Internacional

Ocupar el lloc del campió destronat

El FC Barcelona va eliminar el Liceo, que havia guanyat les dues últimes edicions, i ara aspira a guanyar el 20è títol de la màxima competició.

El primer obstacle és el potent Benfica portuguès

La lliga europea busca nou campió. El Liceo, que havia guanyat el títol en les dues últimes edicions, no disputa la final a quatre que s'inicia avui, i els quatre participants, el FC Barcelona, el Benfica, el Porto i el Valdagno italià, volen ocupar el seu lloc com a millor equip d'Europa. El Barça va ser el que va deixar fora de competició els gallecs en uns complicats quarts de final, i ara aspira seriosament a guanyar el seu 20è títol en aquesta competició. Els jugadors blaugrana tenen ben assumida el seu paper de favorits –pel potencial de l'equip, la tradició europea i pel simple nom FC Barcelona–, i afronten la semifinal contra el Benfica animats, amb moltes ganes i creient en les seves forces i les possibilitats de, primer, arribar a la final, i després, lluitar pel títol.

El Barça arriba a la semifinal europea amb la intenció de mantenir la bona ratxa de resultats que encadena des que Ricard Muñoz es va fer càrrec de l'equip, ja que no ha perdut cap partit. La solidesa en defensa n'ha estat una de les claus i aquest mateix factor és el que volen fer servir per superar al Benfica. Una defensa compacta i un contraatac ràpid i efectiu podrien ser els ingredients bàsics per superar els portuguesos, que no es caracteritzen pel joc col·lectiu, sinó que tenen en les accions individuals, el xut exterior i el contraatac les seves armes. En el Benfica hi juga el davanter Marc Coy, que es va formar en els equips base del Barça.

El conjunt blaugrana ha arribat invicte a aquesta final a quatre, ja que no ha perdut cap dels 8 partits que ha disputat aquesta campanya en la competició europea. Ha aconseguit cinc victòries i ha empatat en tres ocasions. Dels quatre equips de la final a quatre, és el que menys gols ha encaixat a Europa, amb només 16, però també el que menys n'ha marcat, amb només 26. El Benfica va perdre un partit en la fase de grups –a Reus i per la mínima– i suma 5 triomfs i 2 empats. Només ha encaixat 20 gols europeus, però n'ha marcat molts més que els blaugrana, amb 45. En els quarts de final va eliminar el Noia força clarament.

El conjunt portuguès és, dels quatre participants, el que ha descansat més des del seu últim partit. Va ser el 18 d'aquest mes, dia que van perdre contra el Porto i van deixar escapar el títol de lliga. Els blaugrana són, per contra, els que hi arribaran menys descansats, ja que dilluns van disputar un important partit de l'OK Lliga contra el Liceo a casa i amb la seva victòria van allargar l'esperança de guanyar el títol. Tot i això, els blaugrana estaran amb molta més tensió i ficats en competició que el seu rival, i això els pot ser favorable.

El Porto surt de favorit

En la segona semifinal es veuran les cares el Porto i el Valdagno. Els portuguesos surten com a favorits, són els amfitrions, juguen al Dragao Caixa davant el seu públic i tenen un millor palmarès europeu. La temporada passada, però, els italians van arribar a les semifinals de la lliga europea i els portuguesos no van entrar en la final a vuit. Tots dos es van trobar en la final a sis del 2010 i el Porto va guanyar per 2-4 el Valdagno en la fase de grup. La gran atracció pot ser el jugador de Sant Sadurní d'Anoia Pedro Gil, que ha jugat molts anys en el conjunt portuguès i que en aquesta temporada ha fitxat pels italians. Pedro Gil torna “a casa”, com ell mateix diu, per intentar guanyar el màxim títol europeu.

Al Benfica li agrada molt elaborar les jugades en atac, amb possessions llargues. Defensivament són grans patinadors, els permet defensar molt amunt
La solidesa dels nostres resultats ens ha donat molta confiança. Sabem que tenim molta responsabilitat
És la final a quatre més oberta dels últims anys, però el Porto du l'etiqueta de favorit
Possiblement el Porto és l'equip més en forma de tot Europa, i juga a la seva pista, a casa
Ricard Muñoz
ENTRENADOR DEL BARÇA
La nostra defensa és suficientment sòlida, i en atac tenim els arguments per fer mal al rival

S'han trobat nou anys a Europa

El Barça i el Benfica s'han enfrontat fins en 9 temporades en la competició europea i han disputat 17 partits. Els blaugrana n'han guanyat 11, hi ha hagut 2 empats i els portuguesos han aconseguit 4 victòries. De les 9 eliminatòries –una va ser en la CERS i la resta, en la copa d'Europa o la lliga europea–, els blaugrana només van ser eliminats en una: en els quarts de final de la copa d'Europa del 1995. En dues ocasions es van enfrontar en una final i el Barça es va emportar el títol de la copa d'Europa (1973 i 1980). En quatre ocasions, catalans i portuguesos es van trobar en les semifinals, com ara, i sempre va ser el Barça el que va passar a la final. En tres ocasions va ser en la màxima competició europea de clubs i en una en la CERS. En els quarts de final el Barça i el Benfica s'han trobar en dues ocasions i cada un ha continuat endavant un cop. En la lliga europea del 2003 es van enfrontar en la lligueta, els blaugrana van guanyar els dos partits, però tots dos es van classificar per a la final a quatre. Va ser l'últim cop que es van enfrontar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)