Girona

JUANPE RAMÍREZ

DEFENSA DEL GIRONA FC

“Somio en victòries, i no en gols”

El canari diu que és “una anècdota” ser el defensa més realitzador de la categoria i admet que no esperava fer-ne tants

“L’alçada m’ajuda, però hi ha coses més importants: l’esquerra de Granell, la dreta de Borja i molts moviments i bloquejos”

L’objectiu és jugar a Europa, però ara ve el més difícil perquè és quan tots els equips donen el millor de si
Si preguntes a qualsevol persona de Girona si vol que Machín continuï, et dirà que sí. Té molt de pes en tot
Es parla molt de la nostra solvència a pilota parada en atac i poc en defensa, però aquesta també és molt important

Fitxat fa dos estius provinent del Valladolid, Juanpe Ramírez (Las Palmas, 30 d’abril del 1991) és l’exemple perfecte de jugador que ha donat un rendiment òptim al Girona, on acumula ja 60 partits clavats (34 la temporada de l’ascens i 26 aquest curs en la màxima categoria). De manera sorprenent, el central és, rere Stuani i Portu, el tercer màxim realitzador de l’equip.

Són cinc gols a primera divisió en 29 jornades de lliga. Això no ho havia aconseguit ni a segona B ni a segona A en cursos sencers. Sorprès?
Sí, és clar. Quan un puja de categoria, el primer que pensa és que tot serà molt més difícil, i no m’esperava fer tants gols. Dit això, també és cert que si som tan forts en l’estratègia no és per casualitat, sinó perquè hi estem a sobre, hi insistim i la treballem molt.
Ni Piqué ni Sergio Ramos ni ningú. El defensa més golejador de primera és... vostè!
Per a mi és una anècdota perquè per damunt de tot soc un jugador d’equip. Els gols són necessaris els faci qui els faci, però sempre per ajudar el col·lectiu. Però estic content bàsicament per tot el que estic vivint, i no només jo, sinó també vosaltres, els mitjans; l’afició... A aquests jugadors no fa gaire els vèiem de lluny i per la tele, i ara els veiem tan a prop que fins i tot juguem contra ells.
Somia en alguna xifra especial de gols o ja està satisfet?
Somio en les victòries de l’equip, no en els gols.
Què és més decisiu: la pissarra, l’esquerra de Granell o els seus 190 centímetres?
Una mica tot. Potser el meu paper és el més fàcil, però perquè pugui aparèixer lliure de marcatge i pugui rematar hi ha molta feina a darrere. L’esquerra de Granell, la dreta de Borja García i molts moviments i bloquejos a dins l’àrea que encara que no es vegin hi són. I la meva alçada és evident que també m’ajuda.
Quan hi ha una falta i pugen vostè, Bernardo i Ramalho, nota que el rival hi posa una atenció especial?
Home, de tranquils no ho estan. Tenim bons llançadors i, a més de l’envergadura dels centrals, un altre gran rematador de cap com Stuani. És evident que tenim recursos i no és fàcil per als rivals defensar aquestes accions.
De vegades són els esquers per a jugades assajades... Són 17 gols en l’estratègia...
Sí. Hem de variar les jugades. Si repetíssim sempre la mateixa seríem previsibles. A primera, a més, hi ha molt de scouting i molta gent ens veu i ens coneix. Hem d’estudiar teoria i memoritzar les jugades. Si no les modifiquéssim, malament.
També són molt poderosos en l’estratègia defensiva: només han encaixat tres gols; dos de córner (un va ser autogol d’Aday i l’altre el que el Madrid va treure en curt al Bernabéu) i un de falta indirecta (el primer partit contra l’Atlético)....
Sí. Potser se’n parla poc i això és molt important. En defensa estem defensant molt bé i amb la màxima concentració en cada jugada, tot i que això és millor no dir-ho gaire alt [riu].
Els rivals majoritàriament els sorprenen guanyant l’esquena i trencant fores de joc. Què han de millorar?
Aquí a primera ja hi entra el talent. I contra determinats rivals, més. En l’últim partit contra el Madrid, accions que defensàvem igual contra altres rivals van acabar en gol perquè són jugadors de molta qualitat i precisió extrema per enviar passades mil·limètriques i per trencar fores de joc per centímetres. I qui diu el Madrid diu el Barça... Són equips que estan acostumats a jugar al límit, i davant d’això, poca cosa pots fer.
Precisament ara que ja han jugat dues vegades contra el Madrid i el Barça, és més difícil marcar Messi o Cristiano?
Estem parlant ja del màxim nivell, de primeres figures mundials. Però a darrere d’ells dos hi ha dos equipassos.
Van ser sis gols al Camp Nou i sis més al Bernabéu. Quin partit va ser més difícil?
Potser el Barça ens va jugar millor des de l’inici. Els vam intentar pressionar a dalt i ens van sorprendre amb espais a partir d’un porter [Ter Stegen] que interpreta molt bé el joc. El Real Madrid ens va posar un punt més d’intensitat amb pilota. Encara que semblés que vam donar facilitats en els gols, el cert és que són molt bons.
Són setens, una plaça que teòricament porta a Europa. S’hi veuen?
Tenim moltíssima il·lusió. Sabem que queda molt i que s’haurà de continuar treballant al màxim, però també que ho tenim ben encarat. Hi ha molts equips amb l’obligació de classificar-se per a Europa i amb una pressió afegida que a nosaltres ens pot anar bé.
Li convé, al Girona, jugar l’Europa League?
És clar que sí. A qui no li agradaria jugar a Europa?
Però el segon any sempre diuen que és més difícil que el primer. I l’afegit de ser a Europa ho podria complicar més. Fases prèvies, partits dijous... I equips com l’Athletic, la Real Sociedad ho estan pagant...
Crec que al Girona no ens afectaria gaire. Hi ha un projecte engegat i que estem consolidant. És cert que jugant dues competicions, o tres si hi afegim la copa, seria imprescindible que hi hagués més rotacions que les que hi ha aquest any perquè només tenim la lliga i ens van eliminar aviat de la copa.
El calendari és bo. Ja han passat els rivals més durs...
Potser ho sembla, però ara ve el més difícil. És quan tothom accelera per aconseguir els objectius, siguin col·lectius o individuals, perquè també hi ha jugadors que acaben el contracte i volen millorar o no perdre el tren.
Quins equips veu més forts en la lluita pel cinquè, sisè i setè lloc?
Jo no dono ningú per mort. Ni la Real [15è amb 10 punts més que el Girona], que ha canviat d’entrenador i té potencial per guanyar cinc o sis partits seguits. És clar que des del Sevilla i el Vila-real fins a la mateixa Real tots estan ben vius.
Des que va entrar a l’onze (jornada 4) ha jugat tots els minuts menys el partit que es va perdre per sanció a Màlaga. Se sent indiscutible?
En absolut. Jo sé com em va costar al començament per la lesió que vaig tenir en la pretemporada i com vaig haver de treballar per agafar ritme després de no poder jugar cap dels partits amistosos. I també sé que quan abaixi el ritme en sortirà un altre i si ho fa bé, que ho farà, es quedarà a l’onze. En aquesta plantilla, tothom pot ser titular.
S’hi sent més còmode a l’esquerra, tot i ser dretà?
Amb l’esquerra també me’n surto. I en els anteriors equips no hi havia cap perfil esquerrà, també hi jugava. Gairebé et diria que m’hi sento més a gust.
El lloc natural de Muniesa...
Tinc molt bona relació amb ell. S’entrena molt bé i quan tingui l’oportunitat no la desaprofitarà, igual que Alcalá. Però això ja és una cosa del mister.
Ha aterrat a primera amb 26 anys. Havia arribat a veure impossible jugar en la màxima categoria?
Quan estàs a segona B i a segona A ho veus força lluny. És difícil que un equip de primera es fixi en tu i et fitxi. El camí menys difícil, tot i que també el més llarg, és arribar-hi amb el teu equip. Al Girona vaig venir-hi sabent que hi havia un projecte per pujar a primera i vaig tenir la sort de ser partícip de l’ascens i ara ho soc de jugar en la màxima categoria.
Va renovar fins al 2022. És el contracte de més llarga durada de la plantilla, juntament amb el de Choco. Per què tants anys?
Va ser una proposta que el club ens va fer al meu agent i a mi. Jo estic molt a gust a Girona i el club amb mi. I quan això passa, no hi ha mai cap problema.
Han consolidat un esquema amb tres centrals. Juguen pràcticament de memòria...
Sí. El tenim ben estudiat. Però no és fàcil jugar així. Quan els carrilers es despleguen, que és sovint perquè ens agrada pressionar molt amunt, estem pràcticament jugant-nos uns contra uns amb el rival.
Machín és qui el va implementar i una mica el ‘pare’ del dibuix. Creu que el ‘mister’ continuarà?
Si per alguna cosa es caracteritza aquest equip és pel sistema que ha implementat el mister. En el projecte de present i de futur, crec que ell hi té molt pes, juntament amb Quique [Cárcel]. Si preguntes a qualsevol persona de Girona si vol que Machín segueixi et dirà que sí. Però qui té l’última paraula és ell.
Si marxés i s’hagués de canviar l’esquema, hi hauria molta feina endarrerida? Seria un problema greu?
Un problema relatiu. Al final, aquí el que segueix és el club. Els jugadors i els entrenadors estem de passada. Arribarà un moment que haurà de marxar perquè ningú no és etern, i aleshores s’haurà d’afrontar de la millor manera...
En aquest sistema, sí que hi ha molt d’especialista (carrilers) i una quantitat de centrals a la plantilla que seria excessiva per a una defensa de quatre...
És clar que el disseny hauria de retocar-se. Ara juguem amb tres centrals i se’n necessiten sis si es vol tenir doblada la posició. Amb un altre entrenador i un altre dibuix, l’estructura hauria de variar una mica, entenc...

Un partit del Girona?
El del Deportivo [1-2]. Va ser dels pitjors, sí, però també va ser el dia que l’equip va fer el gran pas endavant.
Un partit seu?
El Girona-Màlaga [1-0]. Vaig jugar només els últims 5 minuts, però va ser el meu debut a primera divisió.
Un partit per oblidar del Girona?
El d’Ipurua [4-1].
Un partit per oblidar seu?
Van ser dos, amb el Valladolid. Vam jugar diumenge lliga a Ponferrada [3-0] i dimecres copa a Oviedo [2-1] i em van expulsar dues vegades en tres dies.
El gol seu que més recorda?
Qualsevol que hagi servit per guanyar. El del Leganés [3-0].
Un ídol de quan era jove?
Fernando Hierro.
Un jugador mirall en la seva posició a primera?
Gerard Piqué i Sergio Ramos.
Un davanter que se li hagi entravessat?
Quan jugava amb el Racing em va costar moltíssim marcar Rubén Castro [Betis].
Un porter?
Ter Stegen.
Un lateral o carriler?
Sergi Roberto.
Un central que no siguin Piqué ni Ramos?
Lenglet.
Un migcampista de contenció?
N’Zonzi.
Un migcampista de creació?
Isco Alarcón.
Un davanter?
Cristiano Ronaldo
Un entrenador?
El nostre, Pablo Machín.
Un estadi?
Els dos de Sevilla, tant el Villamarín com el Pizjuán.
Una afició?
La del Girona.
Un company de vestidor?
Pedro [Alcalá]. Però molts.
Un amic íntim de futbol?
Borja Granero, Pedro Orfila...
Un somni pendent per complir?
Jugar a Europa amb el Girona.
El plat que més li agrada?
Fideuà.
Música o lectura?
Música. Merengue, bachata...
VAR?
Ajudarà en alguns casos, però traurà l’essència del futbol i no s’acabarà la polèmica. I les interrupcions allargaran els partits i ens tallaran el ritme.
Ull de falcó.
A favor. Això és matemàtic. La pilota entra o no entra.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)