Girona

ESPORTS

FUTBOL

Feina avançada però no feta

A quatre jornades del final de la primera volta, el Girona ja acumula la meitat de punts que, sobre el paper, li donarien la salvació

En quatre de les cinc últimes temporades, el dissetè classificat no ha necessitat arribar als 40 punts per assegurar-se la continuïtat a primera divisió

Transitar per la jornada 15 amb 20 punts no és garantia de res, però sí que és haver avançat força feina en el gran objectiu que té el Girona en el seu primer curs a primera divisió, que no és cap altre que la salvació. Si a la segona A la xifra màgica de la permanència són els 50 punts, al paradís no cal sumar-ne tants perquè hi ha quatre jornades menys. Amb 40, n’hi sol haver prou, tot i que sempre hi ha excepcions: el Compostel·la no va aconseguir evitar el descens amb 44 punts (temporada 1997/98) i el Leganés va certificar la temporada passada la continuïtat a primera amb només 35, i encara li’n van sobrar tres.

Projecció de 50 punts

Només cal veure el novè lloc del Girona i els 8 punts de marge sobre el divuitè classificat per concloure que, si l’equip de Pablo Machín manté el ritme actual, no tindrà cap problema per certificar la permanència perquè s’enfilarà fins a la cinquantena de punts. Els blanc-i-vermells confien aprofitar els quatre partits que encara queden de la primera volta (Getafe, Eibar, València i Las Palmas) per ampliar el coixí de seguretat, que fa poques jornades va arribar a ser de deu punts.

Hi ha, però, mitja dotzena de casos que evidencien que la primera divisió, tot i no ser la marató de segona A, es pot convertir en un port de categoria especial si algun equip s’hi encalla. L’exemple més recent és el de l’Eibar del curs 2014/15, que va arribar a aquest mateix moment de la temporada exactament amb la mateixa situació que el Girona (novè amb 20 punts). Els bascos es van bloquejar de mala manera i en les 23 jornades que quedaven fins al final de lliga només van ser capaços de sumar 15 punts més. L’Eibar va acabar el curs amb 35 punts i descendit a segona A, però es va acabar salvant de retruc beneficiat pel descens administratiu de l’Elx, que havia finalitzat la lliga a mitja taula.

Els equips que van baixar a segona A, tot i tenir 20 o més punts en la jornada 15, són el Celta de la temporada 2006/07; el Llevant de l’exercici 2004/05; el Valladolid del 2003/04; el Saragossa del 2001/02; l’Oviedo del curs 2000/01, i el Betis del 1999/2000. D’aquests casos, la patacada més forta va ser per als asturians, que en la quinzena jornada tenien 23 punts i eren vuitens.

On és la frontera?

Agafant de referència les 20 últimes temporades, la mitjana de punts de l’equip que marcava la salvació ha estat de 40,5; mentre que la mitjana del primer equip que va acabar baixant ha estat de 39 punts clavats. La salvació més barata dels darrers cursos a primera divisió va ser la passada temporada, en què l’Osasuna i el Granada es van despenjar molt aviat i van sumar poquíssim (els andalusos van acabar la temporada passada amb els 20 punts que ara ja té el Girona, i els navarresos en van sumar 22), i l’Sporting no se’n va anar gaire més lluny (31). Això va afavorir especialment el Leganés, que va acabar la lliga amb 35 punts i no va patir per salvar-se.

Classificació indicativa

Tot i no haver arribat encara a l’equador del campionat, quinze jornades ja són una bona mostra per intuir com pot derivar la lliga. De fet, els tres equips que la temporada passada estaven en zona de descens en la jornada 15 van ser els que van acabar perdent la categoria a final de curs. I agafant les quatre últimes temporades, nou dels dotze equips que en aquests moments de la lliga estaven en zona vermella no van aconseguir salvar-se. Si Las Palmas (10 punts), el Màlaga (11) i l’Alavés (12) s’encallen i la diferència respecte al dissetè creix –els vitorians estan a tres punts del Deportivo–, la permanència en l’estrena del Girona a primera divisió pot ser relativament barata.

Com va passar en la primera volta, el calendari per al Girona farà pujada en les primeres jornades de la segona volta. Aquesta vegada, però, la complicació serà a domicili, ja que haurà de visitar en poques setmanes els camps dels grans favorits: Barça, Atlético i Madrid.

EL CURS PASSAT

La salvació va ser més barata que mai i al Leganés (35 punts) n’hi van sobrar tres

LA MÉS CARA

En la temporada 1997/98, el Compostel·la no es va salvar tot i sumar 44 punts

ELS ÚLTIMS 20 ANYS

Només set equips que en la jornada 15 tenien els 20 punts del Girona o més van baixar

EN LA JORNADA 15

En els últims 4 anys, nou dels dotze equips que van baixar ja eren en zona de descens

LA PROJECCIÓ

Si el Girona mantingués el ritme actual, s’enfilaria fins als 50 punts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)