Europeu

Hoquei sobre patins

Ara que ja fa 44 anys

L’europeu que es juga a l’Ateneu de Sant Sadurní posa fi a una sequera de més de quatre dècades sense que Catalunya, tot i ser bressol, hagi estat seu del torneig

El pavelló de l’Ateneu de Sant Sadurní és la seu des de dilluns del campionat d’Europa de seleccions masculines d’hoquei sobre patins, un torneig que torna a Catalunya 44 anys després. El darrer precedent va ser el campionat jugat al Palau Blaugrana entre el 17 i el 24 de novembre del 1979, mesos després de l’efervescència esportiva i social que va significat la recopa de futbol conquerida pel Barça a Basilea amb una peregrinació fins aquell moment mai vista. Espanya va aixecar amb autoritat el seu sisè títol continental en una lligueta de nou equips en la qual l’equip dirigit pel sadurninenc Enric Roca va guanyar els vuit partits, va marcar 41 gols i en va rebre 11. Evidentment, el darrer estava programat contra la subcampiona Portugal i decidia el títol. Itàlia va ser tercera i els Països Baixos van ocupar el quart lloc. El combinat espanyol el van formar Carles Trullols, Jordi Vila-Puig, Jordi Villacorta, Sergi Centell i Ricard Torres (Barça), que van formar l’equip titular en la majoria de partits en un hoquei de rotacions escasses, José Luis Huelves i Quico Alabart (Reus Deportiu), Josep Enric Torner i Josep Garriga (Tordera) i Joan Antoni Zabalia Jr (Voltregà). El porter madrileny Huelves era l’únic que no era català.

En un duel molt tàctic i de poc espectacle, com destaquen les cròniques a pesar que a la pista hi havia bona part de les millors figures europees, Espanya es va imposar per 2-1 amb gols de Ricard Torpedo Torres i de Sergi Centell, que amb 18 dianes va ser el màxim golejador del campionat. Jordi Vila-puig va ser designat millor jugador i Carles Trullols va ser el segon porter menys golejat, rere el portuguès Ramalhete. Centell (Barcelona 1955) va jugar al Barça durant 12 temporades en dues etapes (1972/74 i 1976/85) i va marxar al Reus, l’etern rival, dos anys –1974/76–. A les files del Barça gloriós de Josep Llorente va guanyar deu copes d’Europa, xifra només superada per les onze d’Aitor Egurrola. Amb la selecció espanyola va ser campió mundial el 1980 i va obtenir dos títols europeus (1979 i 1981).

La primera vegada que es va organitzar a Barcelona l’europeu, però, va ser en la 23a edició, el 1957 al Palau Municipal d’Esports. Per primera vegada es va fer independentment del mundial. Hi van participar sis seleccions i Espanya va obtenir el títol després de guanyar tots els partits excepte el darrer de la lligueta, empat contra Portugal. Catalunya, però, va tornar a l’escena organitzativa internacional el 2019. El Palau Blaugrana va ser la seu dels World Roller Games, el mundial de mundials, tant masculí –amb títol per a Portugal– com femení, amb un or brillant de la selecció espanyola amb una generació de grans jugadores, algunes de les quals van ser subcampiones en el mundial de San Juan 2022, en què les argentines es van revenjar.

18
Títols europeus
té Espanya, que va guanyar el darrer el 2021 a Portugal i que ara defensa el títol a Sant Sadurní. Portugal ha guanyat el títol 21 vegades i Anglaterra va obtenir 12 títols en les dotze primeres edicions, entre el 1926 i el 1939.
1957
Primer europeu a Barcelona,
jugat al Palau Municipal d’Esports. L’equip espanyol era format per Joan Antoni Zabalia, Joan Orpinell, Francesc Boronat, Enric Roca, Manel Puigbó, Jordi Trias, Ton Parella i Carlos Largo, sota la direcció tècnica de Francesc Platon. 
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)