2a divisió FEF

Democràcia absoluta

Les eliminatòries a partit únic i en camp neutral fan més oberta i imprevisible aquesta promoció, marcada per les incògnites després de quatre mesos sense competició

Qui s’atreveixi a fer un pronòstic és un inconscient. No serveixen els precedents, la classificació en la lliga, o ni tan sols les plantilles. A qui li importen els pressupostos, tenir l’afició més calenta o que l’aparellament del sorteig sigui contra un rival de l’altra punta de la Península? Segurament no existeix avaluació del nivell futbolístic més pura que això que començarà demà a Andalusia, entre Màlaga, Marbella i Algesires. Se l’anomena play-off per pur pragmatisme perquè qui guanyi els partits decisius jugarà en el futbol professional la temporada vinent. Però l’experiència de les aficions, els jugadors, entrenadors i presidents no tindrà res a veure amb el mes i mig que s’experimenta normalment quan l’equip queda entre els quatre primers i va avançant en les eliminatòries. La Covid-19 també s’ha emportat la màgia de la promoció d’ascens a segona divisió A però, a canvi, l’ha democratitzat igualant l’accés al següent graó d’entre aquells que han estat escollits.

La temporada 2019/20 ha acabat desembocant en un torneig a partit únic, en una zona neutral –però molt calorosa, un fet que obliga que tots els partits es juguin a partir de les 20 h– amb un format similar a l’habitual: eliminatòria entre campions (en la qual no hi ha cap català) de la qual surten els dos primers equips que pugen de categoria. I la resta, en total 14 equips, batallant per les engrunes de les dues places restants en quarts de final, semifinals i finals. La federació espanyola va superar l’entrebanc del coronavirus amb un torneig que elimina molts dels condicionants que envolten la promoció d’ascens. L’entorn asèptic i la incògnita sobre l’estat de forma dels equips obre de bat a bat les possibilitats de tots els participants, entre els quals hi ha el Barça B, el Sabadell i el Cornellà.

El Barça B

Els blaugrana arriben a la cita amb més condicionants que ningú. El primer va ser confirmat ahir amb la baixa del segon jugador més influent de la plantilla –segons criteris objectius i subjectius. Álex Collado serà baixa tot el torneig a causa d’una fractura del cinquè metatarsià del peu que el tindrà fora dels terrenys de joc durant tres mesos. El segon és la lesió de Sergi Rosanas, que no viatjarà amb els seus companys i que deixa el tècnic amb poques opcions per al lateral dret. Això augmenta la necessitat per a Pimienta –que va renovar el seu contracte mentre estava preparant una promoció que ell mateix no sabia si dirigiria– de convocar els tres jugadors que ara mateix són en el primer equip: Araujo, Riqui Puig i Ansu. La sort del conjunt de Setién determinarà si el tècnic del filial pot comptar amb ells en el partit de diumenge contra el Valladolid Promesas. Si no és així i el filial continua endavant, el més probable és que s’incorporin en fases més avançades de la competició. “Fa moltes setmanes que entrenem, tenim jugadors en la primera plantilla i anirem amb el millor equip possible. S’ho han guanyat amb esforç i actitud. Serà difícil pujar però ho intentarem”, ha declarat recentment Pimienta.

Sabadell

Molt millors han estat les sensacions en els partits de preparació –a porta tancada, és clar– que ha disputat el conjunt arlequinat. L’equip d’Antonio Hidalgo arriba a aquesta fase en la tercera posició, un fet que no els satisfà prou després de passar-se 11 de les 28 jornades al capdavant de la taula. Ningú es queixa, però, a la capital del Vallès Occidental, ja que l’equip, veterà, donava mostres que se li faria llarga la temporada, en una línia contrària a la d’altres equips més joves, com per exemple el Cornellà. Amb tot, l’experiència sol jugar a favor en escenaris com aquest i, encara més, si les cames estan descarregades i fresques. “Estem preparats. Arribem bé en tots els àmbits, físicament, mentalment i tàcticament”, ha expressat l’entrenador de Canovelles, Antonio Hidalgo.

Cornellà

La imprevisibilitat sempre ha acompanyat el Cornellà, que es va colar en la promoció d’ascens per tercera temporada consecutiva amb un pressupost de la mitja taula. L’equip és jove, amb poca experiència, però l’entitat comença a acumular quilometratge en les promocions d’ascens i ja està preparat per assolir la màxima categoria. Com a quart classificat, el camí dels verds sempre serà el més costerut però l’equip de Romo segurament va ser el millor de la lliga just en el moment en què es va aturar. Serveixi de poc o de molt en aquesta fase final, el conjunt verd va remuntar 11 posicions en 18 jornades en perjudici d’altres equips, com ara el Lleida, el principal perjudicat i batallador perquè no se celebri la promoció d’ascens. “Ens hem centrat a fer una bona preparació intentant apropar-nos a la mentalitat que ens apropi a saber què ens juguem”, diu el tècnic Romo.

LES REACCIONS

Anirem amb el millor equip possible, fa moltes setmanes que entrenem. S’ho han guanyat
Garcia Pimienta
entrenador del barça b
Fins a l’aturada estàvem en un molt bon moment però ara tot és una incògnita
Guillermo Romo
entrenador del cornellà

LOCALITZACIÓ

Marbella, Màlaga i Algesires seran els tres llocs on es disputarà la promoció d’ascens
Estem preparats. Arribem bé en tots els àmbits: físicament, mentalment i tàcticament
Antonio Hidalgo
entrenador del sabadell
Fase de campions
Qui guanya puja directament. Qui perd passa a semifinals amb la resta de classificats.
Castelló-Logronyès demà, 22 h
Cartagena-Balears dg., 22 h
Quarts de final
Qui guanya passa a semifinals. Qui perd, eliminat.
Eivissa-Cornellà* demà, 20 h
Athletic B-Badajoz** d.,22 h
Marbella-Peña D.* demà, 22 h
Sabadell-Atlético B* dg., 20 h
Barça B-Valladolid B dg., 20h
Cultural-Ieclà* dg., 22 h
*Segon classificat contra quart **Tercer classificat contra tercer Tots els partits seran emesos per la plataforma Footters, disponible a través d’internet.

Es jugarà?

També hi ha interrogants en l’aspecte existencial. Ahir, una informació publicada pel portal Castillayleonesdeporte.com explicava que el jutge atendrà la petició del Lleida i aplicarà mesures cautelars a la celebració de la promoció. Això implicaria que, de moment, no se celebrés. El conjunt blau va presentar un recurs demanant la suspensió cautelar d’aquesta promoció d’ascens fins que un altre jutge decideixi si la federació va seguir els passos correctes a l’hora de donar per acabada la lliga regular i començar la fase d’ascens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)