Futbol
Esport solidari
La pilota ens fa a tots iguals
Qui escriu aquesta crònica no els dirà el resultat del partit que van disputar ahir els clubs de futbol de Ripoll, de tercera catalana, i Girona, de primera divisió estatal. I no és pas que els vulgui fer la guitza. De fet, segurament el saben perquè l’han pogut veure a les planes anteriors d’aquest rotatiu. No és per fer-los la guitza, doncs, sinó perquè, paradoxalment, el resultat era ahir el menys important. Ripoll acaba de viure un dels moments més durs de la seva història amb la implicació de ripollesos en els últims atemptats de Barcelona i Cambrils. I és que ahir no es tractava de fer gols, sinó que es tractava de llançar el missatge que el futbol, i l’esport en general, és un factor clau d’integració i de cohesió social. En el futbol valen les cames, no pas l’ètnia, la procedència, la religió, la tradició cultural... Totes les persones són iguals en un camp de futbol i, per tant, es pot dir que un camp de futbol centrifuga tots els qui practiquen aquest esport, vinguin d’on vinguin, els implica en un projecte comú i en casos d’equips com els de Ripoll, fan ciutat.
I ahir el president del club, Ramon Serra, remarcava la importància que tenia aquest partit per a la imatge general de Ripoll en el context dels fets que acaben de viure els ripollesos. L’alcalde, Jordi Munell, es pronunciava a la mitja part del partit en els mateixos termes. “És un partit molt especial després de les ferides sofertes”, va sentenciar.
De fet, el Girona Futbol Club ha estat qui ho ha fet possible i no només això, sinó que és qui va tenir la iniciativa. És qui va telefonar al president del Ripoll i aquest a l’alcalde per fer realitat aquest projecte de partit solidari. L’enfrontament va servir, doncs, per ajudar els ripollesos a refer-se de la barbàrie i el dolor viscuts i contribuir a fer que tots els nens i nenes del Ripollès que volen jugar a futbol ho puguin fer. Per això, la recaptació, prop de 10.000 euros –al camp hi van accedir més de 2.000 persones–, es destinarà a aquesta finalitat. Tot plegat ho canalitzarà el Consorci de Benestar Social del Ripollès.
No en va, tant l’alcalde com el president del Club de Futbol Ripoll agraïen al Girona la seva generositat. Jordi Munell qualificava l’actitud del Girona de “molt lloable” i insistia que els valors del futbol són els valors que volen per a la societat. “No fa diferències entre races, orígens ni religions”, va indicar. I Ramon Serra hi insistia: “El futbol és la millor manera d’integració.”
A la llotja hi havia l’alcalde, amb els delegats dels governs català i espanyol, el president del Girona Futbol Club, el delegat a Girona de la Federació Catalana de Futbol i, entre altres autoritats, alcaldes i regidors del Ripollès. Tots units pel mateix projecte, com reflectia la bufanda commemorativa –la meitat amb els colors del Girona i l’altra amb els del Ripoll–, que els jugadors van llançar al públic després de la foto de família. Per cert, el resultat no importa, però va ser de 0 a 8.