Internacional

Fora de la final pels penals

El FC Barcelona es va quedar fora de la final en una tanda de penals en què no va estar encertat

El Benfica va empatar a menys d'un minut per al final del partit i va forçar la pròrroga

PORTO9

VALDAGNO7

La manca d'encert en els penals va deixar fora de la final de la lliga europea el FC Barcelona. Després d'una semifinal molt disputada, amb alternatives, una pròrroga i la tanda de penals, el Benfica es va classificar per a la final i el Barça va tornar cap a casa. Els blaugrana no ho van tenir fàcil en cap moment i des de l'inici del partit es va veure que haurien de treballar molt per seguir endavant en la màxima competició europea de clubs i poder lluitar pel títol. Els jugadors es van esforçar molt i van remuntar un marcador inicial advers i van desfer dos cops l'empat dels portuguesos, però un nou empat (4-4) a només 43 segons del final va enviar el partit a la pròrroga. En els deu minuts suplementaris no va canviar el marcador i els penals van decidir que el Benfica passés a lluitar pel títol.

Al Barça li va costar entrar en el partit i adaptar-se al joc dels portuguesos i tampoc va tenir encert en moments importants, sobretot en la segona meitat, quan podia haver decantat el partit al seu favor més clarament. Els blaugrana van disposar de quatre faltes directes i en van desaprofitar tres, una d'elles en la pròrroga que hagués sentenciat la semifinal al seu favor. En la tanda definitiva de penals, tampoc van estar afortunats i només Ordeig va transformar el seu. Quatre llançaments van ser aturats pel jove porter Pedro Henriques, que és el suplent del Benfica, però que és un especialista en les jugades de bola aturada, i fins i tot durant el partit va sortir per intentar aturar una falta directa amb el 4-3 i ho va aconseguir.

El Benfica s'avança aviat

El partit es va iniciar amb el Barça intentant agafar el control de la bola, però van ser els portuguesos els que es van avançar en el marcador en el tercer minut de joc. El 0-1 va permetre al Benfica jugar més lent i va aconseguir que els blaugrana no estiguessin gens còmodes a sobre la pista. Tot i això, els homes de Ricard Muñoz van disposar d'ocasions per anivellar el partit, però no ho van aconseguir fins a dos minuts del descans, quan Álvarez va rematar una gran jugada de Miras. Un minut després, un xut de Panadero va significar el 2-1 i amb aquest resultat es va arribar al descans. Tota la feina feta al final de la primera meitat amb la remuntada es va espatllar en els primers minuts de la represa quan els àrbitres van xiular un penal i Viana va empatar. El partit va entrar en una fase de joc intens amb els dos equips buscant el gol. Álvarez va enviar una bola al pal i Sergi Fernández va aturar una falta directa. Finalment, Torra va fer el 3-2 de falta directa, però uns segons després novament Viana va empatar i ho va tornar a fer de penal. Una falta directa que Torra no va transformar va precedir una bola que el mateix jugador va enviar dins la porteria, però els àrbitres van anular la jugada. A 8 minuts del final, Miras amb un gran xut creuat a l'escaire va fer el 4-3. Els portuguesos van veure que se'ls escapava el partit i van començar a pressionar. El Barça va disposar d'ocasions per sentenciar però no ho va aconseguir. Álvarez no va tenir encert en una nova falta directa i Gual es va plantar sol davant el porter, però no el va poder superar. A 58 segons del final, va arribar la 15a falta del Barça i el Benfica va disposar d'una falta directa per forçar la pròrroga.

Carlos López, decisiu

Sergi Fernández va aturar el llençament de l'exjugador blaugrana Carlos López i va semblar que el Barça podia respirar un xic, però el mateix Carlos López es va inventar una mitja volta espectacular, va sorprendre el porter blaugrana i la defensa i, a 43 segons de la fi, va empatar el partit i va forçar els 10 minuts suplementaris. Cap dels dos equips van arriscar gens en la pròrroga, però, a un minut del final, Carlos López va veure la targeta blava i Torra va disposar d'una nova falta directa. No va marcar i els blaugrana tampoc van aprofitar la superioritat numèrica i es va arribar als penals. El segon porter del Benfica, Henriques, va estar espectacular i va aturar quatre xuts dels blaugrana. Només va marcar Ordeig, mentre que els portuguesos en van fer dos i van passar a la final.

És una llàstima que quan faltaven 40 segons per al final ens hagin empatat el partit en una jugada que sabíem com s'havia de defensar
Ricard Muñoz
ENTRENADOR DEL FC BARCELONA

L'exjugador blaugrana va marcar dos gols; el segon va forçar la pròrroga

MANCA D'ENCERT

El Barça va disposar de quatre faltes directes però en va fallar tres
PORTO: Edo Bosch, Pedro Moreira, Jordi Silva, Reinaldo Ventura i Ricardo Barreiros –inicial–; Ricardo Oliveira, Tiago, Santos, Vitor Hugo, Helder Nunes i Nelson Magalhaes. VALDAGNO: Ricardo Gnata, Sergio Silva, Diego Nicoletti, Carlos Nicolia i Pedro Gil –inicial–; Eddy Randon, Dario Rigo, Davide Piroli, Mattia Cocco i Marco Vallortigara. GOLS: 1-0 (5') Barreiros. 2-0 (8') Vantura. 2-1 (12') Gil. 2-2 (14') Nicolia. 3-2 (21') Nunes. 4-2 (26') Moreira. 4-3 (26') Sergio Silva. 4-4 (28') Sergio Silva. 4-5 (33') Randon. 5-5 (34') Barreiros. 5-6 (38') Gil. 6-6 (42') Ventura. 6-7 (43') Nicolia. 7-7 (44') Barreiros. 8-7 (46') Oliveira. 9-7 (47') Nunes. ÀRBITRES: Oscar Valverde i Francisco García. COMENTARI: El Porto es va classificar per a la final de la lliga europea i disputarà el títol contra el Benfica en un duel portuguès. Els amfitrions van derrotar el Valdagno italià per un espectacular 9-7, en un partit amb moltes alternatives en el marcador i que no es va decidir fins al final. Els portuguesos es van avançar i van controlar la primera part i van arribar al descans amb un 3-2. En la segona part, els italians van donar la volta al partit 4-5 i van tenir un 6-7 quan faltaven vuit minuts. El Porto amb el suport del seu nombrós públic va capgirar el partit en quatre minuts i es va acabar imposar per 9-7.
A.C.

ELS PENALS

El Benfica va marcar dos penals en el partit i dos més en la tanda definitiva
Espero que cap jugador se senti culpable si ha fallat algun penal o ha comès alguna errada. Hem arribat bé al tram final de temporada. Segur que tornarem
Aitor Egurrola
CAPITA DEL FC BARCELONA
No es pot retreure res a l'equip perquè ha fet un esforç extraordinari per arribar a una final a quatre. La feina feta ha estat positiva. No vull que ningú dubti d'aquest equip
Vull felicitar el Benfica per la seva victòria

El 20è títol es resisteix al Barça

El FC Barcelona és l'equip que més títols de la lliga europea –abans es deia copa d'Europa– ha guanyat en la història, amb un total de 19. El 20è, però, es resisteix i ja fa tres temporades que els blaugrana el persegueixen sense sort. L'últim títol de la màxima competició europea de clubs que va guanyar el Barça va arribar la temporada 2009/2010, en què va vèncer en la final el Vic per 4-1. Després, el Liceo en va encadenar dos de manera consecutiva i, amb aquesta eliminació, enguany tampoc serà per als blaugrana. La temporada 2010/2011, la final a vuit de la lliga europea es va disputar a Andorra i el FC Barcelona va ser eliminat en els quarts de final pel Porto portuguès per un gol d'or (4-3). La temporada passada, el títol es va decidir a la localitat portuguesa de Lodi i els blaugrana van arribar a la final. En aquella ocasió, van perdre per 2-4 contra el Liceo i també es van quedar sense títol. Amb l'eliminació actual, seran tres les temporades consecutives que el Barça no guanya la lliga europea. Des que en la campanya 1996/1997 es van començar a jugar fases finals –amb quatre, sis o vuit equips– per decidir el títol, els blaugrana no havien estat mai més de dues temporades sense ser els campions. I va ser en les primeres, la 1997/1998 i la 1998/1999.