Girona

Triple atracció blanc-i-vermella

El seleccionador colombià assegura la presència de Johan Mojica entre els 23 escollits de la llista definitiva del mundial

El carriler s’afegeix al davanter Stuani (Uruguai) i el porter Bounou (Marroc) com a representants del Girona, que no havia tingut mai cap mundialista

L’arribada a primera divisió ha situat el Girona en un terreny desconegut a molts nivells. Una de les experiències que viurà per primera vegada l’entitat de Montilivi serà veure el mundial de Rússia amb perspectiva pròpia, ja que tindrà representació per primera vegada en la fase final d’un campionat del món. L’atracció serà triple, perquè Cristhian Stuani (Uruguai), Yassine Bounou (Marroc) i Johan Mojica (Colòmbia) tindran el privilegi de ser protagonistes d’una cita única per a un futbolista.

L’últim d’assegurar-se el bitllet per a Rússia va ser Johan Mojica. El jugador cedit al Girona pel Rayo Vallecano ha explotat les seves característiques al carril esquerre de Montilivi, i això li ha valgut un premi majúscul. José Néstor Pékerman el va incloure ahir en la llista definitiva de 23 seleccionats. Mojica havia tingut molt poca participació amb la selecció abans d’arribar a Montilivi –71 minuts entre dos amistosos el març del 2015– però ha jugat en els dos últims i un cop tancada la lliga es va incorporar als entrenaments de Colòmbia. També formava part de la prellista oficial de 35 futbolistes Bernardo Espinosa. El central, però, ho tenia complicadíssim i, com era de preveure, no va formar part de la llista definitiva de Pékerman.

Mojica s’afegeix a Stuani, confirmat de manera oficial dissabte, i Yassine Bounou, el primer que va rebre el bitllet perquè el seleccionador marroquí, Hervé Renard, va fer d’entrada ja la llista definitiva, amb tres reserves.

Diners cap a Montilivi

L’atenció del Girona al mundial de Rússia no se centrarà exclusivament en l’evolució dels seus tres futbolistes. El club va omplir el formulari per participar en el programa d’ingressos com a compensació de la cessió de jugadors a la copa del món. És un acord que van firmar la FIFA i l’associació de clubs europeus (ECA) el 2010 i que ha anat multiplicant la xifra. Aquest any, els clubs es repartiran 209 milions bruts de dòlars.

Les compensacions són en funció dels dies que s’estigui cada jugador al mundial (uns 7.275 euros per dia i futbolista), tenint en compte que els comencen quinze dies abans de la inauguració. L’altre criteri clau és que es tenen en compte els clubs en què han jugat els dos últims anys. Bounou els ha passat a Montilivi, però Mojica s’hi ha estat una temporada i mitja i Stuani, una. Tots comptaran com a mínim un mes –els quinze dies previs i els quinze de la primera fase–, amb la qual cosa Bounou generarà una xifra aproximada de 218.000 euros, Mojica uns 163.000 euros i Stuani, uns 109.000 euros. El Girona, per tant, s’assegurarà una compensació aproximada de mig milió d’euros, que creixerà si els seus futbolistes van superant eliminatòries.

SENSE LLOC

Bernardo també formava part de la prellista de Colòmbia, però va quedar descartat

AMB INGRESSOS

El Girona rebrà diners per la participació dels tres futbolistes al mundial
FIX PER DIA I JUGADOR
Cada club percep uns 7.275 euros (són 8.530 dòlars) per cada dia que un jugador seu estigui al mundial
EL PERÍODE
Els comptes comencen dues setmanes abans del partit inaugural (14 de juny) i s’allarguen fins a l’endemà de l’eliminació de la selecció del jugador
JUGUI O NO
La compensació als clubs es fa efectiva encara que el futbolista no participi en els partits
EL CRITERI
La retribució es destina al club en què ha jugat el seleccionat els dos últims anys. Bounou ha jugat els dos últims anys amb el Girona, però Mojica ho ha fet una temporada i mitja (va arribar l’hivern passat cedit del Rayo) i Stuani, l’última (l’anterior era al Middlesbrough)
LA XIFRA GLOBAL
La quantitat que reparteix la FIFA a Rússia és de 209 milions de dòlars bruts. Ha pujat molt respecte a l’anterior (70 milions el 2014) i a la primera edició en què va pactar indemnitzacions (40 milions) amb l’associació de clubs europeus (ECA)

A TANT PER DIA

Rebrà una xifra propera al mig milió d’euros, que pot créixer en funció d’on arribin
STUANI

A l’ombra de Suárez i Cavani

X.M.

Cristhian Stuani participarà en la seva segona fase final d’una copa del món. Ja va ser el 2014 al Brasil. Titular en l’estrena, va jugar els tres partits de la primera fase i també el de vuitens de final, en què Uruguai va caure contra Colòmbia (2-0). Habitual en les convocatòries, Stuani ha participat en nou partits de la fase de classificació per a la cita de Rússia, molt sovint com a suplent. El magnífic rendiment amb el Girona, amb el qual ha marcat 21 gols a primera, li ha assegurat la presència a la seva segona cita mundialista. Amb dos davanters de primer nivell mundial com Luis Suárez i Edinson Cavani de companys, l’exjugador del Middlesbrough té assumit el seu paper, res a veure amb el protagonisme absolut que tenia a Montilivi.

MOJICA

Una explosió ben aprofitada

X.M.

Johan Andrés Mojica ha aprofitat d’allò més bé la projecció que ha experimentat a Montilivi, gràcies al patró de joc de Pablo Machín, que s’adiu perfectament a les seves característiques com a carriler. Amb 25 anys, el jugador esquerrà participarà en la seva primera fase final de la copa del món després de no haver disputat ni un sol minut en la fase de classificació, en què va arribar a formar part de tres convocatòries. Fins ara, Mojica només ha jugat partits amistosos amb la selecció absoluta. N’havia disputat dos el 2015, i hi ha tornat ara. Va disputar sencer el Colòmbia-Austràlia del 27 de març, i divendres passat va jugar la segona part de l’amistós que la selecció de Pékerman va jugar contra Egipte.

BOUNOU

Titular en el penúltim amistós

X.M.

Yassine Bounou viu una situació curiosa. La seva consolidació a primera amb el Girona ha coincidit amb la suplència de Munir, avançat per Aitor Fernández al Numància. Munir ha jugat un sol partit en tota la temporada a segona A, però ha anat mantenint la confiança del seleccionador marroquí, Hervé Renard. De fet, Munir va superar els sis partits de la fase de classificació sense rebre ni un gol, cosa que li fa mantenir expectatives de ser titular al mundial malgrat la seva inactivitat i la presència de Bounou a primera. El porter del Girona, això sí, va ser titular ahir contra Eslovàquia, en el penúltim amistós de la selecció abans de començar el mundial. Bounou, de 27 anys, no ha jugat encara cap partit oficial amb la selecció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)