Nàstic

Jorge D'Alessandro

ENTRENADOR DEL NÀSTIC

“Sóc un tècnic que utilitza la persuasió”

D'Alessandro relativitza el 5-0 del debut i se centra que l'equip assimili el seu mètode

Reitera el pes dels veterans i vol un equip veloç, profund i amb arribada i risc

No vull que el meu lideratge sigui desproporcionat. Potser ara he traspassat el límit, però faré un pas enrere
Tractarem de mantenir aquesta manera de jugar, que és molt bonica, d'equip profund, amb presència a l'àrea
Mediàtic? Tracto de ser el més normal possible i donar a la gent respecte i estima. Tota la meva atenció està al servei de l'equip

D'Alessandro ha entrenat molts equips, amb èxits (Figueres, Atlético, Mèrida...) i apostes no reeixides (Betis, Rayo...) L'argentí defineix amb una frase el pas pels seus exequips.

Figueres:

El meu enlairament, la meva confirmació.

Betis:

L'assignatura pendent.

Atlético:

L'explosió, la passió. Tot.

Salamanca:

La meva vida, casa meva.

Mèrida:

L'aposta impossible, un miracle.

Elx:

El gran incomprès, el projecte que mai no s'enlaira.

Rayo:

El futbol empresa, com una petroliera.


El Nàstic buscava un revulsiu per canviar la dinàmica negativa amb el relleu de Joan Carles Oliva per Jorge D'Alessandro. L'entrenador argentí, nascut fa 62 anys a Buenos Aires, va debutar diumenge amb molt bon peu, ja que l'equip es va treure un gran pes de sobre: primera victòria, amb una golejada que augmenta la confiança i la moral, i gran alegria per a una afició poc acostumada a gaudir i massa a patir. D'Alessandro no vol tenir més protagonisme del que li pertoca, però és conscient que el canvi d'entrenador ha servit als jugadors per tenir una nova mentalitat, una nova actitud. El nou tècnic avisa que la golejada contra el Sabadell no vol dir que ara tot serà positiu. Demana calma i recorda que el seu equip no assimilarà del tot la seva proposta de joc abans d'un mes.

Debut amb victòria per 5-0. Millor impossible.

És inimaginable, sorprenent, mai no vaig pensar que ho poguéssim aconseguir contra un rival complicat com el Sabadell, que sabíem que ens podia crear problemes. Vam tenir massa premi, massa regal.

Un resultat així en el debut podria tenir una vessant negativa, que la gent es pensi que ara tot serà més fàcil?

Evidentment, però això és per als que es queden immòbils. En l'entrenament d'avui hem vingut amb molta més intensitat, amb molta més energia. El període d'adaptació al nou mètode de treball ha de consolidar-se, té un període d'adaptació d'un mes i mig durant el qual la gent es va acostumant a les rutines i és on hem de consolidar el projecte i és on no puc afluixar, resultats a banda. Parlo de la idea, que es plasma dient que s'entrena així i així, i tothom s'hi va acoblant. És el que ens pot portarà al camí de la salvació.

Resultats a banda sobretot a segona A, on hi ha igualtat.

Sí, ve un equip, se't tanca al darrera, comença a rebutjar pilotes i no pots marcar. Has de tenir disciplina per conquerir el partit, per guanyar-lo.

Com s'explica el 5-0? És només pel canvi d'entrenador?

És la nova mentalitat i el canvi de rutines, per resumir-ho de manera senzilla. Ha sigut el canvi d'actitud dels jugadors sobre el terreny de joc. Ha sigut la part més rellevant de l'èxit.

L'equip necessitava un canvi, un revulsiu?

Sí, però el que no vull és que el meu lideratge sigui desproporcionat, perquè no és així. El meu lideratge té un límit, arriba exactament fins a la línia de la banda. Per això no m'agraden les pancartes a l'estadi amb el meu nom. A partir de la línia blanca els amos són els futbolistes. Jo sé el meu límit, potser ara l'he traspassat, però faré un pas enrere i donaré el testimoni als futbolistes.

Els futbolistes als quals va demanar responsabilitat, els veterans, van respondre amb un bon partit contra el Sabadell.

Sí, es van comprometre i van jugar bé, me n'alegro molt. I és sobre ells que hem de continuar creixent i consolidar-nos.

I els més joves han entès la idea i quin és el seu rol?

Tothom tindrà les seves oportunitats, hi haurà tot tipus de circumstàncies, i cal estar preparat per quan arribi el moment. No em fa por posar qui sigui, i que falti qui sigui, només vull que la gent estigui ben preparada per assumir responsabilitats.

Hi ha algun jugador que l'ha sorprès especialment?

El que m'ha sorprès és l'actitud de tot el grup, que és molt positiva. De moment he de ser generós amb tots, més endavant ja faré altres tipus de valoracions.

Fa respecte agafar un equip que va cuer?

Sí, fa molta por perquè no tens gaire marge de maniobra, però ja hem fet el pas endavant i ara hem de morir amb les botes posades. L'únic que em plantejo és aconseguir la salvació.

Es veu com un especialista a treure equips de situacions compromeses?

Em considero un entrenador de futbol que utilitza la persuasió com un dels seus arguments. A Espanya s'ha ressaltat això de revulsiu, tot i que a Figueres, per exemple, no va ser així, ja que em va tocar construir un nou equip, i a fe que es va aconseguir. Ara, també a Catalunya, em toca una cosa totalment contrària. A veure si ho fem amb la mateixa força amb què ho vam fer en aquell Figueres.

Segueix el Figueres, que es va enfonsar i ara ressorgeix?

És com un fill per mi, i he patit molt. A més, quan em van dir que ara el camp és de gespa artificial em va caure un mite. El millor camp de gespa natural d'Espanya... La bola volava amb Tito Vilanova, Tab Ramos, Tintín Márquez... Segueixo de prop el seu procés de resurrecció.

És el seu caràcter el que ha fet que sempre se l'hagi considerat un entrenador revulsiu?

Els últims anys m'han cridat per aquest tipus d'equips. Ho he acceptat i assimilat. M'hauria agradat un altre tipus de treball, tenir temps, fitxar algun jugador, i ara em sento hipotecat en moltes decisions.

Veig que li encantaria poder començar un projecte més seu.

Totalment d'acord.

Es considera un entrenador mediàtic? Com ho porta?

Amb senzillesa. Tracto de ser el més normal possible i donar a la gent el que espera: respecte, estima i res més. Res no em pot apartar del camí, he d'entrenar i treballar. Res no em distreu d'això. Tota la meva energia està al servei de l'equip.

Per la manera de jugar, el Nàstic que vam veure contra el Sabadell serà l'habitual?

Intentarem millorar-lo, amb més velocitat, més precisió. Tractarem de mantenir aquesta manera de jugar, que és molt bonica, d'equip profund, amb presència a l'àrea, arribar-hi amb molta gent... I jugar amb risc, perquè hem de guanyar i no tenim marge d'error.

El canvi més destacat va ser situar Morán i Longás més a la banda.

Són els jugadors més tècnics i és des de la seva posició que cal que siguin els referents del joc. És la posició que em permet que, des d'allí, es distribueixi tot el joc.

Quins són els punts forts del Nàstic?

La solidesa de l'estructura defensiva, sobretot quant a moviments. M'agrada també el treball de Morán i Longás i la presència a l'àrea. Hi ha també algun factor negatiu, especialment la recepció de pilotes en les accions d'estratègia. He detectat certa fragilitat que hem de millorar.

Ha entrenat poc últimament. Com es manté al dia un tècnic?

Veure dóna informació. Faig moltes conferències sobre la meva metodologia i això m'obliga a estar en avantguarda i, sobretot, investigar. He entrenat molt temps i ara, tot i la meva aturada, estic actualitzat. Estic al dia pel que fa a coneixements, tecnologia a aplicar.

Però cal portar-ho a la pràctica...

Sí, però és fàcil perquè tinc l'experiència d'haver tractat grups. El meu bagatge pràctic supera amb escreix el teòric. Insisteixo, cal estar en avantguarda.

Es veu entrenant molts anys més?

El just. He d'estar feliç, sentir-me bé. Ara ho estic, i això em pot mantenir viu fins quan sigui.

Tarragona i el Nàstic és un bon entorn per ser feliç?

Sí, s'hi respira futbol, té bones instal·lacions. L'estructura futbolística és bona i això fa que un professional se senti correspost.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)