Girona

Girona

Primera divisió

Mitja lliga i tres quarts de camí

El Girona ha tingut una adaptació meteòrica en l’estrena a primera i amb tres o quatre victòries més tindrà la salvació al sac

El triomf contra el Real Madrid ha estat la gesta més cridanera dels de Machín

L’onze tipus està format per vuit o nou futbolistes que el curs passat jugaven a segona A

Quan el Girona va pujar a segona A després de 50 anys, hi havia qui es pensava que la permanència en la divisió de plata seria efímera i van acabar sent nou cursos seguits. I quan el club va abandonar el segon graó del futbol espanyol no va ser per tornar a segona B, sinó per instal·lar-se en la millor lliga del món. l’agost del 2017, la percepció podia ser si fa no fa la mateixa que aquell estiu del 2008: quan durarà l’aventura? Pel que s’ha vist fins ara, l’equip de Pablo Machín ha comprat ja moltes butlletes per continuar entre la crème de la crème la lliga 2018/19.

El Girona s’ha guanyat l’etiqueta d’equip revelació de la lliga. Els 26 punts que té al final de la primera vota donen una projecció a final de temporada de 52, de sobres per assolir una permanència que sol estar al voltant dels 40 punts, però que enguany, amb Las Palmas i el Màlaga ja ensorrats i alguns equips més amb el fre de mà posat, fa pinta que serà força barata. A meitat del trajecte, la sensació és que l’equip blanc-i-vermell té gairebé tres quartes parts de la feina feta. Amb tres o quatre victòries i algun empat en la segona volta podria ser més que suficient.

L’aclimatació a la primera divisió dels de Machín ha estat meteòrica. El dibuix amb tres defenses també s’ha entravessat a molts equips de primera, com passava també amb els de segona A. I la fam que han mostrat la majoria de jugadors perquè aquesta experiència al paradís no sigui flor d’un dia també ha estat determinant. De fet, crida l’atenció que en gairebé tots els onzes de Machín hi ha vuit i fins i tot nou futbolistes que el curs passat estaven pedalant a segona A i lluitant per fer el gran salt.

Partits majúsculs

El Girona ja s’ha enfrontat amb tots els rivals i per l’estadi ja han passat les dues icones del futbol mundial, Leo Messi i Cristiano Ronaldo. Dels 26 punts que ha acumulat l’equip, els més inesperats i també més celebrats amb diferència van ser els tres que l’equip va sumar el dia de la visita del Real Madrid, que va doblegar el genoll a Montilivi en un partidàs amb remuntada inclosa i gols de la parella fantàstica formada per Stuani i Portu (2-1). El Barça va passar per l’estadi a una altra velocitat si ho comparem amb els blancs (0-3), igual com està passant en la lliga. Per Montilivi ja han desfilat tots els rivals europeus en un calendari especialment complicat per al Girona en els partits que ha disputat com a local. L’estadi, que ha crescut amb 4.000 places respecte a l’aforament a segona A, s’ha omplert contra el Barça i el Real Madrid (més de 13.000 espectadors) i la mitjana d’afluència d’aficionats és superior als 10.000.

Pel que fa a la trajectòria, l’equip va protagonitzar una magnífica arrencada (4 punts de 6) abans d’encallar-se de manera perillosa (2 punts de 18). En la vuitena jornada, el Girona no tenia coixí respecte al descens, però tres triomfs seguits –Riazor va ser el punt d’inflexió– el van rellançar.

39 victòries en 19 partits

Hi ha dates històriques i una d’aquestes és el 26 d’agost del 2017, el dia que el Girona va assolir el primer triomf de la seva història a primera divisió (Màlaga, 1-0). En la primera volta n’han acabat arribant sis més, tres a Montilivi i tres més en camp contrari.

39 punts respecte al descens

Dels 26 puntassos que ha sumat l’equip en la primera volta, el que més valor té són els 10 d’avantatge que els gironins tenen respecte al divuitè classificat, el Deportivo, que és l’equip que marca el descens. Fa tres jornades, els gironins van gaudir d’una diferència de +11.

39 jugadors utilitzats

Dels 24 futbolistes que Pablo Machín té a la plantilla, el tècnic n’ha utilitzat 22 en les 19 primeres jornades. Únicament Boulaya (que sortirà cedit aquest mercat d’hivern) i Eloi Amagat no han debutat. D’aquests 22 homes, 8 han superat els 1.000 minuts.

39 partits de Portu

El murcià és l’únic futbolista de la plantilla que ha intervingut en tots els partits de lliga. Portu, autor de 7 gols, acumula 1.503 minuts, el que més. Ha estat titular en 18 dels 19 partits. L’única suplència va ser a Leganés, on va acabar jugant els vuit últims minuts.

39 gols a favor i 28 en contra

El 6-0 contra Las Palmas –la major golejada de la lliga– va permetre al Girona equilibrar el balanç de gols a favor i en contra. Entre Stuani i Portu (17 dianes) signen el 60% dels gols. Bounou n’ha encaixat tres menys que Iraizoz, però també ha jugat tres partits més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)