Esquí

L'esperit olímpic de Kilian

Esquí de muntanya. “Creiem en el joc net, i si algú necessita una sanció, som els primers a dir-ho”, va assegurar el cerdà sobre la plantada de Cambra d'Ase

Kilian Jornet va afegir dissabte un nou capítol en la seva biografia, la que el converteix en un referent de les disciplines a l'aire lliure més enllà del seu nodrit palmarès. El cerdà, vencedor de la cursa individual de la copa del món de Cambra d'Ase per la penalització d'un minut a Damiano Lenzi, va ser desqualificat perquè ni ell ni Lenzi ni Matteo Eydallin, tercer, van acudir a la cerimònia d'entrega de premis. El quart classificat i candidat al títol que l'any passat va guanyar Kilian Jornet, Robert Antonioli, va ser el que va pujar al lloc més alt del podi.

Penalitzat Lenzi –va tenir un problema amb una talonera quan baixava– i amb Kilian vencedor, tots dos van anar a parlar amb els àrbitres i van presentar un vídeo: Lenzi només hauria comprovat si duia la fixació ben tancada perquè la manipulació per tancar-la l'hauria fet a la zona permesa. I mentre debatien, l'ISMF feia l'entrega dels premis. Els dos esquiadors van decidir no presentar-se fins que no s'aclarissin els fets i Matteo Eydallin va adoptar la mateixa posició. La pròpia federació va reconèixer que la penalització a Lenzi era exagerada, però com que no van anar a recollir els premis ja tenien el mòbil d'una sanció per la qual recomanaven als tres afectats no fer gaire fressa. Llavors va ser quan Kilian, el mateix dissabte al vespre, va manifestar el seu malestar a Facebook.

El problema de fons

“Acceptem la desqualificació, però quan certes coses no funcionen des de fa temps cal fer-les públiques”, va dir Kilian, que felicitava els organitzadors de la cursa i afirmava que no li feia res haver perdut la victòria: està més motivat en altres projectes a banda del rànquing de la copa del món. El cerdà va exposar que la prioritat de la federació internacional perquè l'esquí de muntanya passi a formar part del programa olímpic ha provocat que l'estament internacional estigui començant la casa per la teulada. L'aposta de l'ISMF, segons exposava Kilian, fa que la disciplina estigui sobrepassada per les seves pròpies normes i amb curses cada vegada més curtes i menys interessants per als practicants populars. En el diagnòstic, Kilian afegia la venda dels drets d'imatge de les curses a una empresa de comunicació: cap mitjà vol pagar tant i han disminuït els pocs minuts de pantalla que ja tenia. Kilian va denunciar, també, que en els darrers cinc o sis anys alguns àrbitres es mostren poc flexibles en una disciplina molt canviant pel temps i en la qual els organitzadors són majoritàriament voluntaris. A més, n'hi ha algun que treballaria alhora per la federació francesa i per la internacional, amb el conseqüent conflicte d'interessos. “Creiem en el joc net, i si algú necessita una sanció, som els primers a dir-ho”, argumentava el cerdà, fart que els jutges manipulin les classificacions per irregularitats que en alguns casos són errors dels atletes, organitzadors o els mateixos jutges. Kilian va explicar que han transmès fa temps les queixes, amb bones paraules com a resposta però cap fet. Jornet es mostrava tranquil perquè l'endemà encara hi haurà muntanyes per esquiar i perquè si la copa del món manté el seu procés d'autodestrucció hi ha altres grans curses com ara la Pierra Menta, Mezzalama i Rutor.

DENÚNCIA

Kilian va dir que l'ISMF comença la casa per la teulada des que prioritza entrar en els Jocs
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)