Girona

L’Atlético de Simeone, una muralla

Des de l’arribada d’El Cholo a la banqueta el conjunt madrileny s’ha consolidat com un equip molt difícil de superar en defensa

El porter Jan Oblak només ha encaixat vuit gols en la primera volta

El Girona té demà un difícil compromís al camp de l’Atlético de Madrid, segon classificat de la lliga amb 42 punts (té el líder, el Barça, a nou per sobre) i un dels equips més en forma del moment. A més de visitar un dels escenaris més espectaculars de la primera divisió, el Wanda Metropolitano, els gironins s’enfrontaran a un equip que té una filosofia de joc molt marcada i arrelada des de l’arribada de Diego Pablo Simeone al club el desembre del 2011, quan va rellevar en el càrrec Gregorio Manzano a causa dels mals resultats de l’equip. Amb El Cholo a la banqueta l’Atlético es va revifar i amb el pas dels anys ha aconseguit consolidar-se com un dels equips més potents de la lliga espanyola i també d’Europa. Els números parlen per si sols, i és que des del fitxatge del tècnic argentí el club madrileny ha estat capaç de guanyar una lliga (temporada 2013/14), una copa del Rei (2012/13), una supercopa d’Espanya (2014/15), una supercopa d’Europa (2012/13) i una Europa League (2011/12), uns èxits que haurien pogut tenir el colofó si els colchoneros no haguessin perdut dues finals de la lliga de campions contra l’etern rival, el Real Madrid (2013/14 i 2015/16).

Oblak, l’últim mur

En les últimes temporades l’Atlético s’ha caracteritza per ser un equip pràctic que, tot i aglutinar una gran qualitat en la plantilla, basa gran part de la seva fortalesa en la solidesa defensiva. I és que des que Simeone va agafar les regnes de l’equip l’Atlético ha estat una autèntica muralla al darrere, tal com demostren les estadístiques: 19 gols en contra (en 22 partits) en el curs 2011/12, 31 en el 2012/13, 26 en el 2013/14, 29 en el 2014/15, 18 en el 2015/16 i 27 en el 2016/17, una gran fiabilitat en defensa que ha permès als porters de l’Atlético estar entre els menys golejats de primera divisió. De fet, el belga Thibaut Courtois, ara al Chelsea, va aconseguir dos trofeus Zamora consecutius en la seva etapa al club (cursos 2012/13 i 2013/14), una fita que l’actual porter de l’Atlético, Jan Oblak, també va assolir en els dos últims cursos (2015/16 i 2016/17).

Oblak també ha acabat la primera volta de l’actual campionat com el menys golejat, amb només 8 gols en contra en 19 duels, un menys que Ter Stegen (Barça). De moment, la mitjana de l’eslovè és espectacular, de 0,42 gols rebuts per partit, unes xifres que superen el rècord que comparteixen el mateix Oblak (2015/16) i Francisco Liaño (1993/94, Deportivo) –0,47 de mitjana–. Aquests vuit gols en contra han fet que l’Atlético hagi firmat la seva millor primera volta en termes purament defensius, igualant els números del curs 2015/16. “És el millor. Són números i són fets”, diu Yassine Bounou, que hi va coincidir.

Un bloc per sobre de tot

És per tot plegat que el Girona haurà de treballar de valent si vol superar el sòlid entramat defensiu de l’Atlético, que sol deixar molt pocs espais i llibertat de moviments al rival, ajuntant molt les línies i practicant una pressió que pot arribar a ser asfixiant. I és que, a més de la seguretat sota pals d’Oblak, el conjunt madrileny disposa d’una línia defensiva de garanties, formada per jugadors de la talla de Godín –serà baixa contra el Girona per sanció–, Savic, Giménez, Filipe Luis, Juanfran, Lucas Hernández o Vrsaljko, que en les últimes setmanes s’ha destapat com un gran assistent des del lateral dret. A més a més, Simeone també ha inculcat un gran treball d’intensitat i solidaritat defensiva als jugadors de mig camp endavant, que no dubten a donar un cop de mà als seus companys quan és necessari.

Rendibilitat al poder

Una altra gran virtut de l’Atlético és que sap treure un gran rendiment dels gols que marca. Fins ara els colchoneros han estat capaços d’anotar 28 dianes en la lliga, que han suposat 42 punts, és a dir, que cada gol que marca l’Atlético li dona gairebé 1,5 punts. Altres dades rellevants són que l’equip madrileny ha guanyat vuit partits de lliga per només un gol de diferència, o que ha estat capaç de deixar la porteria a zero en 12 ocasions. L’Atlético camina amb pas ferm, tant en la lliga com en la copa (els de Simeone estan competint amb el Sevilla en els quarts de final) i en l’Europa League (el Copenhaguen serà el rival en els setzens després que els colchoneros quedessin eliminats en la fase de grups de la Champions).

EN TREUEN PETROLI

1,5
punts
de mitjana dona cada gol de l’Atlético, que n’ha marcat 28 i és segon amb 42 punts en total.

UNA ASSEGURANÇA

Godín, Savic, Filipe Luis, Giménez, Lucas, Juanfran i Vrsaljko, una defensa de luxe

EL PREMI

4
trofeus Zamora
han guanyat els porters de l’Atlético amb Simeone: Courtois (12/13 i 13/14) i Oblak (15/16 i 16/17).

TOT UN REPTE

12
cops
ha deixat la porteria a zero l’Atlético aquest curs. Ha guanyat 8 partits de lliga per només un gol de diferència.

El Girona, el Chelsea i el Sevilla, els únics capaços de marcar-los dos gols

Per al partit de demà, l’Atlético ja està avisat del potencial del rival, i és que el Girona va generar seriosos problemes als madrilenys en el primer partit de lliga jugat a Montilivi. En aquell històric partit de debut, el conjunt dirigit per Pablo Machín es va avançar amb dos gols de Stuani en la primera part (22’ i 24’), però l’Atlético, tot i jugar amb un home menys des del minut 66 per l’expulsió de Griezmann, va aconseguir igualar el marcador amb dues dianes de Correa (77’) i Giménez (85’) que van deixar glaçada l’afició gironina.

El de Montilivi va ser un dels tres únics partits en què l’Atlético ha encaixat dos gols aquesta temporada, després del que va perdre a casa contra el Chelsea en la fase de grups de la Champions League (1-2) i el de dimecres passat amb el Sevilla en el duel d’anada dels quarts de final de la copa (1-2).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)