Més futbol

MIGUEL GALÁN

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE LA FEDERACIÓ ESPANYOLA DE FUTBOL

“Donaré 50.000 euros a cada club de 2a B i 3a”

“La FEF és una dictadura, presidida per un dictador, i hi ha federacions territorials que són generals de la dictadura”

“Cal una reestructuració que passa per una lliga de filials”

En plena campanya, Miguel Galán (Getafe, 1979) es va plantar a Catalunya per veure's amb els clubs del territori. Des dels de primera fins a la tercera divisió tenen dret a vot i, per això, el propietari de les escoles d'entrenador Cenafe s'ha volgut desmarcar de les vies habituals agrupant el vot dels equips de la base en lloc de convèncer les territorials. Autoproclamat com el “candidat del futbol no professional”, lluitarà l'abril vinent per desbancar Villar –que està pendent de si divendres l'inhabiliten– i de Jorge Pérez, l'home de Tebas amb qui es podria aliar.

El seu pla estrella és la subvenció de 50.000 euros per a cada club de segona B i de tercera divisió. D'on traurà els diners?
Hi ha diners per això i per a més coses. El pla de xoc als equips no professionals té un cost de 25 milions. Tenint present que el pressupost general és de 146 milions, es podria treure d'aquí. D'altra banda, tenim com a garantia un fons propi de la federació que és de 70 milions, i si s'ha de demanar un crèdit, qualsevol entitat bancària te l'atorgaria amb aquest fons propi.
Són molts equips i molts clubs. No seria millor donar eines als clubs per generar que no pas directament els diners?
El pla de xoc que proposem és un rescat puntual. Primer farem aquest rescat i després donarem les eines. Com ara el patrocini de la categoria, tal com passa amb BBVA i el futbol professional.
Vostè també parla d'un fons de rescat per als jugadors de tercera divisió...
Davant les reclamacions judicials d'impagaments per part dels jugadors, la federació avançarà els diners perquè els jugadors puguin cobrar fins que surti la resolució. Això sí, tots els jugadors hauran de tenir contracte.
Per què vol evitar els descensos administratius?
Es tracta d'aturar-ho ja, perquè cada any veiem que hi ha equips que estan desapareixent i baixant de categoria. Això és una mesura momentània perquè no podem donar el missatge que la federació ho rescatarà sempre tot. Però almenys aplicar la norma per a tothom igual, perquè si no et pots trobar amb una inhabilitació, com li passarà a Villar. No pot ser que la FEF avancés al Recre 200.000 euros per sobreviure i hagi deixat morir l'Huracán per 3.000 euros.
Sempre ha denunciat la falta de transparència de l'ens...
La FEF és una dictadura, presidida per un dictador, i hi ha federacions territorials que són generals de la dictadura. Hem d'obrir la federació a la societat, hi ha d'haver més llibertat d'expressió.
Cal una reestructuració de la segona B?
És un model ja caduc i no funciona. Amb la creació d'una lliga de filials es traurien gairebé vint equips i podríem eliminar un grup. Però és una mesura a mitjà termini; cal el consens dels clubs.
Per què una lliga de filials?
Perquè té més atractiu. I perquè els futbolistes es formaran millor.
Vostè és ambiciós; no tem que els clubs poderosos li posin traves?
La majoria de l'assemblea la té el futbol no professional. Si sóc president convocaré una assemblea extraordinària en la qual presentaré tres propostes: el pla de xoc, on donaré 50.000 euros a cada club de segona B i tercera, limitar el mandat de la FEF a vuit anys, i eliminar la taxa de pagament quan es fa un recurs al comitè d'apel·lació. No seria lògic que clubs que rebessin aquests diners es neguessin a les mesures. I així amb tot, com ara la copa.
Què en pensa fer, de la copa?
Partit únic fins a semifinals i repartir la taquilla al 45 per cent per cada equip i el 10 per cent per a la federació.
Catalunya ha rebut de valent amb les inspeccions d'Hisenda. Quina solució té, això?
Forçarem el govern a acceptar una mesura que nosaltres anomenem Pocket money, que és que tècnics i delegats puguin rebre uns diners que no tinguin justificació a Hisenda. Això, o una cotització especial i simbòlica i que la situació d'aquests treballadors estigui justificada. Ja ho fan en altres països.
Com es promociona el futbol femení?
Augmentant partides pressupostàries, buscant patrocinadors i no refusant-ne. La federació va refusar una oferta de sis milions d'euros per patrocinar la lliga femenina, i a mi me'ls han tornat a posar sobre la taula si surto elegit president. Imagini's què suposarà, tenint en compte que l'actual primera divisió femenina té un pressupost d'un milió d'euros.
Quina opinió té dels partits que juga la selecció catalana?
Em sembla que és una selecció territorial i que pot celebrar partits com ho pot fer la madrilenya. Si li volen donar més simbolisme, no em preocupa. A mi m'agradaria una Catalunya que continués dins Espanya, però sóc partidari de la llibertat d'expressió. Estaria encantat que hi hagués un referèndum no vinculant per saber què pensa realment la gent a Catalunya. Això sí, no m'agradaria que el futbol espanyol perdés el Barça, perquè això seria una gran pèrdua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)