Ciclisme

L'enrabiada de Valverde

El murcià va guanyar a la Molina hores després que els jutges penalitzessin el Movistar amb un minut. El càstig els va deixar sense la victòria en la contrarellotge per equips ni el lideratge del seu cap de files

El BMC va ser el beneficiat i Van Garderen es va situar líder

La Volta ha començat tan moguda a l'asfalt com als despatxos. Les queixes dels equips i les decisions dels àrbitres han condicionat els moviments esportius. La contrarellotge de dimarts a Banyoles es va allargar fins ahir mateix al matí a Banyoles, quan els jutges van decidir sancionat el Movistar amb un minut. La decisió els deixava sense la victòria en la crono per equips, que passava a mans del BMC, i Alejandro Valverde perdia el lideratge en favor del belga Ben Hermans. Aquests canvis sobtats, però cuinats des de dimarts a la tarda, es van resoldre poc abans del tret de sortida d'una de les jornades més significatives, la que unia Mataró i la Molina, i que, com a revenja divina, es va endur Valverde. Mentre que el nord-americà Tejay van Garderen va rellevar el seu company del BMC al capdavant de la general.

Ahir, cròniques de paper mullat van acompanyar la majoria dels lectors que encara esmorzen amb la companyia de diaris impresos. La decisió final dels comissaris de la UCI de sancionar amb un minut el Movistar perquè un dels seus corredors, José Joaquín Rojas, havia empès dos companys durant la contrarellotge per equips, modificava classificacions i resultats, i totes les lectures triomfals per als interessos del conjunt telefònic que havia adquirit un avantatge important perquè el seu líder, Valverde, el defensés fins al circuit de Barcelona.

Dimarts a la nit, els jutges s'havien reunit amb representants del BMC, l'equip que havia denunciat irregularitats dels navarresos, i del Movistar, però en un primer moment van decidir no canviar la primera decisió, que ja havia comportat una penalització de temps a Rojas, Amador i Oliveira.

Tanmateix, el conjunt del BMC no va quedar satisfet i al·legava que la sanció havia de repercutir en tot l'equip, tal com mana el reglament. En aquest sentit, la legalitat els dona la raó. Una altra cosa és si l'acció de Rojas s'ha de considerar punible, però si es determina que empeny els companys, un fet prohibit, el càstig ha de ser per a tots. Per això sobta que si els jutges havien vist irregularitats en el moviment del murcià no haguessin seguit el reglament al peu de la lletra des del principi.

Batussa a 400 metres

Aquest trasbals i desconcert va servir de teló de fons de la tercera etapa. La tàctica també variava per a la majoria d'equips. El Movistar, per exemple, en lloc de defensar havia de passar a l'atac. I Froome i Contador, entre altres, recuperaven possibilitats de lluitar per la general.

D'aquesta manera, la jornada de la Molina va seguir el guió de les últimes vegades. Un grup de corredors secundaris es va escapar i va rodar davant del pilot molts quilòmetres. Els protagonistes van ser Pieter Serry (Quick Step), Natnael Berhane (Dimension Data), Pascal Ackermann (Bora) i Diego Rubio (Caja Rural). També va intentar escapar-se Gianluca Brambilla (Quick Step), però sense sort. Els aventurers van gaudir d'un avantatge màxim de gairebé set minuts, però el van anar perdent a mesura que van superar quilòmetres i els ports de Toses i la Molina. Berhane va ser l'últim supervivent i va ser engolit a vuit quilòmetres de meta.

A partir d'aquí va començar el ball de bastons entre els favorits. L'Sky, que havia imprès un ritme elevat a l'últim tram, va mantenir el to. El Trek, amb Pantano i Contador, també van treballar fort durant uns quilòmetres, però no van aconseguir despenjar ningú i ho van deixar córrer. A dos quilòmetres de l'arribada, Marc Soler, que havia treballat perfectament per a Valverde, va saltar i va rodar escapat uns metres davant dels favorits. Però, evidentment, no s'hi va mantenir; l'acció anava més encaminada a un moviment tàctic perquè el seu cap de files rematés la jugada. Abans, l'irlandès Dan Martin, últim vencedor a la Molina, va intentar repetir victòria canviant de ritme.

Però Valverde, en un estat radiant, el va superar i va poder obtenir una victòria que el rescabala moralment i amb les modificacions el deixa a 45 segons de Van Garderen. És la seva cinquena victòria d'etapa en la Volta i la 101 en el seu palmarès. Al final es va mostrar enrabiat, però caut amb la decisió dels jutges i no es descarta per intentar recuperar la primera posició.

El pilot afronta la segona part de la Volta sense un candidat clar a la victòria final. El més ben situat és, òbviament, Van Garderen, però a la seva ombra, a menys d'un minut, té Geraint Thomas (Sky), Alejandro Valverde (Movistar) i Chris Froome (Sky). El segon lloc l'ocupa Samuel Sánchez, una altra bala pel BMC. A poc més d'un minut hi ha el català Marc Soler (Movistar), Alberto Contador (Trek), Adam Yates i Bauke Mollema.

3a etapa
1r. A. Valverde (Movistar)
5:07.12
2n. D. Martin (Q. Step)
m.t.
3r. A. Yates (Orica)
a 3
4t. R. Bardet (AG2R)
m.t.
5è. I. Zakarin (Katuixa)
m.t.
6è. G. Thomas (Sky)
m.t.
7è. A. Contador (Trek)
m.t.
8è. T. van Garderen (BMC)
m.t.
9è. M. Woods (Cannondale)
m.t.
10è. D. Formolo (Cannondale)
m.t.
General
1r. T. van Garderen (BMC)
10:24.33
2n. S. Sánchez (BMC)
a 41
3r. G. Thomas (Sky)
a 44
4t. A. Valverde (Movistar)
a 45.
5è. C. Froome (Sky)
a 49
6è. M. Soler (Movistar)
a 1:10
7è. A. Contador (Trek)
a 1:13
8è. A. Yates (Orica)
a 1:18
9è. B. Mollema (Trek)
a 1:25
10è. J. Pantano (Trek)
m.t
General equips
1r. Sky
31:16.56
2n. Trek
a 46.
3r. Movistar
a 1:10
General joves
1r. M. Soler (Movistar)
10:25.43
2n. A. Yates (Orica)
a 8
3r. C. Verona (Orica)
a 22
General muntanya
1r. A. Murilo (Soul Brasil)
48 punts
2n. A. Nibali (Bahrain)
37 punts

Soler, el gregari de luxe de Valverde

Marc Soler va ser també un dels damnificats del càstig al Movistar i en un principi va perdre provisionalment el lideratge de la classificació de joves. Però ahir el vilanoví va tornar a demostrar qualitat i un bon estat de forma, i va creuar la meta 20è, a 15 segons de Valverde, després d'haver-se buidat en els últims quilòmetres. Ara ocupa la sisena posició en la general i torna a encapçalar la general de menys de 25 anys, amb vuit segons d'avantatge respecte al britànic Adam Yates (Orica).

Al final de la jornada es mostrava satisfet: “He ajudat Valverde en el que he pogut. He estat al seu costat fins a 400 metres de meta i estic molt content. Vaig estar bé en la París-Niça i estic content d'estar en aquest estat de forma.” També va valorar la decisió dels comissaris: “Sí que vam sortir amb una mica de ràbia, però també teníem ganes de fer-ho bé. Crec que la decisió no és justa.” També va admetre que se'ls ha complicat la Volta, però diu que no renuncien a la victòria final: “Ho intentarem a Lo Port i fins al final. És complicat, però tenim ganes i hem vingut a guanyar.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)