Sabadell

Sabadell

La glòria del 1943

Avui es compleix el setantè aniversari de la primera vegada que el Sabadell va pujar a la màxima categoria del futbol estatal

En un context en què el futbol, que començava a ser un fenomen de masses, tenia grans problemes de funcionament per culpa de la postguerra

El 4 d'abril del 1943, a les 16 h, la Creu Alta es va omplir de gom a gom. Allà es va viure el segon esdeveniment més important en la curta història del Sabadell. El conjunt arlequinat va certificar aquella tarda el seu primer ascens a primera divisió en un partit contra l'Sporting de Gijón que els arlequinats van guanyar per 5 a 2.

No havia complert ni 40 anys el Centre d'Esports que ja havia disputat una final de copa (perduda contra el Sevilla el 1935 a Chamartín) i era un dels equips de referència a Catalunya. Les lligues estaven reformant-se perquè la segona divisió, per exemple, cada any afegia més equips als seus grups. A principi dels quaranta, per exemple, hi havia un grup que va començar només sent català amb equips com ara el Girona, el Granollers o el Badalona, i a mitjan anys quaranta van incloure equips de València, les Balears i fins i tot el País Basc. A més, el futbol espanyol tot just estava patint encara les últimes conseqüències de la guerra i les incipients del franquisme. La vida en els clubs havia canviat moltíssim i en la majoria dels casos s'havia de refer tota l'activitat amb noves directives. Tot plegat sense deixar de banda els inconvenients del tancament del país respecte a l'exterior, com ara la manca de les innovacions en el joc que s'engegaven arreu d'una Europa convulsa i en guerra, i també la manca de pràctica en alguns dels jugadors joves que havien anat a la guerra, que va acabar afectant les edats i el nivell dels jugadors i dels equips.

Contra l'Sporting

A finals dels anys trenta, Antonio Tamburini va ser nomenat president del Sabadell. La Creu Alta, tal com explica el llibre El club de mi vida, de Joaquim Fité, estava plena de runes amb vehicles ja inutilitzats i tot allò –club i instal·lacions– a poc a poc es va anar recuperant amb l'ajut de gent desinteressada.

Pujar no era fàcil, ni de bon tros. El Sabadell, que jugava a segona divisió, en la temporada 1941/1942, va quedar a les portes de pujar. En una promoció d'ascens disputada contra l'Oviedo, onzè a primera, els arlequinats van perdre a Madrid, a partit únic, per 3 a 1.

El curs següent la gent es va engrescar. Tamburini, amb bons contactes amb el Barça, va portar a la Creu Alta jugadors de qualitat com ara Joaquim Navarro (Barça) o Patro (Atlètic Balears). La temporada va anar tan bé que no hi va haver problemes per tornar a ficar-se en la promoció d'ascens. Ni tan sols el canvi d'entrenador va afectar, ja que José Luis Zabala tenia una clàusula per la qual podia marxar a qualsevol equip en qualsevol moment; Quinqué, doncs, va dirigir tota la promoció d'ascens.

L'equip va arribar amb possibilitats al decisiu partit contra l'Sporting. El Sabadell va estar a l'altura i va guanyar per 5 a 2, en un 4 d'abril del 1943 a les 16 h en una Creu Alta que es va omplir de gom a gom. Per viure els primers tastets de glòria en uns anys molt difícils.

11 de memòria
Pujol, Rúbies, Martínez, Cardús, Aranaz, Bardina, Pueyo, Navarro, Gual, Pallàs i Patro formaven un onze mil vegades recitat en l'època i que quedarà per a la història.
14
temporades.
a primera divisió ha estat el Sabadell al llarg de la seva història.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)