Pilars inamovibles

El Girona és l’equip de primera en què més minuts estan acumulant els jugadors més importants

Aleix Garcia és l’únic futbolista de camp de la categoria que no s’ha perdut cap minut en tota la lliga

Dilluns el Girona no va poder mantenir la ratxa triomfal i va cedir un empat a Montilivi contra l’Athletic (1-1) en un partit en què qualsevol resultat hauria estat possible i s’hauria considerat just –potser no tant com l’empat final–. Tot i no guanyar, la resposta dels gironins, amb l’absència de Dovbyk per lesió, va ser més que correcta: van transmetre bones sensacions i van generar nombroses ocasions de gol, tot i concedir-ne també més de les que és habitual. La tercera aturada de seleccions de la temporada, doncs, sembla que no ha provocat grans canvis en la dinàmica dels gironins, que dissabte buscaran la victòria contra el València en el segon partit consecutiu com a locals.

L’estabilitat que han mostrat fins ara els gironins té un munt d’explicacions possibles. Una d’indiscutible és que com a bloc els gironins estan funcionant a la perfecció, i en aquest sentit no és estrany que cada jornada que passa Míchel tingui molts problemes per repartir minuts entre la plantilla. El Girona té un onze inicial força definit, que fins ara només està experimentant petites modificacions quan les lesions hi obliguen o bé quan l’acumulació de partits demana algun descans puntual. Si no és per això, guanyar-se un lloc a l’onze és una missió pràcticament impossible per als futbolistes que en aquest primer tram de temporada no estan gaudint de tantes oportunitats. Stuani, que no era titular des de la quarta jornada, en va tenir una dilluns i en podria tenir una altra dissabte si Dovbyk no està recuperat, però hi ha jugadors com Portu, Pablo Torre, Valery, Juanpe o Bernardo que encara esperen una oportunitat a l’onze en la lliga.

Molts indiscutibles

El fet que s’estiguin repartint tan pocs minuts entre la plantilla implica, lògicament, que hi ha jugadors que estan assumint un protagonisme molt elevat. En aquest sentit, hi ha cinc jugadors que han disputat més del 90% dels minuts possibles. És el cas de Blind, Miguel, Savinho, Gazzaniga i Aleix Garcia, amb l’afegit que els tres últims han estat titulars en tots els partits. Tots ells acumulen més de 1.100 minuts aquesta temporada dels 1.260 possibles, una barbaritat. També s’hi acosta Yangel Herrera, que ha disputat 1.085 minuts, i s’hi han de sumar jugadors com Iván Martín (971’), David López (915’), Tsygankov (790’) i Eric Garcia (773’), que quan han estat disponibles ho han jugat pràcticament tot.

Tots ells, amb complements com Arnau o Yan Couto i Dovbyk o Stuani, formen la base de 14 jugadors que ho acaparen gairebé tot, i és que després ja ve Portu, que només ha disputat 199 minuts aquest curs en la lliga. En aquest sentit, no hi ha cap altre equip de la lliga que estigui fent acumular tants minuts als seus homes més importants. De fet, a banda del Girona, en cap altre equip hi ha cinc jugadors per sobre dels 1.100 minuts disputats en les primeres catorze jornades, i destaquen equips com el Sevilla o l’Almeria, en què no n’hi ha cap, ni tan sols el porter.

La brúixola no para

Qui mereix un capítol a part quan es tracta d’assumir protagonisme aquesta temporada és Aleix Garcia. El migcampista d’Ulldecona va demostrar des de la primera jornada que estava preparat per posar-se l’equip a l’esquena assumint la responsabilitat al centre del camp. Això l’ha convertit en el jugador més indispensable de l’equip i els números així ho demostren, ja que ha completat senceres les catorze jornades de lliga, igual que Gazzaniga.

L’internacional espanyol s’ha convertit així en l’únic jugador de camp de tota la primera divisió que encara no s’ha perdut ni un sol minut aquest curs en la lliga. Qui més s’hi acosta és el central del Celta Unai Nuñez, que només va descansar en el temps afegit contra el Barça. No és una novetat per a Aleix Garcia, que la temporada passada ja va ser titular en les primeres 25 jornades de manera consecutiva, abans que apareguessin les lesions.