Girona

La història del Girona FC: un viatge per sis museus de la ciutat

Girona, coneguda pels seus paisatges pintorescos i la seva rica història, ara ofereix als seus residents i visitants una oportunitat única per descobrir una altra dimensió de la ciutat: la història del Girona Futbol Club. Aquest estiu, gràcies a Girona Museus, sis museus de la ciutat s’han unit per presentar una exposició inèdita, d’unes 70 peces, que recorre la història del club a través d’un emocionant viatge cronològic.

Jordi Dorca, l’home darrere d’aquesta innovadora iniciativa, explica com va sorgir la idea: “La primera idea va sortir quan l’equip anava molt bé. Notàvem que els visitants tenien cada vegada més interès pel club. Des del Museu dels Jueus ho van detectar i ens ho van dir, per fer una cosa vinculada amb l’esport i Girona”. Amb aquesta inspiració inicial, Dorca va coordinar l’esforç de sis museus, vuit col·leccionistes i el mateix club per fer realitat aquesta exposició. Cada museu participa en aquesta exposició amb una secció dedicada a una dècada específica de la història del club, oferint així una perspectiva completa i detallada.

El llistat dels Museus

Casa Masó cobreix els primers anys del Girona FC, centrant-se en la dècada dels anys 30, quan el club va ser fundat. Es poden veure objectes històrics, com les primeres equipacions i fotografies de les primeres alineacions.

El Museu d’Arqueologia, amb un salt en el temps als anys 30 i 40, presenta troballes relacionades amb el club durant els anys de la Guerra Civil i la postguerra, destacant la resiliència i la passió dels aficionats durant aquests temps difícils.

Entre mig, hi trobem el Museu d’Història dels Jueus, els anys cinquanta i seixanta, i el Museu d’Història de Girona, que recull peces dels anys setanta i vuitanta

Finalment, el Museu d’Art permet explorar les dècades dels 90 fins al 2008, període en què el Girona FC va viure moments de canvi i creixement significatiu. Les obres exposades inclouen cartells de partits, objectes de col·leccionista i records de les primeres grans fites esportives.

El Museu del Cinema, des de l’any 2008 fins a l’actualitat, ofereix una visió contemporània del club, amb vídeos dels moments més emblemàtics, des dels ascensos a les categories superiors fins a la consolidació a la Primera Divisió.

“La idea no és una exposició lliure d’història, sinó lligada plenament. La gent pot tenir-hi alguna implicació. És com un puzzle de la història repartida en els diferents museus”, explica Dorca. Els visitants podran veure els diferents “córners” dedicats al Girona FC en cada museu i connectar-los per obtenir una imatge completa de la història del club. A més de celebrar la història del club, aquesta exposició té un objectiu més ampli: reivindicar el futbol com a part integral de la cultura, amb valors socials i patrimonials significatius. “El club té una història petita al futbol professional, però molt grossa en la història del futbol. Reivindicar el futbol com a cultura, valors socials, culturals, patrimonials,” afirma Dorca.

La memòria d’un club

Amb aquesta exposició, Girona no només apropa el seu club de futbol als museus de la ciutat, sinó que també convida a tothom a descobrir i celebrar la rica història del Girona FC, des dels seus humils inicis fins a la seva posició actual com un dels clubs respectats a la lliga espanyola. Aquesta exposició no hauria estat possible sense la col·laboració desinteressada de col·leccionistes com Albert Mateos, Albert Martínez, Joan Granados, la família Carmaniu, Manel Mesquita, Quim Curbet i Joan López Santana, així com del mateix Girona Futbol Club. També cal destacar l’organització i coordinació de Jordi Dorca, que ha aconseguit unir tots aquests esforços per oferir una experiència única als visitants i l’Ajuntament de Girona. La història del Girona FC està més viva que mai, esperant ser descoberta en cada racó d’aquests sis museus. Una cita ineludible per a tots els amants del futbol i la cultura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)