan havien fet un ple de victòries en 7 partits, amb 27 gols a favor i només 2 en contra. Finalment van ser 10 triomfs, imposant-se també a Bòsnia (5-0), Liechtenstein (0-2) i Islàndia (2-0). Fase de classificació espectacular, amb cap taca en l’expedient.

A Alemanya, van debutar amb un triomf lluitat fins al final contra Txèquia (2-1), amb un gol de Francisco Conceição en el minut 92, i van complir l’objectiu de classificar-se per als vuitens de final com a primers de grup amb una golejada contra Turquia (0-3). El tràmit contra Geòrgia no es va poder saldar amb victòria. Amb un onze fruit de rotacions –només van repetir tres jugadors, Diogo Costa, Palinha i Cristiano Ronaldo–, van caure per 2-0.

Ara ha arribat el moment de la veritat. Una derrota els envia a casa abans d’hora. Dimecres al vespre van conèixer el seu rival d’avui (21 h) en la primera ronda de la fase final. És Eslovènia, que hi arriba com a tercera classificada del grup C, amb tres empats, contra Dinamarca, Sèrbia i Anglaterra. Rival, doncs, a priori, assequible per a un combinat que ha caigut al costat més difícil del quadre. Portugal es podria trobar en els quarts França o Bèlgica, i en unes hipotètiques finals es podria veure les cares amb Espanya o Alemanya.

Llarga trajectòria

Aquesta feina excepcional amb Portugal no és flor d’un dia. Robert Martínez, que ha forjat la seva carrera com a tècnic a l’estranger, és, des de fa temps, una de les grans figures de les banquetes. Nascut el 13 de juliol de 1973 a Balaguer, va dirigir el Swansea City gal·lès, el Wigan Athletic i l’Everton, abans de fer-se càrrec de Bèlgica, un dels combinats més potents del moment. Ara vol replicar el bon paper que va tenir dirigint la selecció belga a Portugal. La seva capacitat per treure el màxim profit dels seus jugadors, i alhora ser reconegut pel seu estil de joc, amb una filosofia de futbol ofensiu i basat en la possessió de la pilota, l’avala. Té davant seu una gran oportunitat per continuar fent història.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)