Girona

YASSINE BOUNOU

PORTER DEL GIRONA FC

“El 6-1 no es va curar fins a Vila-real”

“La golejada va fer molt mal. L’amic que no mira mai futbol et veu aquell dia”

L’entrenador de porters de l’Atlético em va dir que si no l’hagués xutat Messi l’hauria parat. Però com que és Messi, mentalment ja és una dificultat afegida”

El meu cap està en el Girona i en els onze partits que queden. El que faci aquí és el que m’ha de portar al mundial de Rússia
Gorka [Iraizoz] és un exemple del que ha de ser un futbolista modern. M’ajuda molt explicant tot el que ha viscut
M’identifico molt amb el Girona i vull seguir-hi creixent. Ja m’agradava aquest club quan jo estava jugant al Saragossa
Ambicionem jugar a Europa, però no ens podem relaxar. Som competitius i tenim marge, corda i també molta il·lusió

Yassine Bounou (Mont-real, Canadà, 5 d’abril de 1992) compleix la segona temporada a Montilivi [40 partits amb el Girona, dels quals ja 19 a primera] i encara en té una tercera, tot i que el porter espera que n’acabin essent unes quantes més. Bounou va començar a l’ombra de Gorka Iraizoz, el primer fitxatge del Girona a primera, però des de la vuitena jornada de lliga ha aconseguit una titularitat que ningú li ha discutit. El marroquí té al cap el mundial, però sap que el passaport per a Rússia se l’ha de guanyar amb el Girona.

Va veure els vuit primers partits des de la banqueta i ja encadena dinou titularitats. S’ho esperava?
M’esperava créixer com a jugador de primera divisió, més enllà de jugar o no.
A Vila-real va ser el seu vuitè zero a la porteria del curs. Està en el seu millor moment?
Em trobo bé. La veritat és que cada dia que vinc a entrenar-me intento millorar coses. Amb l’entrenador de porters, amb els meus companys... I després hi ha els partits, en què pots acabar destacant, de vegades per bé i de vegades per mal. Però en el futbol són tot moments i ara en passo un de força bo.
Pocs gols i poques ocasions del rival. Està ben protegit...
Sí. L’equip està defensant molt bé. Tenim alçada, tenim anticipació, tenim intensitat... I també hem millorat molt a l’hora de replegar-nos quan els rivals contraataquen.
És el més complicat això, per a un porter, haver de ser solvent quan el contrari arriba tan poc?
Sí. És vital mantenir la concentració i no és sempre fàcil quan en un partit t’arriben només dues o tres vegades.
Què ha après o què li ha ensenyat Gorka Iraizoz?
Quan tu jugues tants anys en un club com l’Athletic, òbviament estem parlant d’un company que sempre t’ajuda. Sobretot mentalment, amb les seves experiències. Quan un t’explica el que ha viscut tu guanyes temps i estàs més preparat. Jo sempre he tingut la sort de tenir al davant porters de gran nivell i figures del futbol, i de tots n’he après coses molt útils.
Com s’ha agafat Iraizoz, un porter amb més de 400 partits a primera, la seva suplència?
Amb naturalitat. Per què ha de canviar? Nosaltres som esportistes d’alt nivell, no pas amateurs. Aquí, la mentalitat dels porters i de tots els jugadors sense excepció és molt professional. I Gorka és un exemple del que ha de ser un futbolista modern. Ha tingut una regularitat durant molts anys. Això no es fàcil. Hi ha hagut mola feina i gens de relaxació.
Gorka estarà encara unes setmanes lesionat. La gent encreua els dits perquè a vostè no li passi res...
Per què? Marcel fa un parell d’anys que s’entrena amb nosaltres i ha crescut molt des del primer dia. Ens ho està demostrant en cada entrenament. I Marc [Vito] és un porter que està competint molt bé amb el Peralada.
No negarà, però, que si Marcel o Vito es troben de sobte sota els pals en un partit de primera, això els pot impressionar...
El futbol tracta d’oportunitats. Tu pots jugar a segona B i que t’arribi de sobte el moment de jugar a primera i fer-ho bé. Quan estàs preparat i t’ofereixen o se’t presenta un partit de màxim nivell, respondràs en funció del que hagis treballat.
Recorda el seu primer partit a primera, a Riazor?
El recordo, sí. Va ser una victòria que ens va treure una mica l’aigua del coll. Tres punts que ens van donar molt i que van ser clau per començar una bona ratxa de resultats.
Va estar sis partits seguits encaixant gols. Va tenir la sensació que li va costar fer un primer partit rodó a primera?
Sempre costa. Quan jo vaig debutar a segona A, em vaig menjar cinc gols a Las Palmas [el Saragossa va perdre 5-3]. Però després vas millorant i vas fent passes endavant. A primera arrenques amb il·lusió, però també era una cosa nova per a mi. La continuïtat és bàsica per anar vivint coses que et fan ser cada dia una mica millor.
Han estat sis zeros en els nou últims partits, però hi ha la taca negra dels sis gols al Camp Nou. Un malson de partit?
Ens va fer molt mal. Tres dies després vam guanyar el Celta i seguíem amb la sensació del 6-1. Som un equip competitiu al màxim i no ens agrada perdre mai, i encara menys per golejada i, a sobre, en un derbi. Aquell moment tan dur al Camp Nou no es va curar fins al dia de la victòria a Vila-real.
Han necessitat dos triomfs per oblidar el 6-1?
És que tu pots dir que és el Barça, que hi ha Messi... Però al final és un partit molt mediàtic. El teu millor amic que no veu mai futbol et veurà en aquell partit, no pas contra el Celta o el Vila-real. La golejada va tenir molta repercussió i l’entorn et recorda per aquell partit.
El gol de Messi, per baix, no se l’esperava. Li va fer ràbia?
Vaig parlar després amb l’entrenador de porters de l’Atlético de Madrid i em va dir que si no hagués estat Messi l’hauria parat. Però com que és Messi, mentalment ja és una dificultat afegida. Quan descobreixes experiències noves, hi ha coses que et superen. El Camp Nou, tres plantes, 90.000 espectadors...
Té contracte fins al 2019. Ja hi ha molts companys que han negociat i tancat la renovació. Ho espera, vostè?
La meva idea és continuar al Girona i continuar creixent amb el club on estic. Ara soc un porter de 6 o 7 i amb esforç i temps puc arribar al 8. Veig la meva situació molt semblant a un club que cada vegada aspira a més.
Era un dels contractes més cars a segona. Està ara desactualitzat en l’aspecte econòmic?
No. Quan puges, el contracte es millora. La meva situació en l’aspecte salarial està bé.
Ha estat a l’Atlético, al Saragossa i al Girona. Digui’m una característica de cada club...
Quan vaig arribar a l’Atlético, estaven en fase de creixement. Venien d’un moment dolent i van tocar la glòria. És un club molt passional, potser perquè tota aquesta efervescència que van viure els va canviar. Al Saragossa hi vaig arribar en un moment molt dolent, però em va permetre competir en un lloc de molta pressió en què l’afició mai no es conforma. És un gran club que està patint a segona A i que tant de bo torni a primera. Del Girona em quedo amb el seu increïble creixement. Els nens, al carrer, cada vegada són més del Girona que no pas del Barça. És una cosa impressionant.
Quan el va venir a buscar el Girona, què li van vendre?
Després de Saragossa, ho tenia tot fet perquè l’Atlético m’enviés al Rayo. Però hi havia l’oferta del Girona, i amb el meu representant vam decidir venir aquí. Qualsevol altre hauria anat al Rayo i s’hauria quedat a viure a Madrid. Però quan vaig venir a jugar amb el Saragossa, el Girona em va agradar: com jugava, els valors que tenia... I em sentia identificat també pel fet de no haver pujat amb el Saragossa l’any que el Girona tampoc no va pujar, tot i que de manera més traumàtica. Tenia una mena de dolor compartit.
Ja parlen obertament d’Europa.
La idea del tots és anar a més. Tot el que li ha passat al Girona a segona li ha de servir per no relaxar-se i ambicionar objectius, com el de jugar a Europa. L’equip és competitiu, té marge, corda i també molta il·lusió.
Pensa en Rússia?
Sí. El meu cap també està una mica allà. Però el meu present és el Girona i els onze partits que queden. És vital mantenir la línia de treball, col·lectivament i individualment. És el que em permetrà arribar al mundial de la millor manera.
Segueix el Numància? Allà hi ha Munir, la seva competència al Marroc. Tot just diumenge va ser titular per primera vegada...
Sempre el miro. Munir és un company i un amic. I em vaig alegrar molt que jugués, perquè em sembla que viu una situació un pèl estranya i trista... i possiblement una mica injusta.
Al Marroc ell és el titular...
Sí. L’últim any i mig ha jugat els partits importants. L’entrenador ha confiat en ell i la veritat és que ho ha fet molt bé. A mi, el que em serveix és estar bé al Girona. Si no estic bé al Girona, no aniré al mundial.
No li sobtaria que un suplent de segona passés davant d’un titular de primera?
Són circumstàncies. Però tu veus la selecció argentina i Romero era el titular tots els partits i feia no sé quants anys que era suplent al seu club. Al final és l’entrenador qui pren les decisions.

Un porter de la lliga espanyola?
Jan Oblak [Atlético].
I que no jugui a la primera divisió espanyola?
Thibaut Courtois [Chelsea].
De la història?
Edwin van der Sar. Un autèntic crac.
El millor porter blocant?
Diego López [Espanyol].
El millor manant la defensa?
No se me n’acut cap. Amb els camps plens, els defenses no senten ben res del que diuen els porters. Criden per vendre la moto [riu].
El millor en les sortides?
Courtois.
El millor sota els pals?
A la línia de gol? Buffon. Indiscutiblement.
Ara els que pateix vostè. Un davanter?
Leo Messi, Luis Suárez...
Un llançador de faltes directes?
Messi.
Un llançador de faltes indirectes, córners... Dels que cargolen la pilota a l’olla?
Àlex Granell.
Barça o Madrid?
De petit vaig tenir una època que era del Barça,quan hi havia Saviola, Rivaldo... I una altra del Madrid, però no pas la dels galàctics. De seguida, però, em vaig fer de l’Atlético.
Messi o Cristiano?
Per jugar amb el meu equip m’emportaria Messi.
Una afició?
La de San Lorenzo de Almagro [Argentina].
Un estadi?
El de Casablanca, sense cap dubte.
Veu els seus partits per vídeo després de jugar-los?
Només accions puntuals. I quan les veig una vegada, ja sé el que ha passat i no les torno a veure més.
Recorda una aturada seva?
Una final de Champions amb el meu club, al Marroc [Wydad Casablanca-Espérance de Tunis]. Va xutar el davanter [Yannick N’Djeng], va tocar en un defensa i vaig posar una mà espectacular.
I una errada?
Un gol del Nàstic la temporada passada. Uche va xutar, jo vaig relliscar i la pilota em va passar per sota el cos.
Està a favor del VAR?
No. La tecnologia en el futbol està bé per a algunes coses, però no pas per rearbitrar accions. Sabem que unes vegades t’afavoreixen i d’altres et perjudiquen, però això és l’essència d’aquest esport.
I de l’ull de falcó?
A favor. Aquí sona un rellotge si la pilota ha entrat i és una decisió imminent i 100% efectiva. El VAR trencarà el ritme dels partits i no posarà fi, ni de bon tros, a la polèmica.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)