2a divisió FEF

Futbol

2a divisió B

Un escenari gairebé desconegut

2a divisió B. Després de l’ascens del Peralada, la temporada que ve hi haurà tres equips de la demarcació a la categoria de bronze, un fet que només va passar el curs 2003/04 amb el Figueres, el Palamós i el Girona

No va ser al camp, però al final el Peralada ha assolit l’anhelat (i merescut) ascens per la via administrativa i se suma a la representació de la demarcació gironina a 2a B. Després d’una temporada en què el Llagostera va assumir la responsabilitat de tot el territori, els ascensos de l’Olot i el Peralada faran que la 2a B del curs que ve tingui més accent gironí que mai. Per als olotins l’experiència no serà cap novetat, ja que només han tardat un curs a recuperar la categoria en què van jugar tres cursos consecutius, però per al Peralada la temporada que ve suposarà el debut a la categoria.

Una quota difícil d’obtenir

La categoria de bronze del futbol espanyol ha anat remodelant el seu format des que es va introduir la temporada 1977/78 com un pas entre la 2a i 3a divisió. Des del 1987/88, però, s’ha mantingut amb el format de 80 equips distribuïts en quatre grups. Des de llavors la presència d’equips catalans ha acostumat a ser força nombrosa, però als equips de la demarcació gironina els ha costat tenir pes en la categoria. De fet, de les 30 edicions que s’han disputat fins ara, només hi ha un precedent en què hi va haver tres equips de la demarcació. Va ser el curs 2003/04, en què hi van prendre part el Girona (va ser setè), el Figueres (tretzè) i el Palamós (va descendir després de quedar últim). A banda d’aquesta temporada, el millor que ha aconseguit el futbol gironí ha estat situar dos equips a 2a B; una fita que s’ha aconseguit en sis temporades.

Al llarg d’aquests anys, el més habitual per a la demarcació gironina ha estat tenir només un equip a 2a divisió B. En 20 de les 31 edicions –comptant el curs que ve–, els gironins s’han anat alternant com a únics representants. El Figueres –que va encadenar catorze participacions seguides a 2a B, el rècord dels equips de la demarcació– és el que més vegades s’ha trobat com a únic representant gironí; fins a un total de 8 temporades. Als alt-empordanesos el segueixen el Girona (6), el Llagostera (3), l’Olot (2) i el Palamós (1).

El trienni més obscur

El període que contrasta més negativament amb la situació que el futbol gironí podrà gaudir la temporada que ve és el que va de la temporada 2008/09 a la 2010/11. En aquells tres cursos, just coincidint després de l’ascens del Girona a 2a divisó A i dos cursos després de la refundació del Figueres, no hi va haver cap equip de la demarcació a 2a B –en els dos primers cursos hi havia quatre representants a 3a, i en el tercer només dos–. L’ascens del Llagostera en el curs 2010/11 va corregir la situació.

La dècada del relleu

Precisament l’arribada del Llagostera a la categoria de bronze va suposar un abans i un després per als equips gironins. Ja no pel nombre, sinó pels noms. I és que des que la 2a B té el format actual només hi ha hagut la representació de sis equips diferents de la demarcació: el Girona, el Palamós, el Figueres, el Llagostera, l’Olot i, a partir d’avui, el Peralada.

El relleu constant que han anat agafant aquests equips a 2a B, però, ha seguit una tendència constant. I és que en els primers anys el Girona va ser el que va tenir tot el protagonisme (el Palamós hi va fer un pas efímer en la seva escalada a 2a A), i després va ser el Figueres el que es va aferrar a la categoria fins que es va haver de refundar. El cert és, però, que fins la temporada 2007/08 el Girona, el Palamós i el Figueres eren els únics equips de la demarcació que havien passat per 2a divisió B. Després dels tres anys sense representants, tot va canviar.

El Llagostera va ser el primer dels equips modestos a créixer amb força i aterrar a 2a B, on ja és considerat un dels equips potents i amb aspiracions de pujar. Després hi va arribar l’Olot, que ja ha demostrat aquest curs que la 3a li queda curta. I ara, amb la filiació amb el Girona, és el Peralada l’últim nouvingut de la demarcació que arriba amb força a la categoria de bronze.

LA PITJOR ETAPA

3
temporades
s’han disputat de 2a B sense cap representant de la demarcació gironina.

UN SA COSTUM

20
temporades
el futbol gironí ha aconseguit col·locar un equip a la categoria de bronze.

ELS CARA A CARA

6
temporades
han compartit el paper de representants gironins dos equips.

L’ÈXIT MÉS GRAN

2
temporades,
comptant la que ve, hi ha hagut el sostre de tres equips gironins a la categoria.

Menys catalans a segona B que en les últimes cinc temporades

La temporada en què hi haurà tres representants de la demarcació gironina ha coincidit amb el curs dels últims anys en què hi haurà menys equips de tot Catalunya. L’ascens del Barça B i els descensos del Gavà (administratiu), del Prat, l’Espanyol B i l’Hospitalet (esportius) han provocat el pas de deu equips de tot el país a només set. Seran l’Olot, el Peralada i el Llagostera, de la demarcació gironina; el Lleida, de la lleidatana, i el Cornellà, el Badalona i el Sabadell, de la barcelonina.

Des de la temporada 2011/12 en què només hi va haver sis equips catalans a la categoria de bronze, sempre n’hi havia hagut com a mínim nou. En la temporada 2012/13 només n’hi havia vuit en el grup tercer, però el Lleida va competir en el grup segon amb els equips del nord de l’Estat. L’altre curs amb nou catalans va ser el 2014/15, mentre que els cursos 2013/14, 2015/16 i 2016/17 la representació catalana va ser de deu equips.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)