Girona

Entre l’herència i el model propi

Eusebio Sacristán manté l’esquema típic de Machín, rescatat a Vila-real, com a alternativa vàlida a la seva línia de quatre

El perfil de la plantilla, molt similar al del curs passat després de no fer cap gran venda, convida a tenir molt present l’esquema de tres centrals

Només d’aterrar a Montilivi va dir que es volia adaptar a l’estil que havia imposat Pablo Machín els últims anys, però després d’un parell de partits de pretemporada, Eusebio Sacristán va començar a arraconar l’esquema de tres centrals i va anar madurant-ne un de molt més propi, amb línia de quatre al darrere. Després de dos partits de lliga, però, el tècnic va sorprendre a Vila-real, rescatant el patró de Machín, i l’equip va guanyar (0-1). Aquell triomf, tot un bàlsam per a un equip en construcció, va coincidir amb el tancament d’un mercat que amenaçava de perdre diverses peces i que ha quedat molt més quiet a l’hora de la veritat. Amb una plantilla molt similar a la de l’estrena a primera (més curta, de 21 homes), i després de l’experiència a Vila-real, Eusebio tindrà present l’esquema de joc del seu antecessor.

Versatilitat

La idea de l’entrenador de La Seca és combinar les dues possibilitats. De fet, durant els primers partits ja ha demostrat no només que no s’ha casat del tot ni amb el dibuix de tres centrals ni amb la línia de quatre, sinó que en determinades fases ha fet retocs, del 4-3-3 al 4-2-3-1 o del 3-4-2-1 al 3-5-2. Eusebio vol un equip versàtil, capaç d’adaptar-se a diferents models en funció de les necessitats del partit i el perfil del rival. El tècnic estava acostumat a fer jugar els seus equips a partir d’una defensa amb dos laterals i dos centrals, però és conscient que la plantilla del Girona està acostumada a treballar amb tres centrals i dos carrilers i vol aprofitar els valors positius que genera l’herència del treball del seu entrenador en un equip amb molt poques cares noves. Saber combinar les diferents alternatives es convertirà en un examen per avaluar el grau de maduresa i l’evolució de l’equip, que té el repte de convertir aquesta capacitat de canviar de dibuix en una virtut i no en un problema d’indefinició.

El perfil dels jugadors

Amb el davanter Doumbia i el mitjapunta Patrick Roberts com a úniques cares noves –a més de Pedro Porro, que ha passat del juvenil a titular del primer equip–, té sentit associar més el perfil dels jugadors blanc-i-vermells al patró del 3-4-2-1 que el del 4-3-3. Hi ha cinc centrals, Mojica, Aday i Porro encaixen en els carrils, i al mig del camp, les posicions estan doblades. A l’hora de transformar-ho en un dibuix més propi del que ha treballat habitualment Eusebio, hi ha més interrogants. Sense haver fitxat cap substitut per a Maffeo, no hi ha cap lateral dret pur, tot i que s’hi poden adaptar Porro –el titular fins ara, tot i que era extrem–, Jonas Ramalho –buscant un perfil més defensiu– i Aday, més acostumat a jugar a l’esquerra. La composició de la plantilla també deixa poca rotació al mig del camp, sobretot si Eusebio vol jugar amb un pivot i dos interiors, perquè d’entrada només hi ha quatre peces –Douglas Luiz, Pere Pons, Granell i Aleix Garcia– a part de les innovacions que pugui proposar el tècnic. I això tenint en compte que, sense Timor, Douglas Luiz ha d’assumir un paper molt exigent d’equilibri.

EL 3-5-2 DE MACHÍN

Eusebio el va arraconar a mig estiu, però admet que és un valor per aprofitar

VIRTUT O PROBLEMA?

Saber combinar els dos dibuixos examinarà la maduresa i l’evolució de l’equip

LÍNIA DE QUATRE

No hi ha lateral dret pur, tot i que s’hi poden adaptar Porro, Ramalho i Aday

PIVOTS I INTERIORS

Hi ha quatre migcampistes, i si Eusebio juga amb tres per dins, té poca rotació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)