Girona

MARKEL BERGARA

MIGCAMPISTA DEL GETAFE I EXJUGADOR DE LA REAL SOCIEDAD EN L’ETAPA D’EUSEBIO

“Eusebio va fer una bona feina”

“Crec que serà molt ben rebut. Sobretot l’any que vam entrar a Europa l’equip va jugar molt bé, fent un joc vistós i amb bons resultats”

“Té una idea de joc molt clara, de l’escola Barça, amb pilota, i considera que és la millor per guanyar”

És un entrenador modern, amb unes grans condicions, més psicòleg que no pas autoritari com els que hi havia abans
No va comptar gaire amb mi, però a nivell humà en tinc una imatge molt bona. Ara ell i el Girona estan en transició

Després de gairebé tota la vida a la Real Sociedad, Markel Bergara va marxar al Getafe el curs passat, donant per tancada una etapa a Anoeta en què va coincidir dues temporades amb Eusebio Sacristán. El migcampista, tot i no haver tingut gaire la confiança del tècnic, destaca la fermesa amb què Eusebio defensa el seu model de joc i demana temps perquè la transició a la banqueta del Girona tingui èxit.

Eusebio torna a Anoeta. Quina rebuda creu que tindrà?
Crec que serà molt ben rebut, ja que el temps que va estar allà va fer un bon treball. Sí que quan va ser destituït les coses no anaven gaire bé, però sobretot la temporada que vam entrar a Europa l’equip va jugar molt bé, fent un joc vistós i amb bons resultats, un fet molt difícil avui en dia en el món del futbol.
Va coincidir amb el tècnic en els dos primers cursos d’Eusebio a la Real. Com els valora?
A títol personal no va comptar gaire amb mi, però en l’aspecte humà tinc una imatge molt bona d’ell. Té una idea de futbol molt fixa, creu en una manera de jugar i intenta demostrar que és la millor per guanyar.
Com definiria Eusebio com a entrenador?
Té un futbol molt clar, ve de l’escola del Barça i ell considera que és la millor manera per guanyar. A més, també ha tingut bons resultats i estudia i analitza molt bé la seva idea. Crec que té unes grans condicions com a entrenador.
De personalitat sembla molt proper i afable...
Sí, no li agrada mantenir les distàncies i està molt atent als jugadors; diríem que és un entrenador d’aquests més moderns, més psicòleg que no pas autoritari com els d’abans.
Creu que connectava amb la plantilla i l’afició d’Anoeta?
Sí, crec que ell va estar molt content tant al club com a la ciutat. Alguna vegada m’havia dit que a Donostia s’havia sentit molt a gust i que li havia fet pena sortir d’allà. Però que ara anava a Girona, una ciutat molt semblant, i que també estava molt content.
Pel que fa als seus entrenaments, com solien ser?
És un entrenador que li agrada treballar molt la pilota. Ho planteja tot basant-se en la pilota, li agrada ser el que domina el joc a través de la possessió. En aquest sentit, els entrenaments estaven orientats a treballar la conservació de la pilota, també la tàctica de sortida de la pilota, tot amb molt de pilota... Però la part física crec que també estava ben treballada i plantejada.
A Girona el tècnic també s’ha endut Juan Carlos Andrés com a tècnic ajudant i Gerardo Izaguirre com a preparador físic. Què me’n pot dir?
També tinc una molt bona relació amb ells. Gerardo és un gran professional i li agrada tenir els futbolistes vius i forts físicament. I Juan Carlos també és una molt bona ajuda per al mister, treballa molt bé l’aspecte tàctic i l’estratègia i sempre ajuda en tot.
Què pensa dels sistemes de joc d’Eusebio? Són atractius per als jugadors?
Bé, jo sempre he pensat que al jugador el que li agrada és guanyar, mai he pensat que un jugador pot disfrutar perquè a l’entrenador li agrada tenir molt la possessió o no; al jugador li agrada guanyar sigui com sigui. I si guanya creu en el que fa, i després no hi ha jugador o afició que estiguin descontents. Hi ha entrenadors que creuen que es pot guanyar millor amb la possessió i altres amb altres formes, cadascú amb el seu estil.
Creu que és molt diferent l’Eusebio que es va trobar a la Real amb el d’ara a Girona?
Ara ha anat a un equip que jugava d’una forma bastant diferent de la que Eusebio va plantejar a la Real i amb la qual va tenir grans èxits, així que hi deu haver una transició complicada. Crec que el més important d’un tècnic és que tingui les seves idees però també que se sàpiga adaptar als jugadors, i ell ara deu estar intentant fer funcionar la seva idea però també sabent on és.
El curs passat va marxar al Getafe després de molts anys a la Real. La poca confiança d’Eusebio va ser el principal motiu del canvi?
No li’n dono la culpa, però sí que em va obrir les portes perquè no comptava amb mi i vaig agafar una altra alternativa, la del Getafe, i crec que la vaig encertar. Aquí he encaixat bé i estic content d’haver pres aquesta decisió.
Ara l’entrena José Bordalás, que té una idea de futbol bastant diferent de la d’Eusebio.
Sí, des d’un punt de vista futbolístic, ara tinc un tècnic bastant diferent, amb molta tàctica i exigència física. Però sempre tenim present la porteria rival, no volem fer passades de més, sinó que totes aquestes passades busquin la porteria i el gol. És una mentalitat diferent, però senzillament és una altra manera de jugar.
Després d’una etapa dura amb les lesions, ara sembla que comença a veure la llum.
Sí, en la segona volta del curs passat vaig tenir molts problemes físics, en la pretemporada em vaig trencar l’húmer... Ara he començat a jugar i tinc moltes ganes d’agafar el ritme i disfrutar de la professió.
Creu que tant el Getafe com el Girona patiran gaire per assolir la salvació aquest curs?
Tal com està la lliga, crec que aquest any serà més complicat que mai assolir la permanència, perquè en els últims anys sempre hi havia dos o tres equips que quedaven ràpidament despenjats a la part baixa de la taula, i ara passa tot al contrari i ningú regala res. Serà complicat per a tots.
Què li agrada més del Girona?
Que és un equip molt competitiu. Ja el curs passat tant ells com nosaltres érem dos equips molt difícils de batre, amb gent amb molta gana. I per això m’agrada molt el Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)